1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

B 由細到大都唔太鐘意做清潔....初生時同佢洗面仔都喊到叫救命咁
但加固後,佢又係個為食B...要刷牙喇,唱住歌哄佢都唔得
佢好抗拒....仲「途」走,點搞?

子爵府

LuckyPJ 發表於 19-1-31 01:01
B 由細到大都唔太鐘意做清潔....初生時同佢洗面仔都喊到叫救命咁
但加固後,佢又係個為食B...要刷牙喇,唱 ...

買本刷牙書
回覆 LuckyPJ 的帖子

Hello LuckyPJ, 明白BB抗拒刷牙媽媽會好煩惱! 平時同BB玩個陣可以模仿下幫公仔刷牙, 另外都可以講d同刷牙有關既故事黎教佢刷牙既重要性 (http://www.toothclub.gov.hk/chi/pandc_story.html),甚至可以同佢唱下刷牙歌, 令佢覺得刷牙係件有趣既事, 等佢慢慢接受同模仿, 以上既方法媽媽有無試過呢?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

買書俾佢睇係一種方法,仲有你都可以俾佢望住你刷牙㗎,等佢知道大人都係每日要刷牙

別墅

我有唱歌﹑有喺佢面前刷﹑有同佢一齊各自刷...初時WORK, 但過多一兩次就抗拒了....

珍珠宮

我要做媽媽 發表於 19-2-1 15:28
買書俾佢睇係一種方法,仲有你都可以俾佢望住你刷牙㗎,等佢知道大人都係每日要刷牙
...

同意,我覺得最好就係喺佢面前示範

大宅

回覆樓主:

我買左呢本書,教佢同動物刷牙。後來問佢想唔想刷牙。佢又無咁抗拒了

男爵府

LuckyPJ 發表於 19-1-31 01:01
但加固後,佢又係個為食B...要刷牙喇,唱 ...

睇小豬佩琪
LuckyPJ 發表於 19-2-2 02:03
我有唱歌﹑有喺佢面前刷﹑有同佢一齊各自刷...初時WORK, 但過多一兩次就抗拒了....
...

每個小朋友接受/學習新事物進度都有唔同,需要多少少時間適應,有時出現抗拒都好自然
1-2歲小朋友鍾意睇有自己生活經驗嘅圖書,媽媽購買有關刷牙故事書同BB一齊睇,通過故事令BB明白清潔牙齒重要性,學習刷牙步驟,係刷牙時播BB鍾意嘅兒歌,等佢跟住音樂旋律刷, 或者互相模仿對方刷牙動作,刷好牙後,媽媽馬上用身體語言/說話黎表示鼓勵和讚賞呀。加油!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至