應下節,介紹我家豬隊友你地識~!

女皇陛下
|
就黎豬年啦,介紹我家豬隊友俾你地認識下,順道俾我散下心
話說我今年系第一次婚後新年,甘好多野都跟足傳統做(盡力啦,就吾到都冇法
初一原定系番99到飲餐茶,點知99話62有假,今年初一至三都番大陸探親,叫我地吾使初一拜年啦
我當下高興左好耐,因為99做左好多野令我心都寒埋,好多野都系俾面C6先做
點知知豬隊友今日拎啲代派利是過99到,無啦啦提起初一要拜年,系丫⋯⋯佢發口痕丫⋯⋯
連我都記得99話左今年不在港,叫我地到時再算,代表吾提就由佢啦,丫豬隊友就俾個坑我踩啦,仆到應一應添啦
結果新年期間,無啦啦要對多99一次啦 我真心俾個豬隊友激死,就開佢年嫁啦我,都吾知系咪就到豬年,佢啲豬細胞出哂黎,平日都吾覺佢甘豬嫁 血都吐埋,好彩近來新年好忙,我冇哂力氣同佢開年
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
我知99有時吾系死罪,反正吾同住,我好多野都當聽吾到睇吾到,但偏偏99系都要俾啲令我心寒的事
細單吾講啦,我都失左憶啦,過左就算⋯⋯但有幾單野真系見佢一次就記番一次

我一向都理解99無知,都好體諒佢,成世都冇番過一份工,日日就打牌到黑
我好感激佢養到C6甘大,對我C6有生恩有養恩,令我有老公可嫁
我吾會當佢系我媽,但都盡力對佢好,大時大節又飲茶食飯送禮,人吾到禮都到,點知佢甘對我⋯⋯

我上年農曆新年前屋企有白事,連婚禮都要改期,已一早通知左99個面,系一出白事就通知左,因為要師傅算新日子改期結婚。 點知系新年期間,我99送左份紅禮過黎屋企俾我,系紅禮丫,大佬丫,我白事都前後吾夠5日,使吾使甘趕住送紅禮黎咒我屋企人,賀我屋企白事嗎?! 我好記得個陣系第一次嬲到99癲左,我即場爆炸左個人,99淨系話佢咩都吾知,人地送過去俾佢話系我地結婚禮物,佢就送黎賀我! 其實系咪真系吾知紅白二事吾可以撞埋一齊,大家都要避下呢⋯⋯ 甘大個人,常識黎嫁 而且份禮放系佢屋企好阻住咩?!使吾使白事個陣專登俾我,仲講出口話賀我,我都忍吾住問佢賀我咩⋯⋯

結婚前,我已經同99一齊揀好哂衫,佢有本事系我婚禮前兩日,系前兩日自己去買過哂啲衫,專登揀左條白色LACE裙當日著,我想問⋯⋯而家邊個結婚呢?! 我個日仲要系SALON整緊頭,做最後準備 我已經放棄阻止,99當日仲話覺得條裙,完全吾覺有問題

淨系尼兩單野,我都已經覺得心寒,原來我一向我尊重佢都冇理會過,仲可以甘對我
其實白事送紅禮已經可以老死不相往來,但我媽話吾會做到甘,情面上過得去就算,過左去就吾好記,我吾失禮數就得,但今次真系俾個豬隊友激死⋯⋯ C6系我講完之後,先發現自己口快快講錯野

大家祝福我,當日可以平安渡過,吾好吐血而死就得

Jasmine-4711
|
你隊友冇記性姐,過年要見多99一次都不算好惨。我以前係陪男家玩足三日,只放我地初二早上去女家拜年。三日對住同一班人,冇晒個假期。

至於令你心寒個兩件事,你都話99無知,一世未打過工,見識少,佢冇心用賀禮咒你家人,你家人亦冇因此出事。

至於穿白裙同新娘裙相似,又係佢見識少,十下十下,唔知禮數,你當佢係儍大姐看待,激氣一陣夠啦,唔洗心寒。
女皇陛下
|
Jasmine-4711 發表於 19-1-31 18:50
你隊友冇記性姐,過年要見多99一次都不算好惨。我以前係陪男家玩足三日,只放我地初二早上去女家拜年。三日 ...

吾只尼啲,不過太多太多,細微末節,積埋積埋
聽完你甘講,我忽然覺得自己好一點
Jasmine-4711
|
女皇陛下 發表於 19-1-31 18:53
...

我99冇去我婚禮,唔洗我斟茶,冇野送俾我。其他阿嫂以至同居女友,佢都有送手饰有飲心抱茶。佢即係唔認我係心抱,但要我拜年拜足三日,要激要吐血,你排隊尾啦,我都未在隊頭
mongng
|
你都係傻豬隊友

話說我今年系第一次婚後新年,應該係今年係我婚後第一個新年
耕田妺
|
Jasmine-4711 發表於 19-1-31 19:00
我99冇去我婚禮,唔洗我斟茶,冇野送俾我。其他阿嫂以至同居女友,佢都有送手饰有飲心抱茶。佢即係唔認我 ...

吓! 咁樣我會同佢老死不相往還,喺街見到招呼都唔使打
女皇陛下
|
Jasmine-4711 發表於 19-1-31 19:00
我99冇去我婚禮,唔洗我斟茶,冇野送俾我。其他阿嫂以至同居女友,佢都有送手饰有飲心抱茶。佢即係唔認我 ...

哈哈,你講得岩,我系隊尾
女皇陛下
|
mongng 發表於 19-1-31 19:06
你都係傻豬隊友

話說我今年系第一次婚後新年,應該係今年係我婚後第一個新年

系咼,啲文法錯哂
ting11741181
|
女皇陛下 發表於 19-1-31 18:28
就黎豬年啦,介紹我家豬隊友俾你地認識下,順道俾我散下心
話說我今年系第一次婚後新年,甘好多 ...

你99唔算經典,我99衰過佢多多聲,

想當年結婚前1個月,阿爸交通意外走左,

咁阿媽話延遲1年先結,大家亦無心情搞喜事,

點知阿99係阿爸出事唔夠3個月,

佢打比我阿媽,話要我地3個月內結婚,

話守孝唔洗守咁耐,仲要同阿媽講,

話我已經夠21歲,唔洗阿媽證婚,

自己去簽紙都無問題,

呢單野,而家講起都仲嬲到死呀
lajasmin
|
ting11741181 發表於 19-1-31 20:39

吓,咁最後點呀?
女皇陛下
|
ting11741181 發表於 19-1-31 20:39

你99真系過份
|
lajasmin 發表於 19-1-31 20:44
吓,咁最後點呀?

最後話之佢,話左1年後就1年後,
唔滿意就叫佢個仔搵過第2個老婆,
之後結婚分開擺,我d家人完全唔想見到佢,
男家擺酒嗰日,我女家送嗰d首飾全部唔戴,
極寒酸咁擺酒,我仲要黑面黑足全日,
我仲叫d同事朋友全部去晒女家擺酒嗰晚,
佢嗰晚10圍都坐唔晒,蝕左2~3圍,
我個心即刻涼到呢
|
女皇陛下 發表於 19-1-31 20:44
嘩 你99真系過份

係堅過份,所以我憎佢憎到死,
係街見到都扮見唔到,即刻掉頭走
09daisydaisy
|
女皇陛下 發表於 19-1-31 18:53
...

我覺得係你睇得自己太大,根本好小事
女皇陛下
|
09daisydaisy 發表於 19-1-31 20:54
我覺得係你睇得自己太大,根本好小事

可能系啦,但白事送紅禮個下真系堅過份!
我睇到自己點大都覺得佢過份,但睇完其他jm啲99後,發現我99未算經典
09daisydaisy
|
女皇陛下 發表於 19-1-31 20:58
可能系啦,但白事送紅禮個下真系堅過份!
我睇到自己點大都覺得佢過份,但睇完其他jm啲99後,發現我99未算 ...

一點都5覺有乜所謂,古代人衝喜又點計。
章魚妹妹
|
好少事,都唔算好心寒呀,當佢真係無咩禮教囉!真正令人心寒,係想個仔頭家散,妻離子散,想你生個白痴/陀住都要咒你同個孫!
女皇陛下
|
章魚妹妹 發表於 19-1-31 21:05
好少事,都唔算好心寒呀,當佢真係無咩禮教囉!真正令人心寒,係想個仔頭家散,妻離子散,想你生個白痴/陀 ...

我個fd的99就系尼種,最後搞到離婚收場
namnamnamlolo
|
我自己一向唔迷信
無避忌
我估第時我做99都未必知唔可以係當時轉送禮俾你
至於第二樣 又古怪咗少少
不過佢又無乜實質好衰咁
anyuser18
|
咪話因之前話咗初一唔駛返,所以已約好阿邊個邊個拜年,但老公咁孝心,就由老公自己先返佢爸媽度拜完,再會合你。咁你就大條道理唔駛去