爸爸的事攪掂了

yitaihop
|
爸爸的後事已完成, 願他好好安息, 脫離了有腫瘤既身體, 聽不到野既耳朵, 行路不便的雙腳. 爸爸現在自由了.
感恩儀式很順利.

現在常常想起與爸爸一起的點滴, 很窩心, 是很好的回憶.

爸爸好錫我地並且好著重禮數....
1) 那天他臨走時, 駛走晒他的大佬大嫂和大家姐, 並等聚人吃晒飯才走, 讓大家飽晒才知你的消息.
2) 走的時候像是訓覺的, 不辛苦.
3) 醫生吩咐不準落地並且要穿片, 他十萬個不願意, 他很擔心回家怎照料自己.....他沒有要我地照顧去換片就離開, 亦保著他自己的尊嚴.

爸爸, 沒有你在, 我亦無法出世. 我驕傲是你和媽媽的女兒, 我會好好照顧媽媽, 細佬同你班孫仔.
crystal媽咪
|
yitaihop 發表於 19-1-28 15:52
爸爸的後事已完成, 願他好好安息, 脫離了有腫瘤既身體, 聽不到野既耳朵, 行路不便的雙腳. 爸爸現在自由了.
...

take care
Mmcchristine
|
...

Take care
JessicaElla
|
Mmcchristine 發表於 19-1-28 21:08
Take care
Take care
law2011
|

保重!

cedarcone
|
每個人都會有終老的一天,
他只是比我們早點歸天家吧 !

保重 ! 放下悲哀 ! 留下懷念 !
他精神不滅,永遠存在,一代接一代。
你們快樂他便會快樂 !

hyngok
|
...

take care
今晚又再想起我媽
hkmcdmcd
|
我沒法放下
就黎過年
更傷感
yitaihop
|
hyngok 發表於 19-1-31 22:42
take care
今晚又再想起我媽

大家咁話, 掛念一定有.....大家條路仲有排行, 要向前望.....
有感概一起在這裡分擔, 感覺好一點
hyngok
|
hkmcdmcd 發表於 19-2-1 01:05
我沒法放下
就黎過年
更傷感

年年過年都由我幫阿媽封利是,今年一路封一路流淚
yitaihop
|
hyngok 發表於 19-2-2 10:41
年年過年都由我幫阿媽封利是,今年一路封一路流淚

大時大節,今年第一年新年,爸爸不在, 我在娘家強行當沒事, 媽媽都一樣, 像是很堅強的,但到年初三晚,媽禁不住哭了,又說爸一句說話都沒講低就走了, 我自己聽到都好心up, 媽覺得有遺憾, 所以好唔開心,又難以開解。
媽是一個人住, 我年初一至三都在娘家過,我媽初四朝早就叫我回自己家, 佢話都想自己靜下。
我一心諗住陪佢, 原來佢未必咁想我在佢身邊。
csbaik
|
yitaihop 發表於 19-2-9 10:16
大時大節,今年第一年新年,爸爸不在, 我在娘家強行當沒事, 媽媽都一樣, 像是很堅強的,但到年初三晚, ...

我大哥上年十一月走左,我到宜家都好傷心……
今年第一年新年,大哥不在,真係好怕過節,一谂起更加傷感……
初一,忍住乜都唔睇,包括bk,怕谂起又喊……
初二,去左娘家。同99家,但99的新戚提起,我不禁喊左出來……
大家一定要堅強呀,走出悲傷,你媽咪一個人住?有冇谂過接佢同你一齊住?咁可能會放開D喎,你又可以睇住佢,關心下佢。
yitaihop
|
csbaik 發表於 19-2-9 19:18

我大哥上年十一月走左,我到宜家都好傷心……

我爸走了之後, 我好擔心我媽, 我同細佬都輪流回去訓,晚上同佢食飯。

我同細佬各自已有家室, 我同媽講我想同佢住,但她想同細佬住。奈何我弟婦唔想。
csbaik
|
yitaihop 發表於 19-2-11 08:21

我爸走了之後, 我好擔心我媽, 我同細佬都輪流回去訓,晚 ...

弟婦唔想就冇計。其實最緊要大家都ok,免得到時出現問題時,伯母又唔心咁般番出來。你老公o唔ok先同伯母住先。其實要照顧老人家都要有一定的耐性,不過我自己咁谂,要忍
讓老人家,真惜眼前人。能供養父母,報答佢地,才是做子女的福氣!
所以我家姐令願辛苦D,请印傭,家姐同爸爸住,都唔讓我爸爸去老人院住。
yitaihop
|
csbaik 發表於 19-2-11 21:30

弟婦唔想就冇計。其實最緊要大家都ok,免得到時出現問題時, ...

家家有本難念的經。
不是我想的就是我媽想的,我只盡最大努力陪她。
csbaik
|
yitaihop 發表於 19-2-12 02:59
家家有本難念的經。
不是我想的就是我媽想的,我只盡最大努力陪她。

我都知,是我想就行,只好多陪伴眼前人。我大家姐單身,一個人住,我問佢多句,關心下佢,佢都厭我嘮梳,佢鬧我,唔睇我whatapp,我好心痛……我唔想我對大哥咁,一D講通都冇,宜家後悔都冇用,內咎不巳
yitaihop
|
csbaik 發表於 19-2-12 07:38
我都知,是我想就行,只好多陪伴眼前人。我大家姐單身,一個人住,我問佢多句,關心下佢,佢都厭我嘮梳 ...

我完全明白, 我都是個好CARE自己人既感受, 爸爸走了, 我比之前更多搵我媽.....我FEEL到我媽都好APPRECIATE....但傷痛真係好難處理, 我自己有時都逞強, 背著時就喊....

我細佬又脾氣麻麻, 少少野就發火.....但他是仔, 咩都要佢跟, 我問多句, 提多句都反晒面.
csbaik
|
yitaihop 發表於 19-2-12 09:58
我完全明白, 我都是個好CARE自己人既感受, 爸爸走了, 我比之前更多搵我媽.....我FEEL到我媽都好APPRECIATE ...

我同你一樣,我陪我爸爸時都要辦冇野,其實我一見到哥哥遗照就想喊……
我两個家姐俾氣麻麻,因為又要照顧老人家,同性格問題,我都會忍,我知道我做細唔可以話佢,只要返番自己屋企尼埋喊,有時细女見到我咁,佢反而叫我堅強D……,有苦自已知,個心日日拿住……
Reema
|
tsung
|