自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

先講少少bg,我本來就同爸媽關係麻麻地,大家好少傾計交流,因為每次一講下自己返工覺得攰,阿媽一定就會開口鬧我話佢返工仲攰,好似全世界淨係佢一個先可以覺得攰,總之講幾句就唔啱channel,之後我結婚時仲離譜,係擺酒前幾日,明知我忙仲親情勒索我,加上同時兄弟係度搞事,令我第一次知道咩叫激到暈低差d俾人送入院,自此之後我婚後好少返娘家

複式洋房

回覆樓主:

話說1月頭時我已經問阿媽幾時返娘家拜年,因為我阿媽新年多數要返工,咁講好左初四去,為免隔幾日佢臨時變掛又唔記得話我知,有日我返娘家再當住爸媽面問清楚係咪初四拜年,答案係肯定的,點知第二日我收到阿爸whatsapp,話邊有外嫁女初四返娘家,初二返先係傳統,仲話如果我地初四返佢會唔出黎見我
大佬,尋日問你地個時又唔出聲,依家走黎咋我型,我咪叫佢同阿媽講掂數,到底想我初二定初四返

複式洋房

回覆樓主:

跟住我媽whatsapp叫我初二拜年,初四夜晚食飯,我話初二無問題,但初四唔一定過到黎,因為我老公個邊都要去其他人度拜年,阿媽當時覆我係ok。
之後前晚我妹whatsapp我,話阿媽成日哦話我初四返,我就覺得奇怪,明明都未應承過會返去食飯,老公都啱啱決定初四去舅父母屋企拜年

複式洋房

回覆樓主:

於是我拿拿臨whatsapp阿媽,話我地初四都要去人地度拜年,唔過去食飯,跟住我媽即刻唔高興,話過黎食晚飯啫,我話因為舅父母係我結婚時送左金器,要去拜年兼請人地食飯當回謝,之後我媽勁唔高興嘈我爸,我爸了解左件事之後倒無怪我,依家我媽發脾氣,話團年飯唔過去食(餐飯係我老公俾錢),仲叫我唔駛家用,外人不如父母重要喎

複式洋房

回覆樓主:

我爺爺嫲嫲好早走,我媽剛結婚時已經無所謂婆媳問題,加上阿爸親戚全近係外國,新年更加唔駛煩招呼佢地,依家我嫁左去大家族,近親加埋都過百人,你唔駛招呼自己親戚但我要㗎,做錯做漏少少嘢都會俾人捉住,佢自己唔駛考慮其他人但我都要顧哂兩邊㗎,好彩6299錫我,無俾委屈我受,

侯爵府

醒目開學勳章

正常係初二回娘家。

我鍾意跟傳統,因為全部娘家屋企齊人。

大宅

佢哋再嘈咪一日都唔好返

有啲人係唔識見好就收,你愈就佢,佢就愈得寸進尺

複式洋房

Yukyuk 發表於 19-1-31 12:22
正常係初二回娘家。

我鍾意跟傳統,因為全部娘家屋企齊人。

我都知初二返先啱,係為左就阿媽放假至初初話初四返

侯爵府

醒目開學勳章

綺羅香 發表於 19-1-31 12:22
我爺爺嫲嫲好早走,我媽剛結婚時已經無所謂婆媳問題,加上阿爸親戚全近係外國,新年更加唔駛煩招呼佢地,依家我 ...

一個女人嫁咗去夫家,就已經係重生(運氣方面)。

唔知你原生家庭有冇兄弟姊妹?

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

有D野蠻左

再傾下...不過我都會堅持唔去

複式洋房

Yukyuk 發表於 19-1-31 12:25
一個女人嫁咗去夫家,就已經係重生(運氣方面)。

唔知你原生家庭有冇兄弟姊妹?

仲有個細妹

侯爵府

醒目開學勳章

綺羅香 發表於 19-1-31 12:25
我都知初二返先啱,係為左就阿媽放假至初初話初四返

咁你都乖女!

冷靜分析俾爸爸媽媽知道就可以。

家和萬事興!

別墅

回覆樓主:

有些媽媽好喜歡留難大女,想要存在感,如爸爸幫大女,就更不得了,你好彩有好的6299,放寬心吧!只初二返去吧!今年是第一年更要企硬,如不之後年年玩死你!

珍珠宮

綺羅香 發表於 19-1-31 12:15
跟住我媽whatsapp叫我初二拜年,初四夜晚食飯,我話初二無問題,但初四唔一定過到黎,因為我老公個邊都要去其他 ...
呢D我都試過, 我都結婚超過十幾年. 因為男家一般都係初一二有野做, 所以我地一係初一下午, 一係初三後先返去, 六年都係咁. 忽然有一年話, 邊有咁遲返娘家拜年, 一係早D返, 一係唔好返.

又唔知聽邊個講, 因為一路無介意, 忽然又嘈. 仲有呢, 99每年都會俾利士我地, 但我媽我婚後都無再俾利士我地. 其實都無所謂, 忽然有一年, 叫我派返利士俾佢. 我都未聽過仔女要派返利士俾父母.

象牙宮

回覆樓主:

我唔會理咁多,我邊日得閒就會返,如果唔歡迎我既就索性唔返

水晶宮

綺羅香 發表於 19-1-31 12:22
我爺爺嫲嫲好早走,我媽剛結婚時已經無所謂婆媳問題,加上阿爸親戚全近係外國,新年更加唔駛煩招呼佢地,依家我 ...

我家年初一就下午99,夜晚外家

初二99,呢個只會係老公一個返,我同小朋友返外家

其他親戚就團拜算。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

大家坐低傾吓

男爵府

tsung 發表於 19-1-31 13:19
大家坐低傾吓

X2

tsung    發表於 19-1-31 15:49

複式洋房

回覆 紫翹 的帖子

我都有聽過結左婚要俾返利是父母

複式洋房

回覆 tsung 的帖子

已經唔想同阿媽講,要解釋嘅都解釋左,依家我講乜佢都唔高興,PASS俾老公同佢傾,佢最聽女婿話

tsung    發表於 19-1-31 15:48
wcpcelia    發表於 19-1-31 15:36

首頁

尾頁

跳至