Lottecheese
|
阿仔10歲, 近視已經幾犀利下, 之前keep住每3個月就驗眼,每次都深成廿幾三十度, 再咁深落去真係怕以後變大近視... 聽朋友講7月時理工出左隻新既myosmxxt近視控制鏡, 效果幾好咁, 叫我試下畀個仔帶...

搵到有既眼鏡店之後原來要先打電話預約, 好彩過兩日就安排到時間驗眼同配... 我8月去配, 等左兩星期左右啦就有眼鏡攞, 睇樣同其他眼鏡無咩分別...

可能係新眼鏡, 同埋阿仔配時度數加深左, 相變差距較大, 初初戴唔係太習慣, 不過一兩日後已經無話唔舒服... 雖然視光師話半年先需要覆檢,但我諗都係3個月就帶個仔去驗一次,暫時效果都滿意, 無咩點加深,但要等多3個月再覆檢先確實知道有無用...

Bossypig
|
多謝分享... 我都愁緊小朋友個近視問題
年年係咁換眼鏡, 一年比一年深好似唔識停咁
1mocha
|
Lottecheese 發表於 19-1-28 15:05
阿仔10歲, 近視已經幾犀利下, 之前keep住每3個月就驗眼,每次都深成廿幾三十度, 再咁深落去真係怕以後變大近 ...

是否multi focal的一種,我仔用咗半年深咗唔少。 我再配返一對正常的。 我覺得最有用係滴atropine 0.01% 滴咗半年淺咗75度。
sip594
|
1mocha 發表於 19-1-28 18:49
是否multi focal的一種,我仔用咗半年深咗唔少。 我再配返一對正常的。 我覺得最有用係滴atropine 0.01% ...

什麼是atropine?
有副作用嗎?
RiteMi
|
想問下配個陣視光師有冇講解說明? 大概幾錢?
Lottecheese
|
是否multi focal的一種,我仔用咗半年深咗唔少。 我再配返一對正常的。 我覺得最有用係滴atropine 0.01% ...

我地配呢隻唔係multi focal 架
個原理好似係叫咩近視離焦

https://www.hk01.com/%E5%A5%BD%E7%94%9F%E6%B4%BB/231279/%E6%8E%A7%E5%88%B6%E8%BF%91%E8%A6%96-hoya%E6%96%B0%E9%8F%A1%E7%89%87%E6%B8%9B%E6%85%A2%E8%BF%91%E8%A6%96%E5%8A%A0%E6%B7%B1-%E9%80%A3%E5%BE%97%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%A4%A7%E7%8D%8E

Lottecheese
|
RiteMi 發表於 19-1-29 14:04
想問下配個陣視光師有冇講解說明? 大概幾錢?

有, 除左詳細檢查度數之外, 佢有詳細說明鏡片原理及注意事項, 同埋有份問卷俾小朋友帶左兩星期後要填,睇下有無咩問題

鏡片就3480, 眼鏡框大概500, 加埋4000左右

saula
|

請問你仔即係由幾度變幾度?

幸福黃太太
|
Lottecheese 發表於 19-1-28 15:05
阿仔10歲, 近視已經幾犀利下, 之前keep住每3個月就驗眼,每次都深成廿幾三十度, 再咁深落去真係怕以後變大近 ...

我小朋友用亞扥品, 中大眼科, 3個月覆診一次, 都睇左2年, 近視度數一邊多25度, 一邊一樣。 如果個計劃重揾我小朋友做, 我會一直參加。
Winnie
|

我同個仔係理工都係配咗呢款鏡,暫時未知效果

引用[Lottecheese]的發帖:
我地配呢隻唔係multi focal 架
個原理好似係叫咩近視離焦

https://www.hk01.com/%E5%A5%BD%E7%94%9F%E6%B4%BB/231279/%E6%8E%A7%E5%88%B6%E8%BF%91%E8%A6%96-hoya%E6%96%B0%E9%8F%A1%E7%89%87%E6%B8%9B%E6%85%A2%E8%BF%91%E8%A6%96%E5%8A%A0%E6%B7%B1-%E9%80%A3%E5%BE%97%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%A4%A7%E7%8D%8E

1mocha
|
sip594 發表於 19-1-28 18:53
什麼是atropine?
有副作用嗎?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
1mocha
|
saula 發表於 19-1-29 17:04
請問你仔即係由幾度變幾度?

18年3月開始用。

近期停咗又加深了

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
saula
|
1mocha 發表於 19-1-30 10:56

18年3月開始用。

Thanks , 上次視光師叫我諗下,
話個仔可能要滴眼 或帶 隱形眼鏡
pakfayau
|
無記錯佢個臨床實驗有20%兒童0近視加深... 其他牌子好似最多減30%...
mamababypapa
|
邊D眼鏡舖有得配? 求PM
Lottecheese
|
Winnie 發表於 19-1-29 17:17
我同個仔係理工都係配咗呢款鏡,暫時未知效果

引用[Lottecheese]的發帖:

希望有效果,大家小朋友都唔會加深啦
tsung
|
謝謝分享