第一次買玉,請大家幫幫眼。

kaseykit
|
第一次買,完全吾識睇,請問1定2靚d?睇左好多,得呢兩隻比較合眼緣。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
國民A
|
我投1
國王陛下
|
dndoomostt
|
回覆 kaseykit 的帖子

玉種係咩? 唔同玉種唔同價

一般係綠色升/保值d 囉

n 年前冰種因為無色, 會當垃圾掉似玻璃麻

開到無晒石, 產量小d 人先開始珍惜冰種

miss 係咁教, 大約記憶
kaseykit
|
dndoomostt 發表於 19-1-31 01:57
回覆 kaseykit 的帖子

玉種係咩? 唔同玉種唔同價

第1係A玉冰糯春彩 第二無話係A玉 就咁話白底青
vlnz
|
~phyllis~
|
kaseykit 發表於 19-1-31 02:38

講埋價錢先可以比較喎!
ChingyanPang
|
moomooo
|
kaseykit 發表於 19-1-30 23:59
第一次買,完全吾識睇,請問1定2靚d?睇左好多,得呢兩隻比較合眼緣。

有無見過實物?定係上網睇?
玉一定要睇實物,好多時見陽光死架,大部分打燈影會感覺靚d

Btw好睇你求種定色,紫同飄綠好2樣野,另外飄綠嗰隻綠色飄得有d怪一達達,你搵電筒照下佢係咪自然散開

買玉唔好心急同貪便,因為依家真係好貴
cbeyond
|
首要有證, 係A玉。
puppydingo
|
dndoomostt
|

而家d 人唔敢買假玉, 如果張單寫明真色真玉, a 玉唔會假, 唔係海關拉

試過有jm 分享, 舖仔直頭唔肯寫a 玉

jm 話綠得怪怪地, 小心d 好
cbeyond
|

要單據寫明係A玉及有證先好買
什麼真色真玉, 即係入色玉。
多帶危害健康。
cbeyond
|
dndoomostt 發表於 19-1-31 08:33
而家d 人唔敢買假玉, 如果張單寫明真色真玉, a 玉唔會假, 唔係海關拉

試過有jm 分享, 舖仔直頭唔肯寫a 玉 ...

要寫到明係A玉先係真玉
真色真玉=\= A玉
JM應該好少買玉
dndoomostt
|
cbeyond 發表於 19-1-31 08:41
要寫到明係A玉先係真玉
真色真玉=\= A玉
JM應該好少買玉

早十幾年前有買玉皮, 而家貴到痴, 無再買

Luffy007
|
如果價錢貴,建議買時叫間鋪在香港出張鑑證Cert,細cert港幣約$160 (有時D鋪會出大陸cert,平D,不過我唔信,覺得唔可靠)
bbc2018
|
今天剛在周XX 買玉介子,送人。有證書
kaseykit
|
多謝大家意見,兩隻都差吾多價錢,吾貴,二千有找
dndoomostt
|

出張証好, 上面jm 話長戴假野危害健康, 同埋a玉會升值

你用咩軟件,加到字既