環保有著數(膠樽換超市禮券)

cinda72.
|

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1417680/
多d呢d,推動力更加

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
檸檬檸檬
|

si_princess_si
|

cbeyond
|
cinda72. 發表於 19-1-29 10:10
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1417680/
多d呢d,推動力更加

我大把膠樽可以回收了, 純露每次都10,8隻樽
cinda72.
|
cbeyond 發表於 19-1-29 10:18
我大把膠樽可以回收了, 純露每次都10,8隻樽

換超市禮券,垃圾桶都睇怕大把人望下有冇膠樽
cbeyond
|
cinda72. 發表於 19-1-29 10:19
換超市禮券,垃圾桶都睇怕大把人望下有冇膠樽

應該會啦
公公婆婆想搵多小小膠樽都應該難d
Heixsap
|
我唔要咩券都得,只要有真回收箱俾我放d 膠樽入去又真係會拎去回收唔係去左堆填區就可以了
wcpcelia    發表於 19-1-29 15:33
cat_koo    發表於 19-1-29 12:39
Rocanbaby
|
T_123
|
Heixsap 發表於 19-1-29 10:23
我唔要咩券都得,只要有真回收箱俾我放d 膠樽入去又真係會拎去回收唔係去左堆填區就可以了
...

同意
cinda72.
|
...

咁你掉街邊垃圾桶都得啦,自然會有人幫你拎去相關地方回收
Heixsap
|
啱啱先睇到,原來淨係回收水樽,汽水果汁嗰d 唔收
cherrywong05
|

cinda72.
|
Heixsap 發表於 19-1-29 10:26

一步步黎啦,起碼有第一步先丫
小花媽咪
|
回收每個屈臣氏膠樽有五分,其他牌子膠樽有1分,初步大小膠樽同分,可回收由280毫升至最大1.8公升的水樽。儲滿指定分數後,可換取獎賞,例如5個屈臣氏膠樽有25分,可換領50元百佳禮券,但禮劵需於網店消費滿600元才可使用;50分則可換取430毫升屈臣氏蒸餾水一支。

禮券要係百佳網店消費滿600元才可用,
唔係人人啱用。
cbeyond
|
...

自己一向都做緊, 不過有鼓勵, 會更加多人做, 慢慢成為習慣, 都唔錯
cbeyond
|
cinda72. 發表於 19-1-29 10:27
一步步黎啦,起碼有第一步先丫

對呀, 以前大家都唔會用環保袋, 現在都習慣用啦
二小姐
|
Heixsap 發表於 19-1-29 10:26

飲品樽我全部都用清水沖過先入回收箱,如果可以回收埋飲品樽就好啦。
可惜不是人人都自律,無洗過的樽掉入去,污染埋其他樽就麻煩,希望呢D回收機,唔好俾人惡意毁壞。

cat_koo    發表於 19-1-29 12:40
jasmineoj
|
5個樽換 50蚊
但 5 樽唔使 50 蚊?
Heixsap
|
cbeyond 發表於 19-1-29 10:32
自己一向都做緊, 不過有鼓勵, 會更加多人做, 慢慢成為習慣, 都唔錯
...

我都盡量掉回收箱,不過好多箱得個名,其實都係會當普通垃圾咁收...
cbeyond
|
Heixsap 發表於 19-1-29 10:45
我都盡量掉回收箱,不過好多箱得個名,其實都係會當普通垃圾咁收...

無得計唔多, 有做好過無做。