嬰兒加固冰粒

winniekoyle
|
最近BB開始加固, 製作D冰粒方便婆婆加落HIPP米糊一齊食
search左好多媽媽分享點整冰粒, 我試過甘筍, 西蘭花, 南瓜, 蒸熟左/烚熟左再用搞拌機打蓉, 之後製成冰粒

但始終搞唔清究竟食物係需要整熟, 再做冰粒, 定係生既整冰粒

請賜教
puppydingo
|
我全整熟。

winniekoyle
|
puppydingo 發表於 19-1-28 18:13
我全整熟。

係肉要整熟再整蓉, 定係蔬菜 如南瓜都係整熟再打
puppydingo
|
winniekoyle 發表於 19-1-28 18:41

我用avent
全蒸熟打

concept同frozen meals 一樣。煮熟freeze

其實我覺得睇邊樣方便。

可以freeze 熟又得生又得。好似我買肉bulk purchase 生嘅分好一份份。

又或者有時我煮stew好多serve煮好分好又freeze

我之前puree就熟之後freeze

而家16個月2者都有freeze meal or meat
Meal 方便我叮熱就得

meat每次要煮。

P.s我係外國所以好多小朋友recipe都係煮完freeze

noodleTT    發表於 19-1-28 21:50
ophe_ofee
|
winniekoyle 發表於 19-1-28 18:41

我自己嘅做法:
~肉類,魚肉,生咁打成肉蓉,搓成肉丸,蒸熟或烚熟,放冰格
~瓜菜類,蒸熟烚熟後打蓉,整冰粒
GCHK
|
ophe_ofee 發表於 19-1-28 19:39
我自己嘅做法:
~瓜菜類,蒸熟烚熟後打蓉, ...

我都係咁做,之前喺網上search
noodleTT
|
ophe_ofee 發表於 19-1-28 19:39
我自己嘅做法:
~瓜菜類,蒸熟烚熟後打蓉, ...

我都係整熟左先
winniekoyle
|
感謝分享
因為我見有D媽媽話整熟左既食物再FREEZE, 即係等如食隔夜餸
又有蔬菜整熟左會產生亞硝酸鹽...等等

所以有時D資訊會搞到有點混亂
puppydingo
|
winniekoyle 發表於 19-1-29 09:15
感謝分享
因為我見有D媽媽話整熟左既食物再FREEZE, 即係等如食隔夜餸
又有蔬菜整熟左會產生亞硝酸鹽...等等 ...

If you hesitate then don't do it.
最緊要你 comfortable
我要做媽媽
|
好多媽媽都係全熟整既
winniekoyle
|
puppydingo 發表於 19-1-29 15:21
If you hesitate then don't do it.
最緊要你 comfortable

其實我係全熟整架, 食時隔水蒸番熱再加落糊仔到

只係有D資訊混亂, 唔知係生整定熟整
winniekoyle
|
我要做媽媽 發表於 19-1-29 15:26
好多媽媽都係全熟整既

many thanks!
我都係全熟, 之後先再打蓉結冰

仲有咩可以打蓉?
puppydingo
|
winniekoyle 發表於 19-1-29 15:56
其實我係全熟整架, 食時隔水蒸番熱再加落糊仔到

只係有D資訊混亂, 唔知係生整定熟整

我係外國,基本d媽媽係連小學中學嘅pack lunch都係熟之後freeze
Defrost就食。
我就叮。
呢倒連開奶d水都係叮。
所有baby room一定有microwave
我要做媽媽
|
winniekoyle 發表於 19-1-29 15:57
many thanks!
我都係全熟, 之後先再打蓉結冰

好似基本上,BB食到既,都可以打蓉
RubyYu07
|
據我所知,要整熟先整冰粒
RubyYu07
|
winniekoyle 發表於 19-1-29 09:15
感謝分享
又有蔬菜整熟左會產生亞硝酸鹽...等等 ...

蔬菜我就好少整冰粒,多數都係肉蓉
haha748494
|
回覆 ophe_ofee 的帖子

多謝分享,整冰粒又真系方便d.
winniekoyle
|
RubyYu07 發表於 19-1-29 22:21
蔬菜我就好少整冰粒,多數都係肉蓉

肉蓉都係熟整冰粒?
係咪豬/雞/魚都得?

RubyYu07
|
winniekoyle 發表於 19-1-30 09:32
肉蓉都係熟整冰粒?
係咪豬/雞/魚都得?

我係啊,蔬菜就新鮮食。