點幫8歲仔戒咬手指甲?

馬騮山寨主
|

我仔上左小學後,成日下意識咬手指,尤其緊張時,應該點同佢戒?啲指甲已經咬到慘不忍睹。

我要做媽媽
|
不如問問醫生?我覺得佢已經系習慣咗喇!
GCHK
|
咁大喇,可能要靠佢自己嘅決心,就是習慣問題囉
珍珠小姐
|
馬騮山寨主 發表於 19-1-28 11:34
我仔上左小學後,成日下意識咬手指,尤其緊張時,應該點同佢戒?啲指甲已經咬到慘不忍睹。

...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22270149

artai430
|

...

買支比BB食的手指水....有苦味的.
(見過佐敦護協有售)
馬騮山寨主
|
artai430 發表於 19-1-30 12:42
買支比BB食的手指水....有苦味的.
(見過佐敦護協有售)

試緊,希望有用,thx
kiko珍
|

...

我仔都係8歲,有段時間咬手指,咬到十隻手指都甩皮甩骨啦,仲流血添,成日講成日鬧都無用,講到我煩啦,就無再理他,過了一段時間,自動停止這行為,到宜家都無再咬啦,
kiko珍
|

...

我覺得個小朋友係想人關注他
bchuma
|

...

剪曬佢未? 剪曬仲咬?