宮頸短要卧床到生?

hahaha_fung
|
我22週宮頸短到得0.7,做左縫合手術,而家26週,想問下有無媽媽聽過做完呢個縫合手術之後都要卧床到生嗎?政府醫生話唔使卧床到生,仲話30週後就唔使擔心,可以唔使覆診。
我半信半疑緊

aryan412
|
請問幾多週要去查子宮頸?
hahaha_fung
|
aryan412 發表於 19-1-29 10:08
請問幾多週要去查子宮頸?

我無特別照,去照結構時發現子宮頸短
普通私家醫生應該產檢都睇到

RisaRisa
|
建議聽埋私家醫生意見
AngelaSucrose
|
hahaha_fung 發表於 19-1-29 09:18
我22週宮頸短到得0.7,做左縫合手術,而家26週,想問下有無媽媽聽過做完呢個縫合手術之後都要卧床到生嗎? ...

我醫生叫我卧床,但可以行下,不過我短得快,由2.4cm (20w) 去到1.9cm(22w) ,現在卧床了4星期(28w), 在家休息,星期五再見醫生,我要去34w才Ok, 我第一胎小產,第二胎早產(34w6d),現在希望去到37w
hahaha_fung
|
RisaRisa 發表於 19-1-29 11:33
建議聽埋私家醫生意見

我都猶豫緊
不過去睇私家又怕等得耐
我今胎未睇過私家
hahaha_fung
|
AngelaSucrose 發表於 19-1-29 11:54
我醫生叫我卧床,但可以行下,不過我短得快,由2.4cm (20w) 去到1.9cm(22w) ,現在卧床了4星期(28w), 在 ...

你在政府還是私家覆診?
我上星期五度都係得1.7左右

|
hahaha_fung 發表於 19-1-29 12:10
你在政府還是私家覆診?
我上星期五度都係得1.7左右

私家,養和卓醫生非常好
hahaha_fung
|
AngelaSucrose 發表於 19-1-29 11:54
我醫生叫我卧床,但可以行下,不過我短得快,由2.4cm (20w) 去到1.9cm(22w) ,現在卧床了4星期(28w), 在 ...

第二胎早產留院幾耐呀?
HOPEFORBB
|
回覆 hahaha_fung 的帖子

我之前試過好似你咁o既週數係QE度長度,得1.5cm,佢又係話唔使休息,可以繼續返工,我立刻book私家睇,私家醫生即使開病假俾我臥床

你最好去睇睇私家,攞多個意見
|
hahaha_fung 發表於 19-2-1 12:30
第二胎早產留院幾耐呀?

34w6d, 住院3-4 星期

hahaha_fung
|
HOPEFORBB 發表於 19-2-1 12:44

我之前試過好似你咁o既週數係QE度長度,得1.5cm,佢又係話唔使休息,可以繼續返 ...

我去左私家,佢都建議我卧床到生
你最後幾多週生呀?
HOPEFORBB
|

39週6

我卧床塞藥咗兩個星期,醫生又開咗啲抗宮縮藥俾我,之前有長返啲,我就再返返工,塞藥就塞到34週停

puppydingo
|

我都養和卓醫生。
陀孖,大概30周開始短。
卓醫生要我唔好走黎走去係屋企休息,多數訓,因為肚太大。
肚太大塞唔倒藥。所以卓醫生叫我食。
|
puppydingo 發表於 19-2-1 17:14
我都養和卓醫生。
陀孖,大概30周開始短。
卓醫生要我唔好走黎走去係屋企休息,多數訓,因為肚太大。

卧床是有用的,今天見卓醫生,沒有再短了,現在兩個星期見她一次,她希望我過到34w,因為我早產過一次,所以又吃又塞,新年在家過....
puppydingo
|
AngelaSucrose 發表於 19-2-1 19:11
卧床是有用的,今天見卓醫生,沒有再短了,現在兩個星期見她一次,她希望我過到34w,因為我早產過一次,所 ...

我陀孖捱倒36+4
無卓醫生我捱唔倒
加油,放心交比卓醫生,佢實在太好
加油呀養和點都要捱過34周
hahaha_fung
|
AngelaSucrose 發表於 19-2-1 19:11
卧床是有用的,今天見卓醫生,沒有再短了,現在兩個星期見她一次,她希望我過到34w,因為我早產過一次,所 ...

我已經在家1.5月了,新年都係留家過
老公放假帶走大仔比我休息(emoji)
加油(emoji)(emoji)
hahaha_fung
|
HOPEFORBB 發表於 19-2-1 17:04

39週6

34週就停藥都可以去到39週,好叻(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
hahaha_fung
|

你卧床係咪都無出過街呀?
過年了,成家人都出去食飯,自己唔出好似好孤單,日日都係屋企

|
hahaha_fung 發表於 19-2-2 15:37

你卧床係咪都無出過街呀?

我無去呀⋯⋯除咗大仔悶啲.....我老公都在家和我一起....我忙著準備坐月的東西...炒米茶,煲湯藥材等....有些可以網上訂購就開始訂D...