益生菌

C.Meiiiii
|
有無媽媽可以介紹下邊隻益生菌食完之後可以改變bb去poo poo 既情況,因為bb 3-4日先去一次
wing21chan
|
C.Meiiiii 發表於 19-2-1 00:54
有無媽媽可以介紹下邊隻益生菌食完之後可以改變bb去poo poo 既情況,因為bb 3-4日先去一次
...

你食咩奶粉? 會唔會奶粉唔夾?
喊包媽媽
|
我仔仔食康萃樂黃色盒,睡前奶加,無味的,訓醒會柯屎
我要做媽媽
|
除咗三到四日先一次,咁佢嘅便便靚唔靚㗎?唔靚嘅話真係有可能係奶粉嘅問題喎
fungfungsiubb
|
有時奶粉唔夾bb都有機會去唔到便便,我阿仔之前都有試過咁樣,後尾轉左食babynes就冇事。奶粉有益生元同活性益生菌,腸胃都好d,轉左呢隻之後就冇再便秘。
GCHK
|
聽好多人講,益生菌真係幾work
siusiumi
|
C.Meiiiii 發表於 19-2-1 00:54
...

你沖奶用幾多度水?太熱會殺左奶入面的益生菌,我之前就試過熱左d,便便都係幾日一次,之後好嚴格咁用36-37度水,就改善左,冇轉奶粉
lkslovelps
|
回覆 GCHK 的帖子

我BABY越食越便秘
蝴蝶so
|
其實無必要加額外益生菌既,呀b食緊illuma organic都係日日有便便
GCHK
|
lkslovelps 發表於 19-2-3 13:01
回覆 GCHK 的帖子

我BABY越食越便秘

欸?點解咁嘅,咁有D奇怪
lkslovelps
|
回覆 GCHK 的帖子

再睇另一個醫生,佢叫我停食益生菌,因為佢係醫肚瀉,所以要食果糖,第二日已有便便了!
GCHK
|
lkslovelps 發表於 19-2-5 17:24
回覆 GCHK 的帖子

再睇另一個醫生,佢叫我停食益生菌,因為佢係醫肚瀉,所以要食果糖,第二日已有便便了! ...

咁就好喇,睇左醫生搵到解決方法
Vodkaaa
|
雅X親護都有益生元, 我仔飲依隻日日都有便便去, 無棕櫚油就無咁容易有硬便便谷住谷住
mamasoon
|
我個女食「活得易」係屈xx先有得買,我個兒科醫生推薦,我個女加固之後,直頭痾血,之前食粉果類都無用,轉左呢隻就好好,日日有,不過要食起碼一個月先會見較,依家就黎一歲都無痾屎問題
Ming1818
|
古寶濕敏浄
占妹
|
lkslovelps 發表於 19-2-5 17:24
回覆 GCHK 的帖子

再睇另一個醫生,佢叫我停食益生菌,因為佢係醫肚瀉,所以要食果糖,第二日已有便便了! ...

你好!請問你睇的醫生在那區?是兒科嗎?我睇的那個會開通便藥水比小朋友,但怕造成依賴
lkslovelps
|
占妹 發表於 19-3-5 09:02
你好!請問你睇的醫生在那區?是兒科嗎?我睇的那個會開通便藥水比小朋友,但怕造成依賴
...

中環兒科
lkslovelps
|
占妹 發表於 19-3-5 09:02
...

建議吃果糖是養和兒科
占妹
|
lkslovelps 發表於 19-3-5 11:50
建議吃果糖是養和兒科

太遠了⋯但你小朋友幾大到?食固體並作為主食嗎?