感謝大快活還食客一個尊嚴

MMVV
|
下午去大快活食飯,今天幾多人,苗一苗見個個凍飲一支飲管,飲得開心,以為佢取消了限制飲管,再仔看原來佢地用左纸飲管,老實不客氣試飲,效果非常好,我左了30分鐘無走樣。無論大小飲管也用纸做。多謝大快活,真為港人服務。
fishfish121
|
要環保紙都一樣唔環保, 啲環保人士真多餘
restahaus
|
MMVV 發表於 19-1-30 13:30
下午去大快活食飯,今天幾多人,苗一苗見個個凍飲一支飲管,飲得開心,以為佢取消了限制飲管,再仔看原來佢 ...

很快環保組織就出來投訴用纸做的飲管不環保,要用他們建議的方法。 其實他們好像是去打敗商業对手!
Charlotte_mom
|
為左大眾聲音而走飲管啫
唔走俾人丙,走又俾人丙,做人真難
ryan_mami
|
fishfish121 發表於 19-1-30 13:32
要環保紙都一樣唔環保, 啲環保人士真多餘

咁多環保項目中,走飲筒係最差,效果又唔大。
yiumama    發表於 19-1-30 17:13
Duster    發表於 19-1-30 13:50
senchacha
|
都係D環保人士搞出黎既者,真係要環保就個個都好似六七十年代咁帶個飯盒去買外賣啦
狐朦
|
呢樣我最like
BGCOME08
|
其實我真心想問,咁多膠唔走,點解一定要淨走飲管呢?就因為一支飲管插咗落海龜個鼻?好似有呢條片後,就個個都話走飲管。
FennieMan
|
其實外國已經用咗紙飲管一段長時間,而呢啲紙飲管係用再造紙做
sakura888    發表於 19-1-30 15:36
fsforth
|
下午去大快活食飯,今天幾多人,苗一苗見個個凍飲一支飲管,飲得開心,以為佢取消了限制飲管,再仔看原來佢 ...

學印度人,用手食,刀叉都唔使洗。

香港所謂環保事業,就是去打殘一個行業去做就另一個行業。

emimi
|
好似係因為塑膠唔會溶又硬,入左海會傷害海洋生物,而紙飲管入左海應該好易溶
cake05
|

迪迪尼也是紙飲管,要自己問收銀拎

tsung    發表於 19-1-30 21:14
cholewong29
|
支持飲管

咪咪兔
|

個標題太嚴重吧

你有權唔供應我有權唔幫趁啫

唔駛施捨喎

知道佢而家有飲管梗係好啦幫趁都多啲

redbus
|
其實沒有飲管直接影響凍飲味道,第一口只有冰 
bing-jing
|
還食客一個尊嚴 ?

咁既思維模式做人都好辛苦
獅子仔媽媽
|
咁奇怪? 唔用飲管好冇尊嚴咩?
乜JM你係屋企飲水都用飲管架? 唔用咪好冇尊嚴......
Charlotte_mom
|
BGCOME08 發表於 19-1-30 13:43
其實我真心想問,咁多膠唔走,點解一定要淨走飲管呢?就因為一支飲管插咗落海龜個鼻?好似有呢條片後,就個 ...

我都覺得多餘
飲管也好,膠袋也好,膠鞋也好
重點係點解會走左落個海度丫嘛
theclacheng
|
咪咪兔 發表於 19-1-30 13:59
個標題太嚴重吧

你有權唔供應我有權唔幫趁啫

講到尊嚴,真係嚴重左
cattz288
|
支持熱飲 汽水走冰! 咁咪唔駛用飲管喇