陀bb除左葉酸仲要補充d咩?

popon
|
岩岩知道自己有左bb,醫生就叫我係呢段期間要補充多d葉酸,咁樣對bb發展會好d。但我自己又比較擔心,所以想問下,洗唔洗再額外補充d咩?
RubyYu07
|
食住葉酸先,到 4個月就可以食復合維生素
donutnut
|
YES, 醫生都係話頭3個月食葉酸OK 了~
之後就可食綜合維生素, 最好有葉酸 & DHA
freshrose
|
鈣片, MATERNA & DHA
迷你兵團
|
回覆 popon 的帖子

一開始有bb嘅頭三個月主要都係補充多d葉酸就ok架啦!
fungfungsiubb
|
我覺得除左葉酸之外,都可以補充多d DHA同埋鈣,吸收多d呢d營養都對bb發展都好有用!
ma1229ma
|
回覆 fungfungsiubb 的帖子

認同喔!同埋維他命C都好重要,因為懷孕會令自己免疫力下降,唔想病一定要補充
bambam813
|
popon 發表於 19-1-31 15:23
岩岩知道自己有左bb,醫生就叫我係呢段期間要補充多d葉酸,咁樣對bb發展會好d。但我自己又比較擔心,所以想 ...

葉酸,dha ,維他命b , materna
GCHK
|
迷你兵團 發表於 19-2-4 13:31

一開始有bb嘅頭三個月主要都係補充多d葉酸就ok架啦!

係亞,一般頭三個月都係葉酸就ok
HappyMaMaBaby
|
頭三個月我都有加維他命呀,因為平時自己唔多均衡 
popon
|
freshrose 發表於 19-1-31 17:14
鈣片, MATERNA & DHA

原來要咁多架?即係唔單止要葉酸,仲要補埋呢幾隻會好d?
popon
|
fungfungsiubb 發表於 19-2-11 15:08
我覺得除左葉酸之外,都可以補充多d DHA同埋鈣,吸收多d呢d營養都對bb發展都好有用! ...

明白,咁你係飲媽媽奶定抑或係吞一粒粒個d?
popon
|
ma1229ma 發表於 19-2-11 18:02
回覆 fungfungsiubb 的帖子

認同喔!同埋維他命C都好重要,因為懷孕會令自己免疫力下降,唔想病一定要補充 ...

維他命C個d,靠平時飲食得唔得?
ma1229ma
|

我份人比較懶😂😂 所以我飲嘅孕婦維他命,包哂所有營養,唔洗煩
celia0918
|
我朋友話Elevit好,有齊所有嘢,不過太大粒,我買咗好多食唔到
puiyeelove
|
鈣片!!! 一定要記得食
我E生開紫色樽佳存比我, 含1500mg + VIT d 400IU
都係同MATERNA一樣大粒.
前期唔食鈣片都唔覺得咩, 中後期唔食鈣片會發現腰痛

記得MATERNA含鐵, 不要同時和鈣片一同食.
可以既話格返2/3個鐘~~
|
popon 發表於 19-2-13 12:44
明白,咁你係飲媽媽奶定抑或係吞一粒粒個d?

媽媽奶ar,個陣係揀左babynes個隻。我覺得呢隻就最淡味,飲落唔會覺得甜。同埋呢隻有埋益生菌,去廁所都無咩問題~~
|
celia0918 發表於 19-2-13 23:29
我朋友話Elevit好,有齊所有嘢,不過太大粒,我買咗好多食唔到
好多營養補充品都唔知點解,特別大粒
celia0918
|
所以如果下次有得試一定試完先買,materna同藻油DHA上網有得登記攞試用裝