阿爺kitchen

boyboylo
|
今期剛完呢輯,覺得阿爺落糖,落鹽都好重手吓。上次炒飯,見佢落好多油,灼菜又落好多糖,味道可能好好,顏色可能保持好靚,但好似唔多健康。
wcpcelia    發表於 19-2-2 19:36
BBJOJO    發表於 19-2-2 14:58
ash_yehyeh
|
健康一定唔會好食

好食一定唔健康
love2talk
|
ash_yehyeh 發表於 19-2-2 01:59
健康一定唔會好食

好食一定唔健康

我試過跟食譜整嘢食,但skip哂調味料,eat clean食法,結果冇人肯食,得我自己食。
BBJOJO    發表於 19-2-2 14:59
mrsmacaroon    發表於 19-2-2 13:58
ash_yehyeh
|
love2talk 發表於 19-2-2 02:03
我試過跟食譜整嘢食,但skip哂調味料,eat clean食法,結果冇人肯食,得我自己食。
...

哈哈哈

咁樣不如唔好煮

西式沙律落醋、橄欖油可能會健康又好味

agee
|
d油見到頂唔順, 唔敢食
love2talk
|
ash_yehyeh 發表於 19-2-2 02:06

哈哈哈

你可以想像下,我朋友會叫我唔駛請佢地返屋企食飯的
irischowys
|
boyboylo 發表於 19-2-2 01:48
今期剛完呢輯,覺得阿爺落糖,落鹽都好重手吓。上次炒飯,見佢落好多油,灼菜又落好多糖,味道可能好好,顏 ...

我舅父以前做歺廳,有一次食開年飯,一碟齋,粉絲、菜、雲耳之類,佢爆料落了二十匙油
但我哋食完全唔覺
BBJOJO    發表於 19-2-2 14:59
lingluk1306
|
irischowys 發表於 19-2-2 13:57
我舅父以前做歺廳,有一次食開年飯,一碟齋,粉絲、菜、雲耳之類,佢爆料落了二十匙油
但我 ...

我食酒樓啲炒雲耳雜菜覺得勁多油 無諗過多到咁
野原美冴
|
lingluk1306 發表於 19-2-2 14:01
我食酒樓啲炒雲耳雜菜覺得勁多油 無諗過多到咁

肉類本身有油脂,反而唔駛落咁多油,純菜的話,真係要多油,咁食起來才不會「寡」。
schi
|
咁我又覺得調味呢啲又未必要跟足佢嘅,我睇節目都係想學下煮食過程同埋手法啫, 油鹽糖會跟番自己口味去落囉
coolman008
|
自己執生,我好少跟足食譜,會輕手小小,但我鍾意睇鼎爺教煮餸
CathyChan1126
|
多數好食既,唔會健康得去邊
我仔係學校食健康餐都唔好味啦
反而我整得肥肥膩膩,
佢會話好味
無話可說
|
上一代人係重口味,食野濃味架!而家d人求健康,所以減輕調味
whywhywhywhy
|
boyboylo 發表於 19-2-2 01:48
今期剛完呢輯,覺得阿爺落糖,落鹽都好重手吓。上次炒飯,見佢落好多油,灼菜又落好多糖,味道可能好好,顏 ...

一直都落咁多,好味通常都唔健康
Poyau
|
惹味