懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說上個星期做咗nifty pro,琴日診所Whatsapp嚟話:你好,你的NIFTY PRO REPORT已出,報告正常。諗住鬆一口氣,點知禁咗入去睇發現份報告唔係自己,係其他jm,有曬名、出生日期、身分證等等。其實都幾嬲,呢d野咁私隱都sd錯,都唔知我果份報告有冇sd錯過俾人。我問返佢,佢講咗句抱歉就算啦喎,都冇答我問題。係咪我太過分緊張?

大宅

回覆 ymyyy 的帖子

我覺得搞錯資料都幾過份喎!
你去邊間做?

大宅

ymyyy 發表於 19-1-31 15:55
話說上個星期做咗nifty pro,琴日診所Whatsapp嚟話:你好,你的NIFTY PRO REPORT已出,報告正常。諗住鬆一 ...

卓越,孫錫鴻醫生果間,嗎?

大宅

回覆 siudimsum 的帖子

係啊,唔知講唔講得個名。但係呢間都幾多人做嫁

大宅

回覆 chubama 的帖子

我唔知可唔可以公開個名,我應唔應該投訴呢

男爵府

DHA勳章

唔係掛 腥錯俾人都有既

大宅

ymyyy 發表於 19-1-31 16:42

我唔知可唔可以公開個名,我應唔應該投訴呢

係唔係呢間吖?
卓越,孫錫鴻醫生,呢間吖?

我去過一次,我以後一定唔嚟,
一肚氣,冇程序,又亂,客少但等好耐,
NiftyPro 做完超聲波,白等一個半鐘,
本來走得,嘥我時間。
唔問就唔嗌我抽血,
再唔問就唔嗌我俾錢走人。

問題出喺「4個接待文員」度!
冇效率,冇程序,亂咁嚟,
老點我走嚟走去!
落去12樓邊個room no抽血,
一開始唔講,落到去冇指示,
揸住既抽血紙,係冇指示12樓邊間抽血,
我打電話返去卓越問,
第一次答錯,第二次再答錯(佢根本唔知),
第三次先至講啱。火滾!

你開名啦!

大宅

chubama 發表於 19-1-31 16:18
卓越,孫錫鴻醫生果間,嗎?

仲有一個離譜情況!
果日「某位醫生」突然急診出去接生,
但診所「4位接待文員」只傳出電話訊息,
冇直接電話通知俾病人。

有3、4位病人上到嚟覆診,登記睇醫生,
文員話:「傳左訊息俾你啦!通知左啦!」
搞到幾個病人上到嚟,冇得睇,白行,
有d病人好嬲,話傳訊息就收到啦?
點解冇電話通知呀?文員話「通知左啦!」

我自己都試過睇醫生突然冇得睇,
私人醫生試過,st paul醫院醫生都試過,
唔會只係傳電話訊息就當通知左,
一定有電話打嚟,講明醫生突發情況,
問病人有冇需要暫時換醫生睇,
以及順便改期等。

大宅

回覆 lolitaloves 的帖子

係囉...真係好過份囉,入面有埋個人資料先衰呀嘛

大宅

係啊咁佢地真係好過份喎,我係沙田就好d,姑娘態度ok,醫生都好nice,但係就係衰等得耐,我係排頭第4、5個度,等咗個幾鐘,睇咗15-20分鐘,超聲波+抽埋血,之後又等咗個幾鐘先俾錢+拎超聲波相同資料等等,足足等咗3個幾鐘差唔多4個鐘,其實我都覺得ok,係自己想平d做nifty pro,佢環境ok、係人手唔夠。臨走果陣多人到近乎full,連楊醫生都同我講沙田比尖沙咀已經好好多啦,沒辦法想像尖沙咀係咩情況,要等幾耐。報告sd錯真係唔係好接受到,其實用whatsapp係方便,但係容易出錯,用Email,已經可以減低錯誤,其實佢地個超聲波相,我覺得好好,Email+密碼。

複式洋房

佢上次直情搞錯左我張到診紙, 俾左第二個人既我
我上左地鐡過埋海先發現張到診紙個名唔係自己, 焗住要返轉頭上去再換過, 行親懞
我估係因為最近佢nifty做promotion, 大家都衝哂去, 結果去到人又多, 又等得奈, 連D姑娘出錯率都高好多
btw, 方醫生其實人幾好, 不過佢部照聲波機認真麻麻, 花到電視雪花咁....
如果唔係佢nifty 平, 我應該都唔會再去

大宅

ymyyy 發表於 19-1-31 15:55
話說上個星期做咗nifty pro,琴日診所Whatsapp嚟話:你好,你的NIFTY PRO REPORT已出,報告正常。諗住鬆一 ...

我之前有打去問,Nifty pro 今個月開始加價到3900, 但資料外洩又真係

大宅

Rene122 發表於 19-2-1 10:49
我之前有打去問,Nifty pro 今個月開始加價到3900, 但資料外洩又真係
...

2月已經加多1000?係咪已經冇免診金等優惠?

大宅

qbookq 發表於 19-2-1 09:43
我上左地鐡過埋海先發現張到診紙個名唔係自己, 焗住要返轉 ...

呢間嘢管理好差,「文員多,客少」,
做完超聲波,都可以白等一兩個鐘,
絕對係嘥人時間。等醫生等得耐,我明,
我會甘心慢慢等睇醫生,而家唔係等醫生,
「係等文員俾張抽血紙 + 等俾錢」
等咁耐,離哂大譜。

我照完超聲波,護士同我一齊出嚟,
轉頭已經拎左我張抽血紙喺文員接待處,
放喺tray度,係全程4個文員分工不勻,
個個都唔去拎張抽血紙嗌名,
唔叫我落去12樓抽血,
我等左45分鐘,醫生已經睇左3個病人,
我忍唔住行去文員度,問幾時可以抽血?
文員隨即拎tray內交抽血紙俾我,
頂!我睇住護士拎出嚟,
佢4個文員就唔嗌人,
冇指示係12樓幾室抽血,問3次先答啱。

大宅

Rene122 發表於 19-2-1 10:49
...

到我抽完血,上返嚟卓越13樓,
我話抽完血想俾錢,文員話好,叫我等陣。
我等,又係見到我張單喺tray冇文員理,
4個文員做自己嘢,好多客白坐,
我見到照完超聲波既繼續唔知等咩。
過左30分鐘,我再出聲問文員,
幾時收錢呀?
文員先至喺tray拎我張單出嚟計數,
文員做既嘢,完全係我唔問,文員唔做,
浪費時間,垃圾!

【政府專科門診文員,一日不停對病人,
好過呢間嘢既文員千倍萬倍!
真心覺得管理好差!】
卓越4個文員對十零個客,做到一pat屎。
醫管局文員對幾百個病人,每分鐘都唔停,
公家既文員極有效率,冇得hea,忙到爆!
做到嘢,有進度!

大宅

qbookq 發表於 19-2-1 09:43
我上左地鐡過埋海先發現張到診紙個名唔係自己, 焗住要返轉 ...

我一定一定「唔會再去卓越」
太差!浪費時間!

好多醫生診所都做得好過佢,
仲慢過睇政府,一肚氣!

別墅

我睇方醫生,so far都仲ok,係做nifty個次佢地漏左假紙俾我,等左45mins,其他兩次檢查都好快攪好走得。

不過nifty佢地要去另一層同埋張紙又無寫,上次我都差啲吾記得咩室搵左輪。

另外,有時檢查個日佢地會wts app提你,有時又無,攪到好混亂,無收到wts app個日我真係自己打左去問驚自己記錯時間白行。

方醫生係非常好(emoji)(emoji)好細心,態度一流,值得一讚。

大宅

我啱啱諗住Download自己琴日產檢既相, 但發現條link入面多左一個folder, 係另外一位媽媽同一日產檢的相....

估唔到佢地真係亂成咁...就算醫生幾好..D姑娘咁做野...真係好大問題..

大宅

noodlemama 發表於 19-2-1 15:08
我睇方醫生,so far都仲ok,係做nifty個次佢地漏左假紙俾我,等左45mins,其他兩次檢查都好快攪好走得。

不 ...

呢間卓越,根本就冇管理,差!

大宅

Bearbearsharon 發表於 19-2-1 15:55
我啱啱諗住Download自己琴日產檢既相, 但發現條link入面多左一個folder, 係另外一位媽媽同一日產檢的相.... ...

又係咁呀?
你已經唔知第幾個,收左其他媽媽私隱。
攪到我都好驚,驚我既個人資料外洩!
好怕不法之徒網上借貸,
攪到有莫名欠債!

首頁

尾頁

跳至