離婚物業男三女七分賬,男方才願意代供按揭

achan9413
|
如題,請問他日賣和唔賣話事權在我手嗎?
|
achan9413 發表於 19-1-31 21:16
只有口頭承諾?
achan9413
|
20091223 發表於 19-1-31 21:54
只有口頭承諾?

辦緊離婚,男方搬出,女方無能力供,現男方提出要有業權才肯供,否則俾層樓女方,女方只能大屋賣出搬細屋生活。如果重生生活,賣出是最好決定,但子女唔想搬,希望亞媽接受老豆嘅方案分三成業權俾老豆嚟供樓....各位點睇....
ncp
|
搬細單位,大屋租出去攞租金收入供樓得唔得呀?
ncp
|
achan9413
|
ncp 發表於 19-1-31 23:07

唔得
soso1227
|
achan9413 發表於 19-1-31 22:19
辦緊離婚,男方搬出,女方無能力供,現男方提出要有業權才肯供,否則俾層樓女方,女方只能大屋賣出搬細屋 ...

你俾3成業權男方,佢亦可以唔供,仲可以賣出佢份業權或用業權抵押借錢。
唔好咁儍,既然已經離婚,唔好咁多牽扯。賣樓換細單位!
你仔女幾大?

bemybride
|
層樓本身你老公買?如果佢要搬出但個個月幫你供樓佢好吃力,離婚佢肯比左你都好好啦,你賣左佢搬細都ok啦仔女唔想大曬咩,比著我係佢都唔會幫ex供樓。
mini1204
|
梗係賣
子女意見完全吾會考慮
FennieMan
|
今天佢肯比哂你,你就賣咗換細啲,起碼業權係100%屬於你。

佢佔三成?如果有一天有女人喺佢身邊吹床頭風,唔滿意點解要幫你供樓,突然話佢要賣,你唔肯,但你又冇本錢事供,佢可以用唔供樓威脅你,逼你賣,最後你仲要分三成比佢,你剩返嘅錢未必夠買個細單位。

明白仔女好難接受改變,父母已經要離婚,再要換細樓,就梗係好難受。但要分就分得清清楚楚,無論留條尾巴,到時令你兩頭唔到岸。
SUMSUM_88
|
soso1227 發表於 19-2-1 00:47
你俾3成業權男方,佢亦可以唔供,仲可以賣出佢份業權或用業權抵押借錢。
唔好咁儍,既然已經離婚,唔好咁 ...

絕對同意
佢話冇錢唔供,要你賣樓分30%俾佢
同佢攞贍養費啦
o_____o
|
FennieMan 發表於 19-2-1 01:35
今天佢肯比哂你,你就賣咗換細啲,起碼業權係100%屬於你。

佢佔三成?如果有一天有女人喺佢身邊吹床頭風 ...

贊成,一定賣樓換細單位,男人本身已經信唔過,何況仲係一個變左心既男人,而且有個新地方重新生活,對自己同小朋友都好。
cometingliu
|
仔女當然唔想改變,個個都想住大屋。萬一你前夫唔供樓或者用黎威脅你,你就訓街。一定賣樓斷尾,然後搬細屋
halthepooh
|
achan9413 發表於 19-1-31 21:16

法律文件要寫得好清楚,分咗俾佢佢唔供,你都有責任供,因為你都係業主。
第時佢再婚又點呢?個新太太唔俾佢供,但業權佢又攞咗啦...

Nancy20090615
|

離左婚最好無野 la leng.

佢有物業做抵押, 佢點都可以借到 LOAN, 財仔又好, 銀行又好, 如果佢攪破產點算?

當佢唔係破產, 如果佢供供下話唔供, 或者一个月有兩个月無, 你自己頂?

我識个人, 離婚佢前夫願意繼續供層樓比佢住, 佢前夫有無名我唔知, 廿年後迫佢賣樓, 以前屯門樓而家好值錢喇, 唔知佢最後點.

FennieMan
|
o_____o 發表於 19-2-1 07:47
贊成,一定賣樓換細單位,男人本身已經信唔過,何況仲係一個變左心既男人,而且有個新地方重新生活,對自 ...

變咗心嘅男人真係信唔過!呢一刻佢肯咩你比你,係因為內疚,但時間一久,就咩內疚都會煙消雲散。如果再有女人係佢身邊吹下風,或者想再婚,又或者有bb, 要用錢時,到時就採你都傻,因個心已經完全係另一頭家身上。
koko2000
|
千萬不要比業權佢, 佢可以唔供, 更可以按左佢果份比財務公司.
子女如果出來做野, 問佢佢地幫手供, 如果唔肯幫忙供就無權出聲.
如果未出來做野, 根本係話事權.

咁大個人, 自己要獨立, 自己要決定.
HOPEFORBB
|
其實以上JM都已經幫你分析得好清楚,你議價能力根本唔高,俗得講佢食住你上,今日三成,他朝可以係全部,因為佢可以不斷要求你俾多啲業權佢先肯繼續供

所以保障你最大利益,你最好都係拎拪業權,換過層細啲
shishicat
|
千奇唔好呀!賣左換細屋啦!佢唔肯你冇得簡,佢有業權隨時可以借錢,借到食埋你個7成業權都得,所以唔好傻,斷左佢唔係就手尾長
stella^^
|
shishicat 發表於 19-2-1 18:54
千奇唔好呀!賣左換細屋啦!佢唔肯你冇得簡,佢有業權隨時可以借錢,借到食埋你個7成業權都得,所以唔好傻 ...

千奇未制男人信一成都雙目失明?