單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想認識單親媽^^交朋友,請pm我

大宅

Poo得好勳章

你好,準單親媽媽带住小朋友,租樓住,真係千斤重擔在膊頭咁。

複式洋房

lingshan 發表於 19-1-30 04:58
你好,準單親媽媽带住小朋友,租樓住,真係千斤重擔在膊頭咁。

是的 , 現在租樓好貴 , 希望揾互相幫助@@同認識朋友。政府真系好冇用。

複式洋房

回覆樓主:

up(∩_∩)

別墅

小小的心 發表於 19-1-30 11:34
是的 , 現在租樓好貴 , 希望揾互相幫助@@同認識朋友。政府真系好冇用。

其實關政府乜事呢?老公你自己揀,生吾生你自己揀,離婚你自揀!真睇吾到政府有乜責任!不要恕天恕地!路你自己揀困難挭係自己面對㗎啦!周街好多人要幫,政府係咪全部都幫哂呢

別墅

小小的心 發表於 19-1-30 11:34

問心!你話租摟貴,你又倒返轉,若你是業主,你會吾會市價8000個月嘅樓,見對方單親咁惨减一半4000租俾佢呢

複式洋房

Wa0814i 發表於 19-2-16 14:37
其實關政府乜事呢?老公你自己揀,生吾生你自己揀,離婚你自揀!真睇吾到政府有乜責任!不要恕天恕地!路 ...

請問全球樓價最貴係邊個城市 , 香港人工水平比歐美地區低幾多?外國隨便做時薪100up , 雖然政府唔係要負全責 , 但係香港係富者越富 貧者越貧 , 大陸有錢人黎推高樓價 ,俾香港人捱貴租 . 大陸冇錢黎香港搶福利搶公屋。政府對香港人有做過d咩?新加坡為全民置業 , 經濟發展更比香港好。當然妳可以叫我去新加坡生活。不過咁係改變唔到政府冇為人民盡心服務。得過且過 係香港政府最好既寫照 , 食既係英國殖民時代同中國高速經濟果陣既遺產。

複式洋房

Wa0814i 發表於 19-2-16 14:40
問心!你話租摟貴,你又倒返轉,若你是業主,你會吾會市價8000個月嘅樓,見對方單親咁惨减一半4000租俾佢 ...

算啦 妳仲係諗緊妳收租。香港人係自私。唔係自己住去買樓用作收租 , 其實間歇害人害己 , 將來自己仔女置業都係要捱貴樓 , 最賺只有地產發展商。助紂為虐。

複式洋房

Wa0814i 發表於 19-2-16 14:37
其實關政府乜事呢?老公你自己揀,生吾生你自己揀,離婚你自揀!真睇吾到政府有乜責任!不要恕天恕地!路 ...

政府緊係要幫晒 , 點解唔幫 . 單親媽咪咁辛苦 , 她們唔係冇盡力 . 我相信如果有工作可以帶bb去做 . 她們都會去做 , 問題係要照顧bb , 所以做唔到。困苦既人唔係冇心想改變 . 佢們需要人幫一把 , 有頭髮邊個想…?

別墅

小小的心 發表於 19-2-16 14:47
請問全球樓價最貴係邊個城市 , 香港人工水平比歐美地區低幾多?外國隨便做時薪100up , 雖然政府唔係要負全 ...

呢啲係啲新聞煲出黎,事實係自己香港人有份令樓價上漲到咁!你怪就怪自己以前無胆去買樓吧。你話惨,現在20-25歲嗰班就真係惨,一出黎工作摟價就咁貴,斷估你也不是未經歷過樓價正常時候呱,這班年青人現在無論幾努力都無用根本買不到!以前價錢正常4-5000呎你吾夠胆或覺貴,咁現在接受返自己當時的錯誤決定溉後果,其實好正常

別墅

小小的心 發表於 19-2-16 14:53
政府緊係要幫晒 , 點解唔幫 . 單親媽咪咁辛苦 , 她們唔係冇盡力 . 我相信如果有工作可以帶bb去做 . 她們都 ...

你離婚決定又關政府事!其實咁會吾會歪理左啲呢!呢啲其實係自己去面對返個困難

複式洋房

Wa0814i 發表於 19-2-16 14:55
呢啲係啲新聞煲出黎,事實係自己香港人有份令樓價上漲到咁!你怪就怪自己以前無胆去買樓吧。你話惨,現在2 ...

點解調控樓價,政府係冇責任?民生黎架喎…

別墅

Wa0814i 發表於 19-2-16 14:40
問心!你話租摟貴,你又倒返轉,若你是業主,你會吾會市價8000個月嘅樓,見對方單親咁惨减一半4000租俾佢 ...

你係業主,你會吾會咁好人呢?其實所有事要兩面睇

別墅

小小的心 發表於 19-2-16 15:02

何謂公平貿易,公平社會?

複式洋房

Wa0814i 發表於 19-2-16 15:00
你離婚決定又關政府事!其實咁會吾會歪理左啲呢!呢啲其實係自己去面對返個困難
...

我單身 . sor... 4000-5000係93年果陣lu . 或者97同08年金融風暴,基本係7000左右尺 , 果陣我仲讀緊幼稚園同中學囉。都話政府配套不足啊。。。面對都要有方法係咪?

別墅

小小的心 發表於 19-2-16 15:02

你可以排隊申請公屋,其實若真有需要請你坐言起行5-7年時間好快過,若再浪費時間去爭拗損失係你自己,

複式洋房

Wa0814i 發表於 19-2-16 15:03
何謂公平貿易,公平社會?

咁係咪唔洗理困苦既人?都話香港人自私自利。^^

複式洋房

Wa0814i 發表於 19-2-16 15:05
你可以排隊申請公屋,其實若真有需要請你坐言起行5-7年時間好快過,若再浪費時間去爭拗損失係你自己,
...

我屋企買左樓 sorry...

複式洋房

Wa0814i 發表於 19-2-16 15:05
...

5-7年都快 . 我服左你…

別墅

小小的心 發表於 19-2-16 15:07
我屋企買左樓 sorry...

你自己前言不對後,算不浪費時間

首頁

尾頁

跳至