今日拎左懷孕證明。。

vanks
|
大家好,我今朝自己係屋企驗到兩條線
之後落左去診所到再驗,
醫生開左懷孕證明比我
請問之後要點做??
因為我上網睇有人就話去健康院登記,有d就話去醫院登記。應該點做先岩呢
麻煩大家
artsz
|
vanks 發表於 19-2-2 16:42
大家好,我今朝自己係屋企驗到兩條線,
之後落左去診所到再驗,
醫生開左懷孕證明比我

去醫院登記之後再打去健康院約期
vanks
|
artsz 發表於 19-2-2 16:47

唔該你啊
spicyrice
|
之後落左去診所到再驗,
醫生開左懷孕證明比我

恭喜你呀!

每間醫院做法唔同,可以參考呢到
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/main_ser/process.html

fairymeow
|
醫健通upload哂啲野就唔駛頻樸喇

恭喜哂
vanks
|
spicyrice 發表於 19-2-2 17:08
恭喜你呀!

多謝唔該哂
vanks
|
fairymeow 發表於 19-2-2 17:16
醫健通upload哂啲野就唔駛頻樸喇

恭喜哂

我睇睇
多謝❤️
GCHK
|

係亞係亞,一般程序都咁樣
福來
|
之後落左去診所到再驗,
醫生開左懷孕證明比我

有個app叫預約通,可以排期預約日期,好方便,我都係用佢,你試試,唔洗去等

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Mandama
|
spicyrice 發表於 19-2-2 17:08
恭喜你呀!

謝謝你,我都唔識
vanks
|
福來 發表於 19-2-3 22:40
有個app叫預約通,可以排期預約日期,好方便,我都係用佢,你試試,唔洗去等

...

但哩個apps可以hold埋床位嗎??
luvingxxxxx
|

我想問吓去健康院有咩要做?
我去咗醫院登記,然後再約咗健康院第一次檢查
siuballball
|
vanks 發表於 19-2-3 22:48

政府生仔唔洗hold床位
福來
|

其實我都係新手,凈係知道唔需要自己親身去登記,就可以用app預約,大約政府醫院會係你12週是約見,根住就會叫你做之後步驟,例如去健康院做檢查,如果你心急,可以大約7-8週去看婦產科醫生,照超聲波,聽下bb心跳聽,12-14週先可照結構,先見到bb樣,好期待我凈係知咁多,大家都新手,要加油喔,恭喜你:choi:新年快樂

vanks
|
福來 發表於 19-2-4 00:30

其實我都係新手,凈係知道唔需要自己親身去登記,就可以用app預 ...

好啊多謝你幫手
新年快樂
福來
|

如果你係政府醫院生,佢會比期你入院,但如果私家醫院,就要hold床位,到時候你個私家醫生會話你知!
vanks
|
福來 發表於 19-2-4 00:36
如果你係政府醫院生,佢會比期你入院,但如果私家醫院,就要hold床位,到時候你個私家醫生會話你知!
...

明白哂
Thank you
artsz
|
luvingxxxxx 發表於 19-2-3 23:03
我想問吓去健康院有咩要做?
我去咗醫院登記,然後再約咗健康院第一次檢查
...

第一次既話應該係12weeks
填表 度高磅重 量血壓 驗小便(起身之後第二次早餐前小便)
見護士 見醫生 用機聽下bb心跳
要抽三支血
之後就約期6星期後再去檢查