懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

catzmll 發表於 19-2-8 15:00
同意呀,我未做T21之前都同樓主一樣咁緊張,但其實T21結果已經好準,知道冇事就冇再去度頸皮
...

咁樓主都係緊張bb姐,做多樣野冇壞既

男爵府

2024年龍年勳章

Alicham 發表於 19-2-11 12:10
咁樓主都係緊張bb姐,做多樣野冇壞既
我只係覺得T21準確性算好可靠,樓主堅持做埋度頸皮當然OK啦,最緊要BB冇事

男爵府

catzmll 發表於 19-2-11 12:44
我只係覺得T21準確性算好可靠,樓主堅持做埋度頸皮當然OK啦,最緊要BB冇事
...

岩呀最緊要check完bb係健康

大宅

Alicham 發表於 19-2-11 13:13
岩呀最緊要check完bb係健康

我前日去見醫生,轉咗第二個醫生,醫生都有同我講話頸皮厚,BB多數有問題,要check清楚,未必係染色體問題。當然淨度頸皮,頸皮唔厚,都唔一定代表bb無問題,都要做T21 / nifty 確定。單單做T21 / nifty negative, BB頸皮都有可能厚㗎。但如果T21 / nifty negative同頸皮唔厚就多數都無問題。所以我都係覺得oscar可以唔做(唔抽血, 淨度頸皮) ,做完T21/nifty,度埋頸皮知道唔厚係穩陣啲。

做完T21/nifty,其實度唔度頸皮,媽媽自己去決定。最重要都係要BB健康。如果真係早啲發現有問題,至少可以有多啲時間去搵個好啲醫生幫手。

男爵府

mommy2015 發表於 19-2-13 09:51

我前日去見醫生,轉咗第二個醫生,醫生都有同我講話頸皮 ...

oscar係可以唔做呀,都淨係度頸皮,做T21 negative 同頸皮唔厚真係多數冇問題,btw check 清楚係好呀,求個安心

大宅

Alicham 發表於 19-2-13 10:12
oscar係可以唔做呀,都淨係度頸皮,做T21 negative 同頸皮唔厚真係多數冇問題,btw check 清楚係 ...

但我發覺係咪啲人成日誤會,度頸皮=Oscar?因為我同有啲媽媽傾計,都係同我講度頸皮咪係政府嗰個囉Oscar?其實度頸皮只係oscar其中要做嘅test,oscar要度頸皮+抽血。Oscar準確度得80%。度頸皮唔喺做oscar都可以度。

男爵府

mommy2015 發表於 19-2-13 10:46

但我發覺係咪啲人成日誤會,度頸皮=Oscar?因為我同有啲 ...

我初時陀B乜都唔識,有咩唔明就問其他媽媽,佢地十個有八個都話度頸皮即係Oscar,我都信左一排,後尾先搞清楚,同埋Oscar仲有5%假陽性,所以我都直接做T21,度埋頸皮就算

大宅

Alicham 發表於 19-2-13 11:13
我初時陀B乜都唔識,有咩唔明就問其他媽媽,佢地十個有八個都話度頸皮即係Oscar,我都信左一排,後尾先搞 ...

所以真係有咩唔明,一定要問一個信得過醫生了解清楚。我發覺診所護士都未必知得清楚。上次打去診所問,診所護士都係同我講度頸皮喺唐氏綜合證篩選一個測試,你做咗t21就唔洗度啦。係,佢講嘅部份岩,但唔係全部。衰啲講句,我地呢啲第一次懷孕懵盛盛嘅新手,因為唔係高危媽媽 (有雙胞胎或有小x經歷或出血異常)醫生無咁重事我地 。真係會人哋講咩你就信咩,唔話你知,你就唔知。學我阿媽話齋,有咗你就自己事事小心。因為做媽媽嘅都唔想失去BB。懷孕真係要放鬆之如,都要有警覺性。

大宅

mommy2015 發表於 19-2-8 22:43

所以我以家都諗住搵返個識結構嘅醫生睇好啲,至少我會放心 ...

如果結構既醫生受過母胎醫學訓練,咁就同唔睇結構既醫生一定有分別

母胎醫學醫生接受多三年訓練喎,當然唔同啦

別墅

googol 發表於 19-2-14 15:43
如果結構既醫生受過母胎醫學訓練,咁就同唔睇結構既醫生一定有分別

母胎醫學醫生接受多三年訓練喎,當然 ...

即係做T21要搵母胎學醫生好d?

大宅

googol 發表於 19-2-14 15:43

母胎醫學醫生接受多三年訓練喎,當然 ...

自己親身體驗過過,我感覺到普通婦產科醫生同會睇結構婦產科醫生 做嘅產檢嘅嘢真係有分別。至少結構婦產科醫生會幫阿B度下頭仔,大腿長度,睇下肚仔,頸皮等等。問醫生check宮頸,唔會叫你等到結構先check,立刻check。起碼同你解釋如果穿羊水徵兆有乜,叫你自己留意。佢check晒我一次要check嘅嘢,無問題,我咪唔洗成日返轉頭囉。產檢價錢又唔係爭好遠。但係雖然我高O,但醫生唔會例入高危孕婦。

複式洋房

我有出去私家做T21,佢地都講解得幾詳細
仲解釋埋點政府要度頸皮厚度
係因為政府只係睇兩對染色體同度頸皮
再靠公式去計算患上唐氏既機率
但係我又未遇到話同姑娘講完做左T21
佢吾幫我度頸皮,我係屯門醫院做的😆

大宅

DorotheaSun 發表於 19-2-14 16:44
即係做T21要搵母胎學醫生好d?

都可以咁講

別墅

googol 發表於 19-2-21 22:36
都可以咁講

明白,thanks

大宅

DorotheaSun 發表於 19-2-22 14:28
明白,thanks

唔好客氣

伯爵府

mommy2015 發表於 19-2-13 12:28

所以真係有咩唔明,一定要問一個信得過醫生了解清楚。我 ...

我都係岩先上星期尾做完t21
個度都有幫呀b度頸皮

政府就比左上個星期頭的期我做oscar
但我推左費時重覆咁
反正都係做同樣既野費時重覆
覺得咁又好正常留返比有需要的人

btw 你要保持心境平靜開朗
因為成個孕期 其實好多野擔心
都會拎自己莫名奇妙地緊張
要放鬆d呀

大宅

triplek 發表於 19-4-28 18:16
我都係岩先上星期尾做完t21
個度都有幫呀b度頸皮

我自己都淨係做咗T21冇做oscar。淨係搵返私家醫生幫我度返頸皮。

大宅

梗係要喺政府度做Oscar又加自費T21/nifty啦。
做T21/nifty就求個安心,佢係個screening,計機率,無事就安樂,有事佢都會refer你返政府抽絨毛羊水。

而做政府oscar,高危的話佢跟得好足㗎,
包晒早期結構、絨毛/羊水、詳細結構,
我就係頸皮厚、驗血pass,
係Oscar 1:2高危case。
去威院次次都見顧問醫生、大學教授,
照嗰個結構,手指腳指都數兩次,
好多內臟都度晒size,佢睇心臟bump血都睇足十五分鐘,詳細過我私家$3300嗰個好多。

大宅

happyhang 發表於 19-4-30 22:03
梗係要喺政府度做Oscar又加自費T21/nifty啦。
做T21/nifty就求個安心,佢係個screening,計機率,無事就安 ...

我去聯合,見我做咗t21,就連Oscar appointment 都立即cancel埋。聯合都有幫我做結構。

首頁

尾頁

跳至