想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Carmen1603 發表於 19-2-1 09:43
唔覺得痛定吾覺有打鎮靜劑?

唔覺宮頸有打麻醉

有啲人打完鎮靜會瞓著,有啲會覺頭暈,有啲完全無感覺,我係感覺到佢打咗鎮靜,因為個人會平靜咗,反應遲鈍晒,懵吓懵吓咁

抽時就覺得有啲痛,最後幾下係好痛,做完個肚都好痛,上返床郁都郁唔到,但休息完當晚就無咩痛喇

大宅

瑪麗公家ivf一般照超聲波、打針、抽血,只要比完$80,7:30am前到達K5N房排隊,正常8:10am前走得,過程一般連續7-14日,視乎對針藥反應。
我返9點銅鑼灣,搭15分鐘小巴落中環(朝早好密,5分鐘有一班),還有時間坐低食個早餐,再搭地鐵返工。
當醫生決定了抽取卵日,會安排取卵前36小時打破卵針。因為取卵是早上的,所以會安排前2晚大約10-11pm。例如,3號早上取卵,破卵針會安排1號晚上打,2號全日不用回醫院。
我在瑪麗2次ivf,第一次破卵護士話一定要返醫院打,不可自己打,因為好重要,不可出錯。第二次,護士主動問有無信心自己打,因為我怕,都係選擇返去打。破卵針是到K5S病房打的。

大宅

續.....
取卵(三日假紙)放胚胎(一日假紙)要請當天假,抽卵不會全麻,只打豆豆輸入鎮靜同止痛,手術過程暈暈地,半夢半醒,過程大約20分鐘,之後安排入病房休息4小時,其間會量血壓,有成人陪同才可離開。
我第一次只取卵3粒,完全無感覺,第二次取卵19粒,痛死,感覺超凍,血壓過低,第二日子宮仲係陰陰痛!休息足3日先返工。
何時植入胚胎,視乎植入新鮮/雪的,我第一次放新鮮,取卵後2天放,例如3號取卵,5號植入新鮮胚胎。放雪胚胎就要視乎自然/人工周期,自然不用食藥,只返醫院照超聲波&抽血決定植入肧胎日期,植入後不用塞藥。人工周期要食藥,控制排卵,少啲返醫院。

男爵府

Carmen1603 發表於 19-2-1 09:44
係咪抽完過多幾日就放?

視乎情況

瑪麗係放day 2或day 5 嘅,所以抽卵後day 2一般會返去聽胚胎報告,如果胚胎多(多於6個) 嘅話佢哋會問你培唔培養做囊胚,做嘅話就過多幾日day 5先放,唔做囊胚,或day 2嘅胚胎少於6個就會day 2當日就放

另外,亦要視乎你抽卵前嘅荷爾蒙指數,有時某啲指數太高佢哋會覺得唔適合放鮮胎,又或者你抽卵後卵巢刺激過度引致有啲腹水呀嗰啲亦未必會俾你放鮮胎,到時就要雪起做雪胎

所以都係聽醫生指示先知

別墅

super_cat 發表於 19-2-1 14:21
視乎情況

瑪麗係放day 2或day 5 嘅,所以抽卵後day 2一般會返去聽胚胎報告,如果胚胎多(多於6個) 嘅話佢 ...

想請教一下,胚胎同囊胚即係點?
我驚到時醫生問我,要我做決定時我一頭霧水⋯⋯

男爵府

MMCOOC 發表於 19-2-1 17:34
想請教一下,胚胎同囊胚即係點?
我驚到時醫生問我,要我做決定時我一頭霧水⋯⋯
...

卵子授精後就會發展做胚胎,瑪麗會喺抽卵後嘅day 2有初步胚胎結果,按胚胎發育嘅情況分
級,grade 1(最好) 去到grade 4 嘅都叫合格可以植入

囊胚就係再進化嘅版本,通常培養到day 5 或day 6就成囊胚,喺培養過程中一啲有缺陷或質素唔好嘅胚胎就會流失,養唔到做囊胚

所以囊胚可以講話係發展得比較好嘅胚胎,發展到囊胚程度時,植入身體內就差唔多可以準備著床,所以成功機會都會大啲

但因為過程中會流失,就會有機會無胚胎植入囉

其實呢啲聽講座時會講,到時留意返就得

大宅

super_cat 發表於 19-2-1 09:47
唔覺宮頸有打麻醉

有啲人打完鎮靜會瞓著,有啲會覺頭暈,有啲完全無感覺,我係感覺到佢打咗鎮靜,因為個 ...

我上月喺QM抽完卵,
過程好快,
打鎮定劑果下個人好快開始飄飄下,
又唔係眼訓果隻,
因為懵懵地,
仲問姑娘「做咩咁暈架」「我飄飄下」。。
姑娘叫我唔好再嗌

放心,醫生姑娘都好好,
一直同你傾計分散注意力,
又捉住我手比溫暖我!

別墅

super_cat 發表於 19-2-1 17:43
卵子授精後就會發展做胚胎,瑪麗會喺抽卵後嘅day 2有初步胚胎結果,按胚胎發育嘅情況分
級,grade 1(最好) ...

好詳盡,謝謝您
我講左講座,但佢無講咁詳細......

大宅

Carmen1603 發表於 19-2-1 09:44
係咪抽完過多幾日就放?

唔一定

打破卵針前,會抽血,睇荷爾蒙指數。
荷爾蒙指數唔適合或放胎果日血壓高,
都唔會抽卵後隔幾日放胎,
會下一個月或第二個月放胎。

大宅

super_cat 發表於 19-1-31 11:12
因為講座係講關於ivf嘅資料

涉及到法律上嘅監管佢哋需要講清楚,所以聽得講座應該就係準備開針做ivf架喇

ic,我以為完左3次iui會直接下一個cycle就ivf添,咁咪嘥多左個cycle囉

男爵府

nanababyhope 發表於 19-2-1 23:37
ic,我以為完左3次iui會直接下一個cycle就ivf添,咁咪嘥多左個cycle囉

我估唔止一個cycle 囉。。。iui 後嘅ivf 要再排多一排架,相隔一年半載都未定

大宅

super_cat 發表於 19-2-1 23:44
我估唔止一個cycle 囉。。。iui 後嘅ivf 要再排多一排架,相隔一年半載都未定
...

下。。。。唔係掛,其實做完3次iui都fail係無其他方法可以生bb架啦喎,得返ivf,都仲嘥人時間,女人d年紀好寶貴架囉

男爵府

nanababyhope 發表於 19-2-1 23:54
下。。。。唔係掛,其實做完3次iui都fail係無其他方法可以生bb架啦喎,得返ivf,都仲嘥人時間,女人d年紀 ...

我係直接做ivf嘅,當時入紙排咗年半收到電話打嚟叫我半年後去聽講座 (即由入紙到聽講座見醫生排咗兩年)

有個同我差唔多時間入紙嘅JM, 喺入紙排後一年有得提早見醫生,醫生係想睇吓佢可唔可以做iui, 醫生當時話如果要做ivf, 都係要跟返原本個期 (即要再等多起碼一年)

又或者你應該咁諗,其實ivf係唔係都要等咁耐嘅,只不過有得俾你提早見醫生,睇吓可唔可以用中間等嘅時間試iui先,咁諗可能會好啲

男爵府

super_cat 發表於 19-2-1 17:43
級,grade 1(最好) ...

Ok明白,晤該曬!

大宅

super_cat 發表於 19-2-2 00:02

我係直接做ivf嘅,當時入紙排咗年半收到電話打嚟叫我半年 ...

佢都有同我講如果ivf有機會跟返原本個期嘅,不過就睇情況,我諗緊,如果係咁,我可能係期間去左台灣做了,我原本個期係19年11月,今個月第二次iui

別墅

Carmen1603 發表於 19-1-31 09:18
我收到31/5聽講座,大約幾時可以開始正式ivf?因為如果大耐我想去私家做一次先,有沒有最近去過?
...

我之前收到三月聽講座,人地十二月介紹左私iui, 去見左私家決定後,收到瑪麗消息提早一月,我剛完成iui啦!好彩的話唔洗再番瑪麗,不然就要三月番瑪麗照超聲波.........開展 ivf 之旅......(辛苦好多架)

男爵府

nanababyhope 發表於 19-2-2 11:43
佢都有同我講如果ivf有機會跟返原本個期嘅,不過就睇情況,我諗緊,如果係咁,我可能係期間去左台灣做了, ...

都有機會提早嘅,我最初見醫生個期係等3年半,最後2年見到醫生,所以最先俾個期唔準架,九成九有得提早,只係未必準到你一做夠3次iui就可以緊接咁囉,可能要等多一陣

大宅

回覆樓主:

你係東區做左幾多次iui?

男爵府

sanyosanyo 發表於 19-2-2 15:32
你係東區做左幾多次iui?

一次,你點ar?記得我嗎?上年有私信過

複式洋房

回覆 aooiwong 的帖子

我之前抽過三次卵都是全身麻醉,無任何感覺,這次在瑪麗做聽說只是局部麻醉,會很痛,很擔心取卵那天會痛得暈過去,因為我平時痛感比較敏感,好擔心!我1月31日開始打針,是長效針,帶了兩隻針回家自己打,一針2月5日打,一針2月6日打,2月7日回醫院檢查。

首頁

尾頁

跳至