論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題⋯⋯ 佢真係好有錢,成家飛黎香港探佢
工人姐姐尋日同我講佢老公同個女五月份黎香港探佢,想同我連請4-5 日假,用星期日既假/5-1假黎換⋯但夜晚想同佢地過夜(住親戚屋企),即係唔返黎五日。
佢做左1年左右,表現平平,懶惰玩手機基本野,但都尚算老實。
假我就焗比架啦,唔比實太不近人情,佢都會由黑臉變更大黑臉。
個幾日要湊bb我都要請假自己湊,冇人做家務(平時佢放假都會幫手拖地/ 晾曬衣物才出門),
我係最驚佢放完假唔返黎,同埋驚佢大肚,大肚就算唔過夜都大得,唉
請問大家有咩要注意呢? 之前有冇類似經驗?

男爵府

樂樂mamaa 發表於 19-1-31 08:47
工人姐姐尋日同我講佢老公同個女五月份黎香港探佢,想同我連請4- ...

我以前有個工人試過,來了幾個月就話男朋友嚟香港探佢,想請幾日假。我只准佢放六日,因家沒人湊bb , 而且夜晚要回家,不能在外過夜,合約寫明要在僱主家過夜。

個工人一向無心做,當時佢話男朋友來港,我覺得佢係玩嘢無心做博炒。講真,佢放假去左邊我都唔會知,我又未見過佢男朋友,佢話乜都得㗎。好快佢就話男朋友想佢返去resign 了。

別墅

little_kid 發表於 19-1-31 09:18
我以前有個工人試過,來了幾個月就話男朋友嚟香港探佢,想請幾日假。我只准佢放六日,因家沒人湊bb , 而且 ...

係⋯ 咁佢放假個時你有冇同佢傾避孕?

男爵府

樂樂mamaa 發表於 19-1-31 09:57

果時又唔識驚呢的,而且佢未結婚。我一向唔多信工人講嘅嘢,我覺得佢玩嘢博炒多。

男爵府

樂樂mamaa 發表於 19-1-31 09:57

你可以唔俾佢放,話無人湊小朋友。當然佢可以休息日紅假出去,但要返屋企瞓。

我果次工人無大肚,不過好快無做。

別墅

little_kid 發表於 19-1-31 11:13
你可以唔俾佢放,話無人湊小朋友。當然佢可以休息日紅假出去,但要返屋企瞓。

我果次工人無大肚,不過好 ...

我驚唔比佢放佢會好憎我! 個老公同個女咁耐冇見,飛黎都唔比陪佢地幾日,用5-1 換假都唔比咁
驚佢會憎-> 對我bb唔好, 因為好多時得佢一個睇bb, bb又細唔識講⋯

男爵府

樂樂mamaa 發表於 19-1-31 13:48
我驚唔比佢放佢會好憎我! 個老公同個女咁耐冇見,飛黎都唔比陪佢地幾日,用5-1 換假都唔比咁
驚佢會憎-> ...

有bb 响佢手係要小心啲。
好睇你放唔放到咁多假/想唔想俾佢放咁多。你試探下先。同佢講你"可能"放唔到假,"可能"只可週日同5/1先,睇佢有反應先。隔幾日先講好辛苦先安排到多一日,佢唔憎你仲會好感激你添
就算你可以俾佢放5日都可以咁講,好辛苦先安排多3日佢。( 希望佢放完假比心機做嘢)

wcpcelia    發表於 19-2-1 08:56

別墅

樂樂mamaa 發表於 19-1-31 13:48
驚佢會憎-> ...

叫佢show 機票俾你看,show 不出即是騙你

男爵府

kidslover234 發表於 19-1-31 17:47

都講得啱

別墅

kidslover234 發表於 19-1-31 17:47

我不覺得佢騙我呀! 因為佢未黎香港做工人前黎過旅遊(我睇佢Facebook) ,所以我都信佢全家會再黎⋯⋯
係擔心佢會走,同會大肚,同好煩咋!!!

別墅

little_kid 發表於 19-1-31 17:38

有bb 响佢手係要小心啲。

好聰明呀你 好!! 唔好一次過講咁多日,等佢感恩下

洋房

樂樂mamaa 發表於 19-1-31 08:47
工人姐姐尋日同我講佢老公同個女五月份黎香港探佢,想同我連請4- ...

我聽d朋友講會要求姐姐食避孕藥或打針,你睇下你個姐姐肯唔肯囉。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

姐姐未做夠1年未有大假?

男爵府

樂樂mamaa 發表於 19-1-31 18:40
好聰明呀你 好!! 唔好一次過講咁多日,等佢感恩下

我換得工人多,呢啲技巧係俾佢地訓練出來,wahaha!
同意樓上講, 要佢show機票。佢可能話僱主你同意先買票,你話有票先諗,叫佢預未必可放哂咁多日,但休息日一定可以放, 或者你口頭同意佢放,但放假前要show 機票確定,否則無得放。

珊瑚宮

机票都可做假

玩具萬歲!

別墅

Poyau 發表於 19-2-1 00:21
姐姐未做夠1年未有大假?

未呀, 4月夠一年,係咪五月就可以請? 一般我以為要完約前放添!

別墅

little_kid 發表於 19-2-1 04:49
我換得工人多,呢啲技巧係俾佢地訓練出來,wahaha!
同意樓上講, 要佢show機票。佢可能話僱主你同意先買票 ...

我第一次請工人咋, 個工人都係第一次黎香港
我會叫佢咁做架啦,希望佢聽教聽話,唔好出蠱惑

別墅

wonaguo 發表於 19-1-31 22:56
我聽d朋友講會要求姐姐食避孕藥或打針,你睇下你個姐姐肯唔肯囉。

我老公都話想佢打針先比佢放,但驚佢唔肯囉! 好似好難開口。不過一定要講

寶石宮

2023年兔年勳章

樂樂mamaa 發表於 19-2-1 09:03
未呀, 4月夠一年,係咪五月就可以請? 一般我以為要完約前放添!

第1年7日大假第2年放 第2年7日第3年放
所以5月放假 應放5日大假 不應換休息日
工人可能係試吓新手僱主 試到後患無窮

寶石宮

2023年兔年勳章

樂樂mamaa 發表於 19-2-1 09:06
我第一次請工人咋, 個工人都係第一次黎香港
我會叫佢咁做架啦,希望佢聽教聽話,唔好出蠱惑
...

想換休息日放多啲假 工人唔似簡單
既然到時佢有7日大假 就放5日大假
至於她想休息日工作 僱主決定有無需要