興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好快就預約師傅裝網絡了,唔知穩定性如何。

大宅

scausxb 發表於 19-2-1 16:07

我一直用開,覺得ok

別墅

可以的。

禁止訪問

子爵府

絕對係垃圾級別,睇youtube經常斷,打on line game出海外同HKBN一樣咁垃圾,HKBN至小唔會斷,之前派傳單$59 500MB, $99 1000MB送家居電話,幾乎中伏,點解我知,因為公司用緊,腦細裝多條HKT之後,直頭有強烈對比

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

簽約兩年, 師傳上來几十次,
陣間机仔盒唔得, 又話机樓綫問題
用用下變龜速, 原來同几家來SHARE架,
平日唔覺, 星期六日超慢, 好似 8個樽得2個蓋,
你投訴, 去插返条快綫比你, 用用下又慢返
一家四口用埋WIFI 更明顯慢,
几平比我都唔敢返轉头

子爵府

TwinWong 發表於 19-2-19 09:35
簽約兩年, 師傳上來几十次,
陣間机仔盒唔得, 又話机樓綫問題
用用下變龜速, 原來同几家來SHARE架,

其實佢唔係share bandwidth, 而係好多時佢唔夠ip, 所以就會斷線, 同埋佢個internet backbone好差, 出海外 網站好多都會 traffic jam, 所以導致到你每次用都會好唔穩定, 一句講曬佢本身成個網絡架構造都唔好,所以先至出現咁多少問題

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

baby668 發表於 19-2-21 00:15
其實佢唔係share bandwidth, 而係好多時佢唔夠ip, 所以就會斷線, 同埋佢個internet backbone好差, 出海外 ...

我知
以前上來個几個CF 話唔止我地屋苑
大部份屋苑机樓好鬼舊 換咩router結果都一樣

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

2018年6月用到而家都有七個多月,係初初裝嘅時候個師傅懶,用返HKBN部份室內光纖駁埋,上網唔穩定。
我打上CS投訴,第二日就有人上來檢查,發現咗個駁口做得唔好,駁返俾我用住先,另外安排兩日後要個師傅重新拉過條光纖到大廈接線盒直接去到我個modem ,之後就十分(emoji)順,上網速度都夠快。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

更新:終於安裝咗,但係又有另外一個問題。剛剛收到信,就係我家居電話號碼由HKBN帶過去HGC果陣居然唔夠一個月通知期(帶Num呢個過程CS話由HGC通知HKBN先可以做),e+焗住要俾多一個月正價家居電話費用!

子爵府

TwinWong 發表於 19-2-21 07:04

我知

同機樓新舊冇關係, 純粹係佢唔夠貨派俾客, 所以先至出現咁嘅問題

子爵府

scausxb 發表於 19-2-21 09:10
更新:終於安裝咗,但係又有另外一個問題。剛剛收到信,就係我家居電話號碼由HKBN帶過去HGC果陣居然唔夠一 ...

可以要求豁免月費, 不過我都係嗰句, 用呢間公司祝你好運

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

baby668 發表於 19-2-21 10:40
可以要求豁免月費, 不過我都係嗰句, 用呢間公司祝你好運

免咗半年啦 當時想快快完 永遠唔會join

大宅

2023年兔年勳章 牛年勳章

想平==3 (HGC)

一般==HKBN

好啲==PCCW

每間都有人不滿,局住

子爵府

fhccc 發表於 19-2-21 12:20
想平==3 (HGC)

一般==HKBN

我自己對速度冇要求,而且得兩公婆用, 100m光纖寬頻對我嚟講已經夠曬用, 裝隻Netgear dual channel嘅router, WiFi已經可以行足100mb ,香港電訊100MB 光纖寬頻 ,99蚊月費24個月合約, 咁啱嗰陣promotion 免費送多六個月, 即係比24個月錢用30個月, 圍起上嚟都係$79.2 一 個 月, 比起嗰兩間垃圾公司價錢差唔多,但肯定質素有保證

大宅

2023年兔年勳章 牛年勳章

咁綁你30個月。

子爵府

所謂1000M,speedtest 8芯LAN線直接連Modem行極都係唔過300M。。。官網個1000Mplan又冇速度保證計劃(最高凈係500M)。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今天下午7時試,和記解碼器,路由器和電腦之間都係用5E寬頻線接駁

子爵府

scausxb 發表於 19-2-25 09:40
所謂1000M,speedtest 8芯LAN線直接連Modem行極都係唔過300M。。。官網個1000Mplan又冇速度保證計劃(最高凈 ...

我公司用到download 7xxMB,(HKT),平均約6xxMB

子爵府

clpapa 發表於 19-2-25 19:28
今天下午7時試,和記解碼器,路由器和電腦之間都係用5E寬頻線接駁

如果1000mb寬頻,下載速度只有550mb,基本上已經唔合格, 所有isp公司,標準用佢哋自己入網站測試,如果速度低於70%,其實佢哋就要跟進, 當然你話長期keep住68x mb 又唔可以話佢有太大問題, HKT測試畀我睇1000MB, 用 HKIX test本地下載速度, 都有75x MB

首頁

尾頁

跳至