新年第一糕 ……紅棗糕

pak_mama
|
其實都整左2轉,呢個今次係用上底既紅棗顏番啲蓉出黎整既糕,味道應該濃啲

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Cheuk2012    發表於 19-1-30 21:49
tsung    發表於 19-1-30 20:47
crystal媽咪
|
pak_mama 發表於 19-1-29 23:24
其實都整左2轉,呢個今次係用上底既紅棗顏番啲蓉出黎整既糕,味道應該濃啲

...

cutie
conbella
|

...

好靚好正啊可以要食譜嗎?
怪獸青BB
|
係咪要雪凍先脫模?
1928mickey
|

...

小慧星
|

pigpigyy
|
正呀
pak_mama
|
conbella 發表於 19-1-30 07:56
好靚好正啊可以要食譜嗎?

我跟鬼嫁個食譜整架

http://oniyomeryori.blogspot.com/2014/01/blog-post_28.html?m=1

呢次係顏左紅棗蓉出黎整既,紅棗味比用紅棗水仲要濃。
pak_mama
|
怪獸青BB 發表於 19-1-30 08:15
係咪要雪凍先脫模?

又唔洗雪既,放涼左就脫到模
oceandeepsea
|
尋晚睇東張果d無咁深色,請教有咩唔同
20150618bb
|
今年有訂
...

pak_mama
|
oceandeepsea 發表於 19-1-30 18:54

我諗係因為用既糖唔同所以色有深淺啦。我整個個係用紅棗蓉同紅糖所以深色啲,宜家呢個係早几日用紅棗水同紅糖就淺色啲。

pak_mama
|
oceandeepsea 發表於 19-1-30 18:54

呢個用紅棗水加蔗糖,仲要深色啲。

bunnygogo
|
好cute啊
MoooVoo
|
唔好介意,你覺得跟佢食譜整出黎既味道如何?拍唔拍得住出面買果d? 因為我買左底利苑但又心思思想自己整
pak_mama
|
MoooVoo 發表於 19-1-30 19:43
唔好介意,你覺得跟佢食譜整出黎既味道如何?拍唔拍得住出面買果d? 因為我買左底利苑但又心思思想自己整 :w ...

(emoji)(emoji) 其實我本身唔食紅棗糕所以未買過街外既,只因屋企太多紅棗食用唔晒所以先試下拎黎整糕。所以我對比唔到街外既糕

sorry答唔到你問題添
stpl
|
pak_mama 發表於 19-1-30 18:39
又唔洗雪既,放涼左就脫到模

請問要先掃油到模具上嗎? Thanks~

pak_mama
|
stpl 發表於 19-1-30 19:55
請問要先掃油到模具上嗎? Thanks~

如用硅膠模可唔掃油。但我想方便脫模所以都掃左啲油。
用其他模就要掃。
mickeymok410
|
好味
oceandeepsea
|
pak_mama 發表於 19-1-30 19:38
我諗係因為用既糖唔同所以色有深淺啦。我整個個係用紅棗蓉同紅糖所以深色啲,宜家呢個係早几日用紅棗水同 ...