第二胎順產, 係咪唔會剪會陰?

KateC2012
|
如題,兩星期後就到預產期, 想問下有無JM係公立順產, 想了解下係咪一定唔會剪(因為覺得你生過點都夠位?)
kawainnn
|
KateC2012 發表於 19-2-2 12:50
如題,兩星期後就到預產期, 想問下有無JM係公立順產, 想了解下係咪一定唔會剪(因為覺得你生過點都夠位?) ...

我都想知,都係準備生第二胎,聽講會由佢自己爆,唔會剪,其實想知等佢自己爆痛啲定剪痛啲?定都無感覺?
angela96
|
如題,兩星期後就到預產期, 想問下有無JM係公立順產, 想了解下係咪一定唔會剪(因為覺得你生過點都夠位?) ...

我第二胎有剪
KateC2012
|
angela96 發表於 19-2-2 13:50
我第二胎有剪

請問都係威爾斯嗎?
angela96
|
KateC2012 發表於 19-2-2 16:31
請問都係威爾斯嗎?

聯合醫院
ipcs
|
我阿B 7.8磅,生極都痾唔出,剪左先出到。
fufulcfd
|
應該要睇下夠唔夠位生~ 我第2胎夠位生唔駛剪
pigpiglamlam
|
剪唔剪要睇到時咩情況,唔係你決定。我第一胎有剪,第二胎就冇
|
kawainnn 發表於 19-2-2 13:14
我都想知,都係準備生第二胎,聽講會由佢自己爆,唔會剪,其實想知等佢自己爆痛啲定剪痛啲?定都無感覺?
...

下?點解會由佢自己爆?醫生同你講ga?
cavy0511
|

我想知too. 我第一胎無剪架, 第二胎都希望夠位出唔使剪
GCHK
|
fufulcfd 發表於 19-2-2 19:38
應該要睇下夠唔夠位生~ 我第2胎夠位生唔駛剪

係亞,好似都要睇實際情況
wingin206
|
聽朋友講生之前會俾你揀剪唔剪但唔剪有佢爆仲慘過剪,因為佢會不規則咁爆
kawainnn
|
pigpiglamlam 發表於 19-2-2 19:55
下?點解會由佢自己爆?醫生同你講ga?

之前睇個post佢話個醫生同佢講唔會剪,由佢自己自然跟返上同個位爆,搞到我以爲會由佢爆....原來唔係架?
|
kawainnn 發表於 19-2-2 21:34
之前睇個post佢話個醫生同佢講唔會剪,由佢自己自然跟返上同個位爆,搞到我以爲會由佢爆....原來唔係架?
...

私家醫生我就唔知,我喺政府醫院生2個都冇聽過醫生咁講…個人覺得係唔會ge,因為助產士接生嗰陣先知夠唔夠位出,夠就唔會剪,其實剪都冇咩問題,會聯針。
我第一胎有剪,第二胎冇剪,但有撕裂同樣要聯針,所以就算冇剪都未必唔使聯針
may2016
|

我两胎都有剪,剪唔剪系睇當時情況,真實到時都會痛到剪左都無感覺。
chaxxcha
|
我兩胎都無剪