自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

我昨天都係去左大快活,見到有紙飲管都好欣賞,只少真的為顧客著想亦唔會得失走飲管班人,反之去麥當勞冇飲管的確係有不便~ 尋日我飲紅豆冰,粗身紙飲管其實有幾分似廁紙筒 不過用落又ok喎,我放左成個鐘支飲管都沒有溶

水晶宮

MMVV 發表於 19-1-30 13:30
下午去大快活食飯,今天幾多人,苗一苗見個個凍飲一支飲管,飲得開心,以為佢取消了限制飲管,再仔看原來佢 ...

OK喎、唔該嗰D倪環保商家學吓!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實我好多年前已經自動自覺走飲管了, 可能我覺得有無飲管我都飲到(除非係珍珠奶茶之類), 無所謂又環保少少~~

珍珠宮

支持紙飲管

伯爵府

牛年勳章

水晶宮

我諗唔提供飲筒,應該未去到損害尊嚴掛

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

下午去大快活食飯,今天幾多人,苗一苗見個個凍飲一支飲管,飲得開心,以為佢取消了限制飲管,再仔看原來佢 ...
唔用飲管飲野會好無尊嚴? 飲啤酒, 紅酒, 熱飲都無飲管架啦, 加左冰就唔識飲?

珍珠宮

senchacha 發表於 19-1-30 13:41
都係D環保人士搞出黎既者,真係要環保就個個都好似六七十年代咁帶個飯盒去買外賣啦 ...

唔好開燈,捉幾隻螢火蟲照明,唔好用手機,唔好用電腦,喺沙上面寫字

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我咁睇資源就一定要用,除非唔用,要用就要諗用咩料可以分解到,用完要掉,依下先最傷,膠都好手毒下,積積埋埋,分解唔到,都唔知點搞

大宅

都好呀

珍珠宮

回覆樓主:

唔明點解要減飲管,可以上網搵相關資料~
飲管係全球數量上億噸計嘅塑膠產生,就因為佢細,好多人都唔覺唔覺~
其實香港起步係好遲啦!

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

之前同老公同個仔去食大快活

都好欣賞佢地用紙飲管

講真,大人唔用都算啦,但有小朋友真係唔方便囉

好似我仔兩歲9個月,無飲管,佢就咁飲,真係你仲驚過佢

不過我去麥記問佢攞,佢又會俾。

不過大快活真係抵讚。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-30 14:15
我都覺得多餘
飲管也好,膠袋也好,膠鞋也好
重點係點解會走左落個海度丫嘛

Yes, this is the point, 我好早已經話走飲管冇用,你有你走,做飲管既人會繼續做,重點應該係教育,唔係禁e樣果樣...不過果時比bk 姊妹狂插!

水晶宮

iris2014 發表於 19-1-30 14:31
我昨天都係去左大快活,見到有紙飲管都好欣賞,只少真的為顧客著想亦唔會得失走飲管班人,反之去麥當勞冇飲 ...

紅豆冰有粗身紙飲管都好呀, 我上次去大家樂初時唔比飲管, 根住問佢攞就比支幼飲管我, 真心想知點飲

男爵府

至幣食物質素差價錢又唔係平呢

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

拉尊嚴嚟講又誇咗啲,不過有飲筒用真係舒暢好多

子爵府

我上次去買凍绿茶都係,買完先諗起走飲筒, 好在佢擺左d纸飲筒比d客自己攞

大宅

ryan_mami 發表於 19-1-30 13:39
咁多環保項目中,走飲筒係最差,效果又唔大。

點解要走膠飲管?因為...

“This is in part because, for most able-bodied people, the straw is something you can easily do without. Eliminating plastic straw usage rarely requires a drastic change in behavior.”

出處:

https://www.nationalgeographic.com/environment/2018/07/news-plastic-drinking-straw-history-ban/

男爵府

其實做到要走飲管都係有人濫用唧,成本慳埋都唔夠加個租啦,我帶飯嘅,有時買飯,盡量都會走餐具,飯日日都食,擺套餐具喺公司唔阻好多地方唧。一年用小30支刀义,10年就小300支咖喇,因為膠係要好幾百年先可分解咖
無聊閒在家

男爵府

係,好貼心,要讚!

首頁

尾頁

跳至