自制蘿蔔糕,大家落唔落冬菇

CS_HON
|

後日開始整蘿蔔糕,各位屋企落唔落冬菇㗎?落左可以放雪櫃幾耐?

我呢幾年都無放冬菇,都keep到一星期,今年想放冬菇,又怕唔耐放,最怕送俾人,唔襟放

SandyBabyChu
|
我都諗緊呢個問題, 我朋友同我講如果落冬菇 易 變壞, 究竟係咪真㗎?
咩都唔識
|
我啲阿姨舅父都話落冬菇好易壞
CS_HON
|
SandyBabyChu 發表於 19-1-31 22:13
我都諗緊呢個問題, 我朋友同我講如果落冬菇 易 變壞, 究竟係咪真㗎?

我都係同一問題,其實自己食,一星期內實食哂,係怕送俾人唔耐放(我整俾媽咪奶奶咋)
cibewong
|
咩都唔識 發表於 19-1-31 22:15
我啲阿姨舅父都話落冬菇好易壞

係,唔好落,除非一兩日會食哂啦。
CS_HON
|
cibewong 發表於 19-1-31 22:16
係,唔好落,除非一兩日會食哂啦。

一兩日?咁易壞?
小可愛11
|
CS_HON 發表於 19-1-31 22:10
後日開始整蘿蔔糕,各位屋企落唔落冬菇㗎?落左可以放雪櫃幾耐?

我呢幾年都無放冬菇,都keep到一星期,今 ...

無落,因為有啲人唔鍾意陣味兼且放唔得耐。
tsung    發表於 19-1-31 22:28
mercurycc
|
無落,送比人落多d乾瑤柱好過。
桃多多
|
個人認為...冬菇同蘿蔔糕唔夾,陣味好怪
runningma
|
阿媽教落整蘿蔔糕唔好落冬菇,會易變叔味
CS_HON
|
mercurycc 發表於 19-1-31 22:21
無落,送比人落多d乾瑤柱好過。

自己整,實落重本啦
魔怪媽媽
|
CS_HON 發表於 19-1-31 22:10

我呢幾年都無放冬菇,都keep到一星期,今 ...

唔落, 冬菇好易變壞, 放唔得耐
honglong
|

我唔落冬菇,因為容易變"宿"
CS_HON
|
小可愛11 發表於 19-1-31 22:20
無落,因為有啲人唔鍾意陣味兼且放唔得耐。

但有好多食譜有用冬菇㗎喎
利申,我自己無落
喜歡你更多
|
唔落,因為家人唔鍾意食。陣味有d怪
sugarcheung
|
唔落
送比人一陣變了就慘,又浪費了心機
losttoa
|
我有落,因為我老公兩日內會同我消滅《我冇送比人的》
ChristyMum
|
losttoa 發表於 19-1-31 22:29
我有落,因為我老公兩日內會同我消滅《我冇送比人的》

我次次都有落,整咗10幾年, 放雪柜,pack保鲜纸, 吾好有水氣, 如有水氣換過張, 一星期冇問題
creambb
|
我見好多食譜用冬菇,但我唔落菇改用瑤柱
小可愛11
|
CS_HON 發表於 19-1-31 22:25
但有好多食譜有用冬菇㗎喎
利申,我自己無落

自己食當然可以。
不過我係送禮,兼且問過收禮人嘅口味。
其實食譜就死,人嘅口味先至係生,要作出調整。