請問有無第一胎系肩難產,第二胎仍然可以順產既case?

vvmama2016
|

Hello各位JM,我第一胎系政府醫院生大囡時系41w1d,7.7磅,阿囡肩難產,醫院俾定信我叫我生第二胎時要註意番,如果size接近大囡or over大囡就要轉開刀。今日第二胎35w4d去產檢,阿B 已經5磅6oz,私家醫生話我試過肩難產,無論阿B size大d或者細d第二胎都會肩難產既成數風險都大好多,有機會系我盆骨結構唔適宜順產或者要催生都系會導致肩難產既因素,建議我開刀對BB安全d。我從來無諗過要開刀,一路都以為自己可以再順產到,想知有無第一胎試過肩難產既媽媽第二胎堅持順產而又平安出世ga?內心好掙紮中......
ting0114
|
vvmama2016 發表於 19-1-28 15:25
Hello各位JM,我第一胎系政府醫院生大囡時系41w1d,7.7磅,阿囡肩難產,醫院俾定信我叫我生第二胎時要註意 ...

未試過。最緊要大小都安全。順產唔到就轉開刀,聽醫生話!
vvmama2016
|
ting0114 發表於 19-1-28 21:25
未試過。最緊要大小都安全。順產唔到就轉開刀,聽醫生話!

一路以為順產系對BB最好,突然建議我轉開刀,真系有d不知所措......開刀B系咪真系容易病d?我身邊唔少開刀B都特別多病痛(emoji)
musiccisum
|
vvmama2016 發表於 19-1-29 02:28
一路以為順產系對BB最好,突然建議我轉開刀,真系有d不知所措......開刀B系咪真系容易病d?我身邊唔少開刀 ...

唔覺得開刀b特別多病痛
vvmama2016
|
musiccisum 發表於 19-1-29 05:30
唔覺得開刀b特別多病痛

凈系想佢平安健康出世咋 阿媽傷d都唔緊要
李露眉
|
一路以為順產系對BB最好,突然建議我轉開刀,真系有d不知所措......開刀B系咪真系容易病d?我身邊唔少開刀 ...

為你同阿女安全,絕對開刀
李露眉
|
vvmama2016 發表於 19-1-29 07:43

生仔單腳入鬼門關,醫生已一早提示你
所以一定聽醫生講

萬一大量出血,真係大細不保

小朋友健唔健康,同開刀無關
至於阿媽健唔健康,你產後心情,體力,坐月,年紀好大影響

我當年開刀,仲要古典式直開,我後生,複完快
cpycpyhelen
|

其實足月生我又唔覺得佢易病,我囡上年十月本身順產但因為有突發所以臨時緊急開刀,依家都食到訓到
cpycpyhelen
|
Hello各位JM,我第一胎系政府醫院生大囡時系41w1d,7.7磅,阿囡肩難產,醫院俾定信我叫我生第二胎時要註意 ...

聽醫生話比較安全啲
Nbs
|

你知道肩難產可能的後果嘛 ? 既然你都明白bb 安全最緊要,又試過肩難產,當然係開刀安全啦。

p.s. 我女開刀的,托賴so far 兩歲半只係病過3 次,入左 N 班都無病過,無肚屙過
ting0114
|

應該對bb 影響唔太大,係對阿媽傷d
cavy0511
|

最緊要安全呀!!
musiccisum
|

咁都係聽醫生話好啲
我唔覺得開刀阿媽特別傷,我自己第一胎就健步如飛,個個都話我精神
alicea
|

唔會話邊種生產方法對BB好啲,自然生同開刀生對BB自身健康無分別,只係對媽媽復原速度有唔同。既然醫生話你case開刀最好,就聽醫生講啦,最緊要大小安全呀。
肥虎虎
|

咁你更加要開刀
vvmama2016
|
Nbs 發表於 19-1-29 08:41
你知道肩難產可能的後果嘛 ? 既然你都明白bb 安全最緊要,又試過肩難產,當然係開刀安全啦。

p.s. 我女開 ...

助產士話我大囡肩難產時真系晴天霹靂,我第一時間問系咪以後唔郁得架喇,佢話答我唔到,要睇之後治療成點,真系心痛死我
vvmama2016
|
多謝曬大家既意見,為左細B安全我決定開刀喇,希望一切順利
Nbs
|
vvmama2016 發表於 19-1-29 12:17
助產士話我大囡肩難產時真系晴天霹靂,我第一時間問系咪以後唔郁得架喇,佢話答我唔到,要睇之後治療成點 ...

最差我見過變植物人呀!

vvmama2016
|
Nbs 發表於 19-1-29 13:15
最差我見過變植物人呀!

所以我真系唔敢面對第二次......我以為第一次肩難產系意外,點知第二次風險仍然高危
haha748494
|
最好聽醫生意見,我會選擇開刀。