中左b連

viviansin0926
|
中左b連,有冇媽媽試過,bb有冇事?
EstrellaDamm
|
viviansin0926 發表於 19-1-30 00:20

我陀兩胎都驗到有。冇問題的,照可以順產,喺產房時醫護人員會幫媽媽注射抗生素。我兩個B都健康正常,冇受影響。
|
回覆 EstrellaDamm 的帖子

咁bb出左世之後係米都可以跟媽媽的,不需要分開?
|
viviansin0926 發表於 19-1-30 00:41

咁bb出左世之後係米都可以跟媽媽的,不需要分開?

我啲BB都係可以跟我去產後房的。只會喺媽媽產後頭幾個鐘休息時,及做檢查、打疫苗、洗澡時暫時分開。
|
如果有跡象顯示BB出世後感染風險高,先需要同媽媽分開,否則通常都唔使。
|

聽到你咁講我都放心啲 謝謝你😊
|
回覆 viviansin0926 的帖子

醫生係米都會定時來險查bb,我有什麼需要留意?
|
viviansin0926 發表於 19-1-30 00:56
回覆 viviansin0926 的帖子

醫生係米都會定時來險查bb,我有什麼需要留意?

BB出世後兒科醫生會幫BB做全面檢查,之後有需要的話會再檢查BB。另外,產後房護士會定時幫BB睇黃、量體溫。

你需要留意嘅反而係未生之前,臨近產期就要提高警覺留意產兆,有跡象(見紅或穿水或陣痛)就快啲入院,等醫護有足夠時間幫你注射抗生素。
|

打抗生素要打幾多支? bb需唔需要打?
bambam813
|
viviansin0926 發表於 19-1-30 00:20

請問什麼是B連?
是在健康院抽血發現嗎?
MissPuffs
|
我係好初期時驗到有B鏈,咁食抗生素,睇下之後仲有冇菌咁。
我35週之後就冇再驗了,就當有B鏈菌咁去做。
因為呢樣菌而家冇,唔代表之後會冇。
我養和生的,我唔知政府做法係點。你如果順產的話,係陣痛時,已經會打抗生素比你,生個陣會打多支針保護baby.
如果開力,就影響不大的。
|
viviansin0926 發表於 19-1-30 05:52

打抗生素要打幾多支? bb需唔需要打?

忘記了,因為係iv入的(即所謂種豆/打點滴),唔係一支支打。我印象中BB冇因此打額外嘅針(只知佢出世後有打過其他例牌嘅疫苗)。
angel.to
|
MissPuffs 發表於 19-1-30 09:38
我係好初期時驗到有B鏈,咁食抗生素,睇下之後仲有冇菌咁。
我35週之後就冇再驗了,就當有B鏈菌咁去做。
因 ...

我都4,5個月中左B鏈,醫生只比左封信我證明我有B鏈,生時比醫院打抗生素用,依加咩藥都無比我....
|
bambam813 發表於 19-1-30 08:18
請問什麼是B連?
是在健康院抽血發現嗎?

一種好常見嘅細菌。喺順產時有可能感染BB。不過帶菌媽媽生之前注射抗生素就可以保護BB減低感染機會。

孕後期政府會例行幫孕婦驗,方法係用棉花棒抹一抹陰道及肛門。
|
回覆 bambam813 的帖子

36週個時健康院會幫你係肛門同陰道攞啲野去化驗睇下有冇中b鏈