懷孕幾個月了,覺得心態未ready

hkmcdmcd
|
有d後悔
想遲多1-2 年先去生B

1. 我仲好鍾意去旅行、好多地方未去
2. 想轉工
3. 有野想學
利申: 適婚年齡、正常年齡懷孕
Kalinming
|

me2
仲想進修,事業上又想再沖!

|
hkmcdmcd 發表於 19-2-2 10:54
有d後悔

生完之後都可以去旅行架!只是變左親子旅行,你會找到不同樂趣。

轉工真是產假完就走,有咩所謂。
|
我第一胎時無諗咁多 但依家第二胎都覺得自己未必handle到 不過緣份黎架 一定要生佢出黎早生早享受
MinMinDes
|
有d後悔

都有左幾個月咯,冇彎轉了...
不如唔好諗返轉頭後悔呢樣果樣啦,
改變下自己的諗法,
正面啲積極啲...
雖然生左仔後會好困身,
你想做既事唔易實現,
但唔洗定個限期俾自己丫,
遲啲先做也無不可~

倒轉頭諗,
上天响呢個時間俾個小天使你,
可能是因為你而家各方面的條件都合適(健康、經濟 etc),
若然等到你做哂想做既事之後先想有 bb,
或許已經難懷孕了...
Kakababeeeee
|
MinMinDes 發表於 19-2-2 13:40
都有左幾個月咯,冇彎轉了...
不如唔好諗返轉頭後悔呢樣果樣啦,
改變下自己的諗法,

你講得好有道理啊,!我本身都覺得bb好困身,宜家有d唸通了
yuyuyu_ng
|
有d後悔

係緣份!請不要後悔!好多人花幾十萬做ivf都係要講緣份才有小朋友!要好好珍惜同享受!有左小朋友仍然可以做你想做個三樣野!
GCHK
|
旅行嘅話,你睇自己情況,都可以適當安排
我要做媽媽
|
慢慢ready下啦,重新規劃下
conniemh
|
我都未ready,但我已是高齡。很怕失去自由,之後既生活習慣可能又有很大變化
babyleung2019
|
有d後悔

唔好咁諗呀,生左都仲可以做呢三樣野,好多人不知幾恨想有個bb,你要好好珍惜呢份禮物呀
lovelypowerpuff
|
有d後悔

要擔心其實過幾多年都未ready
可惜我地身體有時間制不能拖尤其係女性
惟有邊做邊學吧
唔好將bb 當係生活上的阻礙
臭Patpat小B
|
趁著仲係個肚,有咩地方想去去左先,出左世時刻帶著阿B好多地方去唔到
Mandama
|
成日有人話生仔趁嫩生,好多人好羡慕你,成功懷孕,我近一年發現好多港台片都指出好多不育家庭如何期待生B ,試好多方法,最後都失敗,所以我們成功懷孕真係好叻叻,我係高齡產婦,我計過大仔仲未讀書大學,我已經要退休啦,所以年輕生B幾好。
旅遊幾時去都得啦,你現在可以去,生完交給奶奶照顧又可以去,BB大少少又可以一齊去。
感謝上天送給我們的小天使,好好期待BB帶來的不同,尤其年輕時真係好可愛的
efren
|
有d後悔

我之前都好似你甘唸
我生都係因為老公想要
自己一向唔like 唔想生
但當你生完之後
你會懷念大肚過程
你會懷念bb出世時既情況、過程
你會懷念bb 第一日個樣
好多野你會想有時空門返轉頭回味多次
最緊要係見到你自己bb 你會覺得可愛
請好好享受同珍惜懷孕期

利申:剛生完50幾日

cclau2046
|
有左就要啦,上天送俾你禮物,我呢個月結婚7年啦,不嬲都無諗住生覺得D細路好煩,但上年我姪女出世令我2公婆對細路改觀,佢成日都笑架個個挽都跟架,連我老公平時係街小朋友一見到佢就喊啦,我姪女離遠見到姑丈就陰陰咀笑啦,又成日HI下你嗲下你好LUM架,更住我老公話如果意外就要啦,舊年3月到12月都無避風頭(不過體外)同埋舊年我都37,都吾知個天會吾會俾我小禮物我,上個月BINGO,就要啦!
Rene122
|
都係一種緣份黎,旅行咪遲d再搵時間做囉
Lockey
|
成世人流流長,要玩要學嘢,好命嘅仲有幾十年俾你慢慢玩,急唔嚟呀。俾你玩多一兩年其實又點會夠丫
生小朋友講緣份,緣份到左就開開心心迎接佢啦(emoji) 等佢大個左,大把機會俾你去玩(emoji)
chonglulu
|
我到宜家30幾週都一樣未ready..逼到埋黎硬食,一路學一路做
Gigi1127
|
chonglulu 發表於 19-2-4 10:41
我到宜家30幾週都一樣未ready..逼到埋黎硬食,一路學一路做

我都係30幾週,就生,心態都未ready,心情勁緊張又擔心過程和往後的日子(emoji)