傷風,咳,各位媽媽你地會點做呀?

phoebe2012
|
雖然醫生會按孕婦份量開藥,但盡量都唔想食藥呀
李露眉
|
頂唔順去睇

咳得勁都睇,本身翻工,咳好影響自己又影響人
ctcandy
|
phoebe2012 發表於 19-1-29 07:38

我上次傷風,諗住靠自己,狂飲lemon 水,系好左少少,但好影響睡眠質素。最後去了看自己看開的中醫,吃了2 次藥好返。
醫生知道你懷孕,開藥也好小心。
mgmismicgmic
|
睇中醫囉!我大肚時睇,佢會幫我去到感冒之餘仲清埋胎毒。
阿隨
|

其實咳會抽住個肚仲衰,我懷孕時有食止痛,傷風咳藥,其實只要醫生開就無問題~
LongTimeAgo
|
我有照睇西醫,食西藥
不過就有需要時先食

唔食藥拖得耐有機會惡化,咁咪對自己對bb仲唔好
sakurayan
|

我月頭感冒流鼻水同咳,睇左中醫(33週),未搞掂,再睇西醫(34週),但好少少又即翻發,再睇中醫先斷尾,西醫話如果唔好,怕野比bb, 同埋生個時換唔王氣就會好辛苦,如果晚期感冒,要快醫好
太陽媽媽
|

我同你一樣唔想食藥。孕早期,上上星期一直感冒到依家十幾日都未好,又有孕吐,超級辛苦,諗住今日開始食藥,快d斷尾
phoebe2012
|
我而家14週,到今日見鼻水收返d, 但就有咳,希望可以靠自己抵抗到,孕婦抵抗力真係弱d, 我已經冇點出街都中招