自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

HiPP勳章(1) Poo得好勳章

睇條片好似條路闊咗好行咗 又話冇劏遊客小販 真唔真呀?
唔知麥兜呢隻金豬仔會唔會甩色

https://nextplus.nextmedia.com/article/2_652575_0

【星光大道翻新】公共空間大師還原尖東海傍 望重拾維港本土風味

由新世界發展完成了歷時三年的優化工程,闊別多年的星光大道,終於捲土重來。今次的星光大道優化項目,邀請了國際知名的美國國際園景建築事務所James Corner Field Operations (JCFO) 共同合作設計,兼由行政總裁James Corner更加親自操刀,把星光大道全面改造,盼望將星光大道過去的污名洗去,重拾香港地標之譽。

舊版星光大道,巨星的掌印均置於地面,遇上年前自由行襲港,路上人多勢眾根本無法細賞,而且常被內地人破壞,當時星光大道根本生人勿近。經改裝後掌印置於沿岸木製的扶手欄杆上,香港電影人物觸跡生平以維港作背景,不再被人踩在腳下,才是充滿人性的設計。星光大道也趁翻新,新增了十個電影人掌印,其中一個就是應豬年景的麥兜,以及包括羅蘭、吳君如、鄭裕玲等在內共九位金像影后的掌印。

James Corner 受訪時不諱言,凸顯維港的美景是他的設計重心,Corner更加親自操刀,把星光大道全面改造,他說:「所以新設計都以呈現香港的海港風景及天際線為主旨,盼望星光大道能提供更完整的社會設施和休閒體驗,成為一個更多元化的香港地標。」過程中,James與鄭志剛將各自團隊的不同想法共冶一爐,才有了今天的「新」星光大道。他棄用分隔遊人和海邊的舊式欄杆,並以延綿海岸線設計出如水波流動形態的圍籬,讓海與人更貼近;欄杆上亦改用木製的材質,即使在陽光下也不怕燙手。

設計園景起家的James Corner十分重視綠化元素,他在今次工程加入四個種有攀藤科植物的扇形鏤空式綠化涼亭,當這些攀藤向上生長,慢慢包裹涼亭時,就成了天然的遮蔭空間,它更會隨季節開花,四學變化出不同景觀。

優化版星光大道再沒有「劏遊客」的小販,重新營造的「海邊檔」小食亭和流動銷售車由本地設計及建築團隊LAAB參考了香港本土的舊式小販攤外觀和「早桁晚拆」的特點,同時結合了附近建築物的形態製作,邀請了多個本土文創品牌包括「美樂士多」、「好茶養生」、「ISEEISEE」、「POSTalk」等等加盟經營,可見新世界團隊在接手管理翻新後,的確有野心要利用本土元素召回香港人到星光大道上。

大宅

好快又俾內地團攻陷

大宅

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

未去。諗住過年放假去

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

準備去

珍珠宮

冇諗住去,因一定多人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

pancake0512 發表於 19-2-1 17:26
睇條片好似條路闊咗好行咗 又話冇劏遊客小販 真唔真呀?
唔知麥兜呢隻金豬仔會唔會甩色

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

想去,唔知老公陪唔陪

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

東張尋晚有講,話多左櫈坐,同埋好似d手印放高d,唔知係咪

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

仲見到吳君如,羅蘭姐,仲好似有葉童,個樣唔係好認得

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

遲啲先去

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

今日經過,順便行左,超多人,超多喼,超多大媽,根本連好好地行下欣賞下都難,唔好話影相,想去既jm,可以考慮過左新年,無咁多人既話會行得舒服d,或者可以早少少去,我頭先3pm~5pm嗰段時間真係超多人

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

子爵府

抹茶珍珠 發表於 19-2-1 17:54
好快又俾內地團攻陷

唔係好快!係已經攻陷中
我今日行完、勁勁勁多國語同胞!
想搵個講廣東話既都有難道

翡翠宮

回覆樓主:

下午去,天陰!

wcpcelia    發表於 19-2-23 19:08

翡翠宮

回覆樓主:

后仲大雨、閃喇!

伯爵府

ting11741181 發表於 19-2-1 19:01
今日經過,順便行左,超多人,超多喼,超多大媽,根本連好好地行下欣賞下都難,唔好話影相,想去既jm,可以 ...

之前想帶對仔女去太空館,點知條龍尾實在是嚇人。唉

首頁

尾頁

跳至