東區vs瑪麗

RachelHKH
|
大家認為邊間生BB比較好?我在考慮中......想聽聽大家意見, thx
chubama
|
RachelHKH 發表於 19-1-30 11:40
大家認為邊間生BB比較好?我在考慮中......想聽聽大家意見, thx

東區:
環境舒適,護士溫柔,容易住私家病房。

瑪麗:
環境相比東區較迫,病房護士較惡,
但醫護比較專業,好難排到私家病房。
rosepig
|
東區覆診中
東區得幾張私家房嘅床,未必咁易住到另外啲醫生都新新地,用胎心機都搵唔到心跳,嚇親我。之後另一個醫生,答案都係幾粒字。跟住明明係高齡加懷孕初期有出血,都掟咗去母嬰健康院follow up。有啲後悔唔去QE

瑪麗有啲遠,所以冇考慮過
sk21208
|
上月係瑪麗生完 happy share下!

產前房姑娘同姐姐都好好 陣痛時講好多鼓勵性嘅說話......雖然好痛但感覺良好
入產房後助產士係我好痛嘅時候幫我按摩左好奈!生嘅時候個個係到幫手打氣!
生完我咁岩係窗邊床 望海~產後床嘅姑娘都好好 有講有笑好nice!

So far 除左無得好似私家咁揀催生外 我真心覺得瑪麗好好!
小驚
|
sk21208 發表於 19-1-31 14:07

產前房姑娘同姐姐都好好 陣痛時講好多鼓勵性嘅說話......雖然好痛但感覺 ...

你咁好彩,產後姑娘好好?
我上兩個星期生,產後房簡直慘不忍睹。
床位加到爆晒,啲病人助理姐姐又串嘴,護士長又惡..........
好彩有啲產前房姑娘嚟產後房頂更,我先有少少好日子過。

都係0個句,產前邊間醫院都好好,產後就邊間公立醫院都麻麻地。
newspaperhang
|
第一胎東區,第二胎都係揀東區
設施新,醫生護士助產士都nice,醫院姨姨helpful,有用笑氣同無痛
chubama
|
rosepig 發表於 19-1-31 13:48
東區覆診中
東區得幾張私家房嘅床,未必咁易住到另外啲醫生都新新地,用胎心機都搵唔到心跳,嚇親我。之後 ...

住私家房,東區已經算好易,
瑪麗俾錢都住唔到。
瑪麗好多教授私家症睇,
澳門政府俾澳門人睇私家症,
又留左d俾高官,點排都輪唔到我哋。

東區醫院舒服,環境好。
但我都係揀瑪麗生。
chubama
|
sk21208 發表於 19-1-31 14:07

產前房姑娘同姐姐都好好 陣痛時講好多鼓勵性嘅說話......雖然好痛但感覺 ...

你真好彩,我問10個媽媽,
有9個都話護士&阿姐惡!
黃家三少奶
|
chubama 發表於 19-1-31 16:16
你真好彩,我問10個媽媽,
有9個都話護士&阿姐惡!

我係QM生, 住私家房, 產前QM全程專科醫生跟(高危一族), 醫生跟得好足, 到生之前D姑娘同埋D亞姐姐非常好, 喺大房成日同我傾計, 安慰我又講吓笑咁, 好HAPPY呀, 住咗2日醫生決定慛生, 抽血種豆個姑娘又係好好, 同我打打氣, 產房姑娘更加冇得頂, 又有海景, 我係食全餐, 姑娘都偷偷地攞冰比我濕吓個口, 成個過程都好WARM呀, 產後上私家房又係, 住3日, 3日都好開心, 真係除咗係食全餐之外, 真心讚呀

chubama
|
黃家三少奶 發表於 19-1-31 17:57
我係QM生, 住私家房, 產前QM全程專科醫生跟(高危一族), 醫生跟得好足, 到生之前D姑娘同埋D亞姐姐非常好, ...

【重點:有專科醫生跟,高危】
其他醫生護士睇排板,有交更嫁嘛!
你又住到私家病房,服務一定係一流啦!
本身瑪麗住私家病房既,
好多病人自己都有貼身工人妹仔,
相對出面病房,私家病房工作壓力冇咁大!
Yiulama
|
其實政府醫院好睇彩數,有朋友東區生,一方面好好彩住私家房,可惜生個時遇著實習醫生,胎盤殘留左入面都唔知,攪到最後坐坐下月要返醫院緊急做手術!當然呢D係個別CASE,但始終覺得好難比較邊間好D,揀公立最緊要揀就腳方便!
RachelHKH
|
其實我係高齡+瑪麗ivf的, 是否醫生經驗對我比較重要?
聽大家講, 是否選擇瑪麗比較好?
黃家三少奶
|
chubama 發表於 19-1-31 18:02
【重點:有專科醫生跟,高危】
其他醫生護士睇排板,有交更嫁嘛!
你又住到私家病房,服務一定係一流啦!

我相信個個入院都會有排板囉,醫生問症大家都係一樣架,高唔高危我相信差無幾囉!
生完先係轉2人房囉,咁未生果陣我都住咗3日大房,都好好吖!我冇妹仔跟身架,自己一腳踢,同普通人一樣囉!
私家房姑娘係工作量睇落細d,但係平時鐘數凌晨時份(想攞水奶比bb係冇人架),想揾佢地都要過大房,佢地都去咗大房幫手囉!
chubama
|
黃家三少奶 發表於 19-2-1 12:49
我相信個個入院都會有排板囉,醫生問症大家都係一樣架,高唔高危我相信差無幾囉!
生完先係轉2人房囉,咁 ...

有教授或者顧問跟既特別case,
護士會交更,醫生巡房會望。
呢d熟行頭既人會明。

我指妹仔工人係其他病人,
佢哋多數鍾意嗌返自己工人做嘢,
有特別嘢先會搵護士阿姐,
所以私家病房冇咁多病人嗌服務,
工作輕鬆dd。
chubama
|
RachelHKH 發表於 19-1-31 18:34
...

瑪麗近唔近你吖?
方唔方便你屋企人探你?

如果呢d問題不大,我會揀瑪麗。
黃家三少奶
|
chubama 發表於 19-2-1 16:35
有教授或者顧問跟既特別case,
護士會交更,醫生巡房會望。
呢d熟行頭既人會明。

哦, 原來熟行頭會明....咁我真係唔明, 我開咗2度都2日, 顧問醫生都叫我等自然生, 到第3日仍然2度, 氹我雖然係高危, 但係都係同平常人一樣, 只可以慛生(其實佢都唔太願意)唔可以直接開刀, 落藥到12級痛, 要到我心律不正(之前一向冇) 先食個全餐開刀生, total用咗20個鐘....佢只係事後氹我, 下一胎可以比offer我直接開刀, 我相信同唔係高危媽媽係一樣囉.....

利申:我係免疫病加高血壓加凝血病

chubama
|
黃家三少奶 發表於 19-2-1 17:08
哦, 原來熟行頭會明....咁我真係唔明, 我開咗2度都2日, 顧問醫生都叫我等自然生, 到第3日仍然2度, 氹我雖 ...

誤會啦!
btw 我自己對瑪麗有偏好,
覺得就算公家房護士阿姐辛苦d,
對病人稍有態度有偏差,我都會包容。
而家仲要好好安胎,睇到人哋生左,
都會好羨慕

不過聽到你食全餐
真心覺得你勁,做媽媽真係好偉大,
要好多能耐!
lovebb2018
|
小驚 發表於 19-1-31 14:36
你咁好彩,產後姑娘好好?
我上兩個星期生,產後房簡直慘不忍睹。
床位加到爆晒,啲病人助理姐 ...

QM 產前產後房根本係兩個世界,天堂與地獄
hkmcdmcd
|
如果要食全餐,QM/東區手勢如何? 會唔會痛好耐? 疤痕點樣?

我明白每個人情況唔同
純粹求各位大神分享下
BeKe1012
|
RachelHKH 發表於 19-1-31 18:34
...

如果你個case 我會揀返瑪麗