懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

efren 發表於 19-2-4 08:39

我之前都好似你甘唸

我生都係因為老公想要,加上自己要生的話都係呢幾年要做,否則變高齡。咁努力過自然有咗,就黎生喇。

男爵府

我生完之後繼續搵自己興趣,學琴學打鼓,又會自己去旅行老公工人湊b,只係兩公婆拍拖時間少左、出街時間短左咁囉

男爵府

hkmcdmcd 發表於 19-2-2 10:54
有d後悔
想遲多1-2 年先去生B

當時我仔出世我都未接受到自己係阿媽

別墅

有d後悔

完全明白你既感受呀!
1. 讀大學時已經勁鐘意旅行,以前份工有五個星期大假,一年起碼去一次歐洲玩,試過每兩個月就去一次旅行,諗番都覺得好爽,大左肚之後就無再用過本護照
2. 未大肚時報左master,諗住趁後生快快手讀埋個master,結果九月開學就發現自己有左差不多三個月,果時又嘔得利害,嘔住搭車返中大,嘔住做research,嘔住咁考試,仲要返工,諗起都想喊

不過我覺得可以做到媽媽係一種福氣,雖然好似好辛苦同犧牲好多野咁,但係依家feel到佢係肚到慢慢大個、又有胎動,我都覺得好幸福嫁,所以依家我都好感恩BB揀左我地做佢父母。

男爵府

回覆樓主:

我覺得你想法好正常,我即使個仔幾歲忙到天昏地暗,我都仲會諗如果我無生仔,我可以點點點,其實人好自然無邊樣就想要邊樣。
但套用經濟學原理,人嘅慾望無限,但當資源有限時,你所有決定必有成本,你所列嘅嘢就係你生仔嘅成本,但你當初將生小朋友作為first choice(假設你係計劃懷孕),就係最有價值嘅事,你生左就會更感受到個價值喺邊。

男爵府

我已經3字頭. 結左婚2年, 備孕左年半先有宜家肚中既BB. 宜家剛剛踏入16w. 我有驗到果一刻到宜家都唔覺得自己係媽媽. 12w去照超聲波, 見到BB原來有曬頭身手腳. 覺得好神奇, 但都未有好多人講既感動到喊. 可能我未 feel 到胎動, 仲覺得佢係我肚入面有聯繫. 所以"做媽媽"呢個感覺一D都唔大.
雖然我成日都會諗, 我明明同老公plan緊今年去歐遊, 點知宜家邊度都無得去. 明明我好中意去浸溫泉, 食魚生. 宜家都無可能, 直到BB出世再斷埋人奶之後先可以... 唔通我真係未 ready 去放棄我既生活?
不過我知其實有小朋友係天賜既福份. 有BB唔係理所當然. 唔係努力就會有成果. 係可以努力好耐都唔會有結果. 可能我都要到BB出世係我面前果一刻, 我先 ready 好做一個媽媽..

我唔清楚你幾多歲, 如果係2字頭. 咁我真係恭喜你可以咁早做媽媽. 因為宜家既我就會知道, 早生B有早生B既好. 你覺得宜家佢會令你無自由. 但同樣, 當佢大個, 你都未老. 你就會有更多自由. 比起我呢D, 個BB出身, 我都60歲. 想做返自己中意做既事, 就唔係咁容易了...

男爵府

只要心態正面,任何人人階段都有美好的事
雖然有時候朋友好扭時我好懷念以前的自由日子 

洋房

efren 發表於 19-2-4 08:39

我之前都好似你甘唸

只係生左50幾日心態已經咁大改變,好呀!
我都好鐘意小朋友,怕生完調返轉,想塞佢返入去

別墅

樓主 早生真係幾好的 我24歲生大仔 諗起自己個仔出身自己先42左右 反而覺得唔錯丫 40幾歲可以無咩負擔 到時又重行得走得放低個仔繼續同老公2人世界 到時無負擔工作又可以自由選擇你可能覺得依家無自由 但其實又唔係既 你後生生 代表你2老都後生可以幫到你 反而我真係覺得唔錯

珍珠宮

回覆樓主:

我之前都會有你嘅諗法,諗諗下就變左焦慮,仲變成抑鬱。。。覺得人生無希望咁。。
直到我個女出左世,完全係兩回事,原來係好開心,仲因為我女,令我走出抑鬱,尤其帶個女去旅行,真係好開心,好多第一次,依加因為佢,我決定生多個,諗到四口之家,就好期待

複式洋房

我都唔係好ready, 淨係覺得生仔要好多錢(私家生又五六萬, 陪月又幾萬), 加埋產檢, 做D test, 樣樣千千聲

又要搬屋, 仲搬去老死咁遠, 又無得去旅行
生完又要無間道餵夜奶, 諗起都灰~

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我有時都會咁諗架,所以早生有早生好,仔女大個左你身體都仲有能力做自己鍾意做既野

別墅

有d後悔

我初初知道有左都有呢種感覺,我仲要辭左職先發現自己有左,不過就係因為有左,決定暫時做住一份無壓力既PT,成個孕期都陀得好舒服,無話咩時間先係best time,上天送比你既禮物,好多人恨都恨唔好,好好享受做女王既時間

複式洋房

我好明白你感受 我當初都係同你一樣
我先二十一歲 其實仲有大把世界
大開頭我一路都覺得我要放棄好多野
由其是初初仲未見過佢未感受到佢存在
就好似你咁講仲想周圍去旅行 學下野
到第1次照超聲波 我真係見到有個bb係到
個下我終於覺得 哇我真係有個仔 好可愛
坦白講我好鍾意玩 亦從來十指不沾陽春水
以前唔明d人話覺得bb係天賜既禮物
又話當你有仔女就想比最好既佢
但原來真係架 有左之後慢慢開始學做家務