自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實明蘭的嫡母更賤, 小說裏: 竟然受康姨媽梳擺落毒害佢奶奶, 差啲死呀。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

andyman 發表於 19-1-29 20:24
其實明蘭的嫡母更賤, 小說裏: 竟然受康姨媽梳擺落毒害佢奶奶, 差啲死呀。

佢都只係俾康姨媽利用,書入面盛老太太都有話王氏雖然心胸狹窄,但心地唔差,就算俾把刀佢佢都唔會諗到要黎殺人

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

竇漪房 發表於 19-1-29 20:37
佢都只係俾康姨媽利用,書入面盛老太太都有話王氏雖然心胸狹窄,但心地唔差,就算俾把刀佢佢都唔會諗到要 ...
因為處處受到奶奶制肘, 所以佢都有心奶奶死。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

回覆樓主:

林小娘,佢果種扮可憐,我睇親都打冷震

水晶宮

回覆樓主:

最賤係明蘭老竇

佢正常d頭家都唔會咁

所以我覺得頭家好唔好,其實係睇個男人

水晶宮

ma1983 發表於 19-1-29 20:11
曼娘

但曼娘做得好好,好入型入格

真係一個潑婦

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

林小娘,康姨媽.

小公爺就冇點憎,只覺可憐又可悲.timing錯過就係錯過.冇得回頭.

男爵府

ash_yehyeh 發表於 19-1-29 21:02
但曼娘做得好好,好入型入格

真係一個潑婦

佢做幾套戲都係哩啲角色
已被定型

大宅

橙花 發表於 19-1-29 16:57
秦大娘子,心計都好毒。

係!扮可憐

水晶宮

我掛念嫲嫲 發表於 19-1-29 21:30
佢做幾套戲都係哩啲角色
已被定型

獨孤天下我都有睇

複式洋房

carolwong168 發表於 19-1-29 10:56
女主老豆

係,睇到最新仲想攬個大女放林小娘入觀,痴上腦

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

andyman 發表於 19-1-29 20:39
因為處處受到奶奶制肘, 所以佢都有心奶奶死。

盛大娘子唔係想盛老太死,康姨媽呃佢話藥只係令盛老太身體弱d, 冇咁精神,於是就唔可能吓吓管住佢,如果佢知係毒到會死人,盛大娘子一定唔會咁做,佢都冇試過下令打死下人咁毒,何況係盛老太,大娘子只係一時蠢咗,罪魁禍首係康姨媽。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

rose-mag 發表於 19-1-30 11:49
盛大娘子唔係想盛老太死,康姨媽呃佢話藥只係令盛老太身體弱d, 冇咁精神,於是就唔可能吓吓管住佢,如果佢 ...

點解康姨母要害盛老太,同佢有mug關係

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

chung_ma 發表於 19-1-29 19:59
點解康姨母要害盛老太,同佢有mug關係

心地差囉,因為盛老太睇到康姨媽唔係好人,同盛大娘子講,叫佢唔好同自己姐姐來往,盛大娘子心軟,又係自己親家姐,雖然成日吃虧都一直顧念親情。康姨媽自己喺夫家唔開心,老公睇佢唔順眼,三妻四妾,生埋好多庶子女,康姨媽特別唔抵得人好,咩好嘢佢都要分一杯羹,自明蘭唔肯收佢個庶女做妾已經係結上仇恨,加上同小秦氏臭味相投,借明蘭攞唔到著數,於是就想到去害佢,佢借自己妹妹嘅手害盛老太,以後盛大娘子就有把柄喺佢手,對佢言聽計從,又可以除去盛老太呢個眼中釘,又直接傷害到明蘭,佢自己以為依仗娘家可以脫罪,佢自小被王家父母縱壞咗,心地差,霸道,有人唔肯聽佢講,唔順住佢,康姨媽就會去害到人地雞毛鴨血。佢見到自己個妹她,妹夫想係對自己老婆好,長柏做到大官,長楓又中舉,四個女都嫁得好,明蘭華蘭墨蘭都係高嫁,如蘭老公未做到大官,但都係舉人,而且夫妻和美,康姨媽唔抵得,佢唔可以見到人地比自己好。

子爵府

rose-mag 發表於 19-1-30 13:03
心地差囉,因為盛老太睇到康姨媽唔係好人,同盛大娘子講,叫佢唔好同自己姐姐來往,盛大娘子心軟,又係自 ...

oic, 我睇到20 幾集,佢未出場

大宅

回覆樓主:

小秦氏

琥珀宮

必須墨蘭

王國長老

chung_ma 發表於 19-1-29 21:06
oic, 我睇到20 幾集,佢未出場

明蘭嫁後歸寧至出場,都成四十幾集囉。
康姨媽演員叫張琰棪,琅琊榜果個蒞陽長公主,真係完全唔同風格。

男爵府

小公爺,男人老狗成日喊

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

rose-mag 發表於 19-1-30 13:27
明蘭嫁後歸寧至出場,都成四十幾集囉。
康姨媽演員叫張琰棪,琅琊榜果個蒞陽長公主,真係完全唔同風格。

吓,原來係佢呀? 演員真係好戲 我唸起

琅劇入面靖王阿媽可以演到明大姐咁完全唔同既style角色真係一絕

首頁

尾頁

跳至