頸椎骨刺

Giant
|
C6頸椎生骨刺壓到神經線,以致手臂至手指麻痺,請問有咩方法?
醫生轉介去做物理治療和食藥睇吓溶唔溶到骨刺,如果冇效就做手術;但手術始終唔治本,骨刺會再生番出嚟。
所以上嚟集思廣益,聽吓各方經驗和意見
wing324
|
原來有藥食架?
醫生剩係比物理治療我
但治療師剩係比熱水袋敷頸
同埋教做d伸展動作
之後我冇再覆診
fanlee
|
我奶奶都有呢個問題。淨係可靠物理治療。針灸都唔係好得。奶奶話做得ok,個醫師會親手做。做完會貼一啲拉傷嘅膠布。你可以搵來試吓貼。睇下有無幫助,

希望你先生快啲搞返好。因為都困擾.
我自己都有頸椎問題。會頭暈...幾麻煩。
豬師奶8
|
我都係頸骨刺致手麻痺,因為工作關係成日 dup低頭做野所以勞損,以前後生做幾次物理治療就無事,到生完 bb後自己湊成日抱b又返發,明顯嚴重左,一痛就做唔到野又失眠,洗一洗菜都要平訓 sofa休息下先得,半夜手痺醒,有時痺到無晒姿覺,好得人驚 都係睇物理治療,做左幾個月但睇極唔好,物理冶療師話唔好諗住有得醫,只能舒緩下痛楚架咋,果時真係好絕望
豬師奶8
|
最後c6搵左個相熟物理治療師,我就諗住試埋呢次,唔得都無辦法,點知做左兩次已有好轉,佢仲話點會無得醫,我仲問真係可以做到完全唔痛?佢話'當然', 果刻感覺有返d希望,真係感謝主 依家都已經無咩,係唔可以拎咁重野
豬師奶8
|
希望你先生快d康復,明白係好痛苦
angelfan07
|
Giant 發表於 19-2-1 21:05
C6頸椎生骨刺壓到神經線,以致手臂至手指麻痺,請問有咩方法?
醫生轉介去做物理治療和食藥睇吓溶唔溶到骨 ...

我姑丈都係頸生骨刺(好痛),佢最終係每日運動(上跑步機慢跑1小時),唔知何時無再痛。

幾年前我肩頸成日痛(每3個月痛1次成日針灸或推拿),最終都係每日上跑步機急步行1小時,解決咗肩頸痛呢個問題。
Poyau
|
希望早日有良方
Giant
|
wing324 發表於 19-2-1 22:12
原來有藥食架?
醫生剩係比物理治療我
但治療師剩係比熱水袋敷頸

所謂嘅骨刺藥,只係消炎藥而矣
Giant
|
豬師奶8 發表於 19-2-1 22:41
最後c6搵左個相熟物理治療師,我就諗住試埋呢次,唔得都無辦法,點知做左兩次已有好轉,佢仲話點會無得醫, ...

咁呢個物理治療師教嘅動作同之前嗰個唔同的嗎?
ttjl7
|

孟嬌
|
回覆 Giant 的帖子

骨傷矯正,要每節矯正既師傳,因每節有痛,但矯正修復每節都吾同!
sumyuetbaby
|
最後c6搵左個相熟物理治療師,我就諗住試埋呢次,唔得都無辦法,點知做左兩次已有好轉,佢仲話點會無得醫, ...

請介紹物理治療師名比我 痛左1年
oj_kan
|

可否介紹?我先生也手痺了一年多了,謝謝
豬師奶8
|
Giant 發表於 19-2-2 14:30
咁呢個物理治療師教嘅動作同之前嗰個唔同的嗎?

係唔同的
豬師奶8
|
sumyuetbaby 發表於 19-2-25 21:01
請介紹物理治療師名比我 痛左1年

治療師係c6朋友,唔介紹了,免被說宣傳
豬師奶8
|
oj_kan 發表於 19-2-25 21:36
可否介紹?我先生也手痺了一年多了,謝謝

治療師係 c6朋友,唔介紹了,免被說宣傳
sumyuetbaby
|
fanlee 發表於 19-2-1 22:17
我奶奶都有呢個問題。淨係可靠物理治療。針灸都唔係好得。奶奶話做得ok,個醫師會親手做。做完會貼一啲拉傷 ...

請問你現在情況如何?我和你徵狀差唔多 攪左成年,現在試緊cox 好貴
fanlee
|
sumyuetbaby 發表於 19-3-7 09:23
請問你現在情況如何?我和你徵狀差唔多 攪左成年,現在試緊cox 好貴

我頸椎時好時壞,如瞓覺姿勢唔好,第二朝就會頸痛,依家無去物理治療,因好貴。同埋唔想lok頸
ngwong2
|
針灸