論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

第一次請工人姐姐,姐姐是菲律賓人,我知道每年有7日,想問下係咪完約前要俾佢返家鄉一次?機票邊個俾?
因為我地今年新年會去旅行,可唔可以我地唔係香港個幾日叫佢放假?佢地會唔會唔鍾意?
謝謝各位解答!

男爵府

Paper328 發表於 19-2-1 02:08
第一次請工人姐姐,姐姐是菲律賓人,我知道每年有7日,想問下係咪完約前要俾佢返家鄉一次?機票邊個俾?
因 ...

正常約滿2年有14日假先返,僱主俾機票。但一年就要佢地返,佢地可能覺得7日太短,而且機票工人自己俾。

洋房

little_kid 發表於 19-2-1 04:11

正常約滿2年有14日假先返,僱主俾機票。但一年就要佢地返 ...

謝謝你嘅回覆。咁約滿個時可唔可以係香港放假唔番家鄉?如果我新年要佢放3至4日會唔會唔太好?

男爵府

Paper328 發表於 19-2-1 11:12
謝謝你嘅回覆。咁約滿個時可唔可以係香港放假唔番家鄉?如果我新年要佢放3至4日會唔會唔太好?
...

不用客氣。滿2年约要離境一次,如果工人唔返鄉下,同你地去旅行都得
你地去旅行要佢去放3-4日假,要同佢傾下,佢同意先得。我未試過3/4日, 調一日休息日就試過。

洋房

little_kid 發表於 19-2-1 11:58
不用客氣。滿2年约要離境一次,如果工人唔返鄉下,同你地去旅行都得 。
你地去旅行要佢去放3-4日 ...

謝謝你呀,咁等我同佢傾下先

水晶宮

因 ...

你工人第一張約, 一年只有7天年假, 你一家去旅行幾天就叫工人在港放佢的年假, 講唔過喎。d 年假對外傭來説好寶貴。想工人做得長, 先唔好做一個 mean 的僱主。

子爵府

因 ...

通常两年完约,工人有14 日年假(每年7日),唔續约,就俾佢14 日錢,加單程機票送佢回鄉

工人無需要特别俾佢完约前放假回鄉 ,除非佢要求,但唔建議咁樣,怕佢一去不回,自找麻煩

其實你有你去旅行,工人就在家看屋,我現在也是在旅行中,工人在家

禁止訪問

洋房

birdbird 發表於 19-2-1 20:27
你工人第一張約, 一年只有7天年假, 你一家去旅行幾天就叫工人在港放佢的年假, 講唔過喎。d 年假對外傭來説 ...

其實我都咁覺得,係99叫我地咁同佢講。

男爵府

Paper328 發表於 19-2-1 22:04
其實我都咁覺得,係99叫我地咁同佢講。

我以為你想調休息日紅假。用佢年假佢一定唔肯,而且你要求佢放大假先,若佢今年同意, 以後年年扭你放大假,你仲煩。

洋房

little_kid 發表於 19-2-1 23:12
我以為你想調休息日紅假。用佢年假佢一定唔肯,而且你要求佢放大假先,若佢今年同意, 以後年年扭你放大假, ...

多謝大家嘅回覆。我地都想做個好僱主,應該照舊由她在家幫我看屋,等佢休息下,唔攪咁多野了。

洋房

細姐姐 發表於 19-2-1 20:46
通常两年完约,工人有14 日年假(每年7日),唔續约,就俾佢14 日錢,加單程機票送佢回鄉

工人無需要特别俾 ...

唔好意思,我仲有少少問題。係咪如果工人續約,佢唔返原居地都得?入境處有無規定?我見其他post 話姐姐做左2個約都未返過家鄉

子爵府

Paper328 發表於 19-2-2 01:19
唔好意思,我仲有少少問題。係咪如果工人續約,佢唔返原居地都得?入境處有無規定?我見其他post 話姐姐做 ...

係呀!
工人續约,有假期,可以唔返鄉下
工人新簽visa, 入境處俾 一年期效,工人要在一年內離境,多數去澳門行個圈,當工人再入香港,入境處會係工人visa 上加簽一年,即前後两年
我之前有工人係做完4 個约,8 年先返印尼

洋房

細姐姐 發表於 19-2-2 01:25
係呀!
工人續约,有假期,可以唔返鄉下
工人新簽visa, 入境處俾 一年期效,工人要在一年內離境,多數去澳 ...

哦,明白了。咁如佢續約,又想返家鄉,來回機票是僱主俾的,對嗎?
咁如佢續約,但唔返家鄉,僱主要額外補償給她嗎?

子爵府

Paper328 發表於 19-2-2 01:35
哦,明白了。咁如佢續約,又想返家鄉,來回機票是僱主俾的,對嗎?
咁如佢續約,但唔返家鄉,僱主要額外補 ...

係,續约,來回機票僱主俾,原理係完约,送佢返去,新约,要接來香港

唔返鄉吓,唔放假,要俾返假期錢,機票折現,
假期同機票,最好鋪鋪清,唔好預支,或者欠佢,冇假期,就無薪假,唔放就俾返錢

洋房

細姐姐 發表於 19-2-2 01:41
係,續约,來回機票僱主俾,原理係完约,送佢返去,新约,要接來香港

唔返鄉吓,唔放假,要俾返假期錢, ...

謝謝你,咁機票錢通常用邊到做reference?

子爵府

Paper328 發表於 19-2-2 02:29
謝謝你,咁機票錢通常用邊到做reference?

上網睇吓,模擬佢要返鄉下,睇吓機票大概幾錢,當然唔需要係旺季價錢

首頁

尾頁

跳至