原來有禮貌都會俾人投訴

蛋花湯
|
有網民早前投稿至facebook專頁「西客之道 HIspitality Secret」,指自己剛剛畢業,入行做物業管理的客戶服務員,公司及同事都樂於教導,提醒他禮多人不怪,「打多幾聲招呼都唔怕」,擔心無禮貌容易遭人投訴,隨後投稿者獨自「埋位」工作時,不停向客人問好,如果正值早更時會講早晨,不少客人聽完都會回應。但投稿者遇到一名客人,反斥他「好大聲咁講係擾民,擾民喺香港係犯法」,更稱「已經諗住寫信投訴,唔係淨係我一個,其他人都好想投訴」。
https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/288648/%E5%AE%A2%E6%88%B6%E6%9C%8D%E5%8B%99%E5%93%A1%E7%A6%AE%E8%B2%8C%E8%AC%9B%E6%97%A9%E6%99%A8-%E9%81%AD%E5%AE%A2%E4%BA%BA%E6%96%A5%E6%93%BE%E6%B0%91%E6%8F%9A%E8%A8%80%E6%8A%95%E8%A8%B4-%E4%B8%8A%E5%8F%B8%E7%86%9F%E5%AE%A2%E6%92%90%E7%84%A1%E5%81%9A%E9%8C%AF
蛋花湯
|

laierping
|
慣性投訴者已去到無人村。衹要見到識講識“旭”ge都投訴。最好將佢哋送去無人之地
crystal媽咪
|
唉……
tsung    發表於 19-1-29 20:26
Poyau    發表於 19-1-29 19:13
蛋花湯
|
laierping 發表於 19-1-29 11:18
慣性投訴者已去到無人村。衹要見到識講識“旭”ge都投訴。最好將佢哋送去無人之地
...

究竟咩心態

秋天與楓葉
|
對於無理投訴~唔需要介懷~

因為呢類人心理有問題
總之佢就係鍾意投訴就投訴
投訴係佢個人興趣
佢一直努力研究投訴手法、投訴方式、投訴原因.....佢已經視投訴為一門學問
投訴係佢人生重要一環
投訴幾乎係佢信仰
唯有尊重不同人士信仰
善哉善哉~~~~~

newcook    發表於 19-1-29 11:41
yurijm
|
蛋花湯 發表於 19-1-29 11:28
究竟咩心態

可能係R著數
聽過朋友講,佢做餐廳經理
公司政策係如有客投訴員工服務態度
一律以餐飲優惠券作賠償

佢話佢已上報公司
因發現連續幾個月都有同一家庭投訴不同員工
Poyau    發表於 19-1-29 19:14
蛋花湯
|
秋天與楓葉 發表於 19-1-29 11:34
對於無理投訴~唔需要介懷~

因為呢類人心理有問題

c.vieri
|
yurijm 發表於 19-1-29 11:38
可能係R著數

真係可以cheap 到咁盡
Poyau    發表於 19-1-29 19:13
太平公主
|

我個屋苑都係咁架,物業主任個個月都俾人投訴,之前比人投訴佢哋成日都幫人拍卡開門,話危險,唔知有咩人會入晒黎屋苑

好喇,而家一律自己拍卡先比入,物業主任只會幫你拉門,但依家佢哋一樣日日俾人投訴

只係變咗另一班人投訴佢哋,話日日住喺度,住咗五年,你咁都唔認得我,我湊住小朋友放學,又買左餸,隻手咁多嘢都一定要我拍卡,你咁樣即係為難我,我要投訴你

emilyho97
|
為投訴而投訴
tsung    發表於 19-1-29 20:27
angela0228
|
果d客真係好麻煩
oceandeepsea
|
咁都得,做sales成日跟尾就話啫
saries
|
講Hello都唔得
OforOsaka
|
yurijm 發表於 19-1-29 11:38
可能係R著數

過朋友話食outbacxk、大家傾食完傾計、21:55左右、個侍應就催埋單、話舖頭收十點、咁就埋單走、後尾朋友發現間店係收十點半、第二日打去投訴個職員趕佢走、又亂講收舖時間、最後outbaxk賠左coupon 比佢。銀碼唔細。

我心諗你駛唔駛賠咁多。

所以唔好怪香港成日投手, 有時係公司政策鼓勵人投訴囉。

Chowying
|
太平公主 發表於 19-1-29 15:21
我個屋苑都係咁架,物業主任個個月都俾人投訴,之前比人投訴佢哋成日都幫人拍卡開門,話危險,唔知有咩人會 ...

OforOsaka
|
我個屋苑都係咁架,物業主任個個月都俾人投訴,之前比人投訴佢哋成日都幫人拍卡開門,話危險,唔知有咩人會 ...

呢d真係要有權威人士出來講、我以前住個屋苑、個主席拍枱、大大聲話邊個投訴唔拍咭就直接揾佢。

OforOsaka
|
蛋花湯 發表於 19-1-29 11:13
有網民早前投稿至facebook專頁「西客之道 HIspitality Secret」,指自己剛剛畢業,入行做物業管理的客戶服 ...

以前剛剛出來做野、又係做物管、果陣就過年

老細話新年流流好禮貌d, 好笑容d

點知比人投訴r利是

之後都有做過唔同客戶服戶業、我可以話物管係最難頂的服務業、我窮到要洗大餅都唔會再做。

TATEYAMA
|
D强姦犯都話受害人自願架……
Poyau
|

左右做人難
tsung    發表於 19-1-29 20:27