自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我都冇落
好悶呀...

禁止訪問

珊瑚宮

畀面勳章

creambb 發表於 19-1-31 22:37
我見好多食譜用冬菇,但我唔落菇改用瑤柱

我都係無落冬菇用瑤柱。

珍珠宮

我習慣唔落。其實我覺得腊味同冬菇唔啱味

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

真係唔好落冬菇,試過一年未到初二就變晒,幾底糕全部掉晒,真係嘥錢又嘥功夫。

大宅

CS_HON 發表於 19-1-31 22:10
後日開始整蘿蔔糕,各位屋企落唔落冬菇㗎?落左可以放雪櫃幾耐?

我呢幾年都無放冬菇,都keep到一星期,今 ...

我自己就唔落,覺得味道唔夾同唔耐放!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

桃多多 發表於 19-1-31 22:22
個人認為...冬菇同蘿蔔糕唔夾,陣味好怪

咪喺,都唔明邊個諗頭放冬菇,一陣怪味

男爵府

vincielau 發表於 19-1-31 22:56
真係唔好落冬菇,試過一年未到初二就變晒,幾底糕全部掉晒,真係嘥錢又嘥功夫。
...

嘩,好慘痛嘅經歷

子爵府

我無落,有人話落咗冬菇d菇會出水,底糕唔擺得耐

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆 CS_HON 的帖子

不。。好易 *叔*
違規內容

伯爵府

回覆樓主:

每年都會整蘿蔔糕
我一定加冬菇
蒸完放凉後入雪櫃
7日內冇問題
但我冇加入浸冬菇水
只係加冬菇粒

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

炒過冬菇又keep 喺雪櫃的話,應該都可以放幾日冇問題,反而以前試過蒸熟後面灑葱,諗住香d, 幾日後見到面發毛,因為葱有水份,以後都冇再落。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 19-2-1 03:48
炒過冬菇又keep 喺雪櫃的話,應該都可以放幾日冇問題,反而以前試過蒸熟後面灑葱,諗住香d, 幾日後見到面發 ...

對 冬菇一定要揸乾水再炒過先
同埋份量都相對少
放成個星期都冇事 我99就咁浸完切粒 最後加入糕 結果勁大陣味仲放兩日就壞

蔥我會同臘味一齊落 蒸熟後面加芝麻

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我見d食譜講如果落冬菇只可以放兩三日,我冇食得咁快,所以整嗰時冇落

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

xsyu 發表於 19-2-1 05:55
對 冬菇一定要揸乾水再炒過先
同埋份量都相對少
放成個星期都冇事 我99就咁浸完切粒 最後加入糕 結果勁大 ...

係,料只要炒去水份就冇咁快變壞,葱係灑面出頭,撈入料蒸就ok, 不過我老公同仔女只鍾意蝦米,但我會落多少少料,否則乾爭爭唔好食。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

回覆樓主:

唔落

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

以前唔落,就係因為話會容易宿。去年問一個煮食谷的谷友,佢反而有落。我問原因,佢話,只要將冬姑預先炒到透,炒到乾身,就冇事。我照做,結果底糕放雪櫃過咗成個星期都仲未壞,切開煎,一D異味都冇
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

後日開始整蘿蔔糕,各位屋企落唔落冬菇㗎?落左可以放雪櫃幾耐?

自家製緊係落啦,足料好食好多,諗住唔係短期內食晒,可切開幾嚿放冰格,食時拎出黎解凍,我媽年年整,我會慢慢食,一個月冇問題

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我唔落冬菇。因為屋企人唔鍾意食冬菇
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

落,
我覺得加冬菇好食好多好多
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

首頁

尾頁

跳至