外遊不快(被偷被搶野)經歷

skippy
|
jm們,大家外遊有無被搶野或被偷野經歷,讓大家警惕一下。大頭蝦跌野漏野都可以隨便講下,哈!
I9528
|
有被跟蹤 / 被背後偷嘢 / 想搶手機
我去旅行,唔會只掛住要靚(出動名牌....),唔會掛住影相......等等嘅行徑,所以無一次被成功得手過,因為我樣樣都比較小心,一眼關7
BGCOME08
|

有,上次返外國家,有人從我腰後伸手向前打開咗個手袋,內有一大疊外幣,我feel到腰間微微有嘢伸吓又縮吓,跟住望吓已經有隻手打開我個袋,我一手就捉住佢,再推佢落地,佢扮哂嘢鬧我乜乜乜,跟住我好大聲話呢個人係賊,佢先走。

意大利,巴黎都好恐怖,我全日去邊度都要㩒住個袋,因我親眼見到好多疑似小偷。呢2個地方我未必會再去,去得太唔relax嗱。
mercurycc
|
係日本老公留低左個背囊係食店,轉頭記得返去攞亞仔試跌左張IC卡,
沿路行都搵得返。
屋企係韓國比人打荷包,報警雞同鴨講攪左好耐先出張証明。
yurijm
|
去北京王府井大街
感覺到側袋有拉力
轉頭一望
見到一個後生仔扒手開咗我個側袋

果下好搞笑
用咗好流利既普通話鬧人
因為我當時係去北京留學,平日有教小朋友讀書
當下係乜都冇諗,淨係用教學生既口吻鬧人
事後先識驚因為對方有刀
我直情係職業病發咁

skippy
|
I9528 發表於 19-1-30 17:50
有被跟蹤 / 被背後偷嘢 / 想搶手機
我去旅行,唔會只掛住要靚(出動名牌....),唔會掛住影相......等等嘅 ...

聽太多法國意大利,好似話西班牙希臘也好猖狂,所以聽下jm們實際經歷
skippy
|
BGCOME08 發表於 19-1-30 17:53
有,上次返外國家,有人從我腰後伸手向前打開咗個手袋,內有一大疊外幣,我feel到腰間微微有嘢伸吓又縮吓, ...

寫得好detail,我要睇多兩次,消化吓
skippy
|
mercurycc 發表於 19-1-30 17:57
係日本老公留低左個背囊係食店,轉頭記得返去攞亞仔試跌左張IC卡,
沿路行都搵得返。
屋企係韓國比人打荷包 ...

係呀,就係我初想問jm們,外國報案會否雞同鴨講,比人串:英語搞掂喇
ty2hk
|
有!!!!

12月中係曼谷火車夜市比人偷左部電話,個小偷仲好有手尾幫我拉返埋個袋,所以完全唔知比人偷左,過左兩日Findmyiphone show 到已經去左柬埔寨啦......

大家去夜市真係要睇緊個袋
wcpcelia    發表於 19-1-31 16:17
cereall
|

早幾個月喺伊朗比人偷咗銀包,拎晒啲錢,其他證件信用卡冇唔見。人生第一次比人偷銀包(emoji)

skippy
|
yurijm 發表於 19-1-30 17:58
去北京王府井大街
感覺到側袋有拉力
轉頭一望

jm好叻,做得好
skippy
|
ty2hk 發表於 19-1-30 18:06
有!!!!

12月中係曼谷火車夜市比人偷左部電話,個小偷仲好有手尾幫我拉返埋個袋,所以完全唔知比人偷左 ...

大家去夜市真係要睇緊個袋 <= omg,收到
tsung    發表於 19-1-30 19:30
skippy
|
cereall 發表於 19-1-30 18:06
早幾個月喺伊朗比人偷咗銀包,拎晒啲錢,其他證件信用卡冇唔見。人生第一次比人偷銀包(emoji)

...

伊朗去機會好微,你失竊好慘,claim翻保險嗎
Rubik
|
係羅馬搭扶手電梯落地鐵月台,臨落到去有個黑鬼彈緊結他,我同c6同佢完全冇眼神接觸,一落到去佢走埋黎打我c6,你都知黑人幾高,我同c6立刻跑入月台,好彩佢冇追黎,定神後諗起佢一衝埋黎嗰下身邊唔知點樣係圍咗一群人,但條電梯係唔迫的!估應該係特登襯亂打劫

自此之後,我c6唔肯去意大利
I9528
|
skippy 發表於 19-1-30 18:01
聽太多法國意大利,好似話西班牙希臘也好猖狂,所以聽下jm們實際經歷
...

佢地見到中國面孔 = 有錢人
最鍾意襯影相 / 傾偈時落手
mercurycc
|
skippy 發表於 19-1-30 18:06
係呀,就係我初想問jm們,外國報案會否雞同鴨講,比人串:英語搞掂喇
...
睇你去咩國家,有d講英文係無用,反而普通話重好。
skippy
|
Rubik 發表於 19-1-30 18:13
係羅馬搭扶手電梯落地鐵月台,臨落到去有個黑鬼彈緊結他,我同c6同佢完全冇眼神接觸,一落到去佢走埋黎打我 ...

死囉,睇完已巧京京,冬天仲有大褸保護自己銀包,夏天點算
skippy
|
I9528 發表於 19-1-30 18:13
佢地見到中國面孔 = 有錢人
最鍾意襯影相 / 傾偈時落手

唉。。。強國人。。。我唔係囉
ipipipip
|
skippy 發表於 19-1-30 18:01
...

小心d
其實無乜野
最緊要着得衰d
唔好用名牌
我見d遊客
拎住大大個名牌袋,仲要only搵手抽
全身名牌咁去旅行。。。。。。

真係唔搶你都唔知搶邊個
heilok
|
試過北京落的士跌咗相機,無咗好多好正嘅相。