懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Cindy曾 發表於 19-1-31 23:38
我冇依冇靠,老公一個唔開心唔理我,我就咩都冇嘅人! 姥爺自閉症一個人在家待著,奶奶心在女家從來都沒有 ...

不過老公都真係一個幾重要既一環
陀住再生,老公唔生性唔理個老婆都仲可以捱得過,到一個女人冇收入冇周邊人幫,咩都一個人攪掂個bb到佢小朋友,到時真係好易心身都會病,仲有可能控制唔到自己而傷害左個細ga

所以父母既成熟度真係好重要呢

男爵府

Cindy曾 發表於 19-1-31 23:01
我都要窮養兒子喔!來緊五月出世啦,老公得個二萬幾人工我要全職媽媽一個人處理家庭!只係住緊公屋啦,孕 ...

情況好相似 ,仔仔剛1歲即係我做左ftm 一年了,可能我比較大洗唔係太儲到錢,但都無用到積蓄,呢一年睇住呀仔長大學識唔同野,健康小病痛,其實好多謝神比我有呢個體會,我好想番工,但更唔捨得將d時間拎去工作,可能因為我由細到大係媽媽湊大我,我覺得媽媽湊係最好,婆婆麻麻工人都代替唔到

大宅

jamboo_ash 發表於 19-1-31 17:39
成日聽到啲人講,無錢唔好學人生BB..
有人就話,平有平養,無養唔大既小朋友
大家諗法如何?

其實我又覺得都唔係focus係中產唔中產
除左係有家景果d,其實好多人都想生完都keep到自己本身想要既生活水平,而好努力好努力咁去付出同準備
所以又唔可以只睇個「結果」去評論
有得就有失,為左搵某個收入同生活,損失左健康都大有人在架

男爵府

jamboo_ash 發表於 19-2-1 00:12
咁當然未去到零儲蓄..
如果零儲蓄,自己開飯都成問題
宜家會擔心社會風氣,個個兩歲未到又話要上Playgroup ...

我都係窮養,政府生b+無陪月+全人奶+用尿布,
有二手野就用二手,
鞋就去開倉既地方買,
$100三對,可以著到大半年,
產檢除左nifty同結構就全程去政府,
校服書包搵二手,
玩具唔會成日買,淘寶買幾樣(積木,Lego, 煮飯仔),已經玩到好幾年,
大b讀學卷幼稚園半日制,免費既,無讀過n班同playgroup,
頭髮自己同佢剪已經ok,
平時去公園,遊戲室玩已經好夠,唔駛下下去旅行/主題樂園,先叫錫小朋友既,
我地無幫小朋友買保險,有事就去急症
so far都過得去

大宅

淳熙媽咪 發表於 19-2-1 04:26
有二手野就用二手,
鞋就去開倉既地方買,

好正面呀!保險可能我會買,至於讀書的時候以後慢慢了解!我鄰居嘅女咩都無補課興趣班,考上浸會大學!天天有三餐粥飯吃了就得!

珍珠宮

jamboo_ash 發表於 19-1-31 18:51
想問下jm係ftm嗎?定係做緊野?
我地都係租樓住...申請唔到公屋,又買唔起樓

你反正都無野做,咪生仔咯!只要接受到窮養,我覺得養到!香港地雖然話物價貴,但其實好多野都特價又有開倉,媽媽會又多野送,又多善心人送出物品,算好養啦!

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-1-31 19:41
我都喺FTM,兩個小朋友,租樓住。我又唔覺得有咩問題。大B而家讀學卷幼稚園。好多小朋友嘢都係用朋友二手 ...

我認同小朋友應該由父母自己湊返
所以我做ftm就要辛苦老公了(emoji)

大宅

淳熙媽咪 發表於 19-2-1 04:26
有二手野就用二手,
鞋就去開倉既地方買,

好supportive好勵志
我都要向你學習下,你屋企只有老公一份收入嗎?

重點係租樓負擔真係好重,又買唔起樓,好想申請公屋...(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

其實呢d野好睇自己!
每個媽媽都會想俾最好既自己小朋友,不過咩先係最好?呢d都係自己覺得!
小朋友係咪要用到最好?
識得有人收入同支出剛剛好,但小朋友生日又要訂幾百蚊個d糖膠蛋糕,又要book party room搞生日!其實小朋友得1歲,真係有呢個必要?
如果自己能力應付得到其實點養都得,但如果無,首先係家長自己要學識唔好比較,唔好人有我有既心態!
認真去思考究竟衫褲鞋襪興趣班玩具對小朋友重要d定係父母既陪伴或者其他非物質重要d!

複式洋房

平養,貴養都吾係問題,最怕D人自己住套房個渣,又學人生,生完又嘈話細路吾夠地方住,又懶政府,又CALL記者,又CALL議員,超麻煩,無人用槍指你個頭叫你生架!

男爵府

Cindy曾 發表於 19-2-1 05:14
好正面呀!保險可能我會買,至於讀書的時候以後慢慢了解!我鄰居嘅女咩都無補課興趣班,考上浸會大學!天 ...

讀書既野我會盡量跟呀,
真係跟唔上就送去補習社,
興趣班睇下你有咩要求囉,學校有d興趣班$300-600一個學期,
ymca同政府有d興趣班$10-20堂,
其實唔係話勁貴

男爵府

jamboo_ash 發表於 19-2-1 08:15
好supportive好勵志
我都要向你學習下,你屋企只有老公一份收入嗎?

我大b出世時(3年前),
得我老公一份收入($1-2萬)
可以話係一窮二白
之後真係靠開源節流,
老公主力搵錢,我主要慳錢同儲錢,
屋企d金器都比我溶晒,
有第一桶金就買樓啦(所以搵1-2萬係買到私樓既)

子爵府

其實同父母本身價值觀有關,我地覺得物質上過得去就可以,床、衫、bb車、highchair、浴盆、玩具全部朋友二手貨,奶粉選中價但好評嘅,雖然有能力,但都無去bb spa、親子餐廳,唔開生日會,多數同佢去公園、樓下商店行,我地相信父母有質素陪伴最重要,加上小朋友物質生活唔充裕,佢先會明白得來不易

大宅

Kalinming 發表於 19-2-1 09:04
其實呢d野好睇自己!
每個媽媽都會想俾最好既自己小朋友,不過咩先係最好?呢d都係自己覺得!
小朋友係咪要 ...

有錢既話真係寧願放響小朋友既教育上
老實講 果啲開生日會 買玩具既錢唔會使
我覺得唔係必須

大宅

CCHINGC 發表於 19-2-1 11:59
其實同父母本身價值觀有關,我地覺得物質上過得去就可以,床、衫、bb車、highchair、浴盆、玩具全部朋友二 ...

我同老公都成日睇二手野
因為計過條數 其實慳唔少
每樣慳啲加加埋埋就好多架啦!
本身我地對物質都無乜要求,只要衛生安全我地就OK

大宅

淳熙媽咪 發表於 19-2-1 11:49
我大b出世時(3年前),
得我老公一份收入($1-2萬)
可以話係一窮二白

慳得一蚊得一蚊...我都要學下精打細算
搵唔到錢唯有慳錢!

大宅

cclau2046 發表於 19-2-1 09:51
平養,貴養都吾係問題,最怕D人自己住套房個渣,又學人生,生完又嘈話細路吾夠地方住,又懶政府,又CALL記者,又CA ...

香港人比較少...
通常嘈到搵議員果啲都係新移民

男爵府

可否先儲一筆錢,我覺得頭三年自己湊好一點

大宅

喊包媽媽 發表於 19-2-1 16:45
可否先儲一筆錢,我覺得頭三年自己湊好一點

唔知我既儲蓄夠唔夠頂三年
因為每月自己都有固定支出 如保險及儲蓄
希望可以搵到Part Time幫補下

別墅

jamboo_ash 發表於 19-2-1 13:06