公司收派利是疑惑

水君
|

轉左工無耐, 入職後先結婚, 只有一位同事知我已婚(佢問起,我先答)
同team有已婚同事(同職級/比我高級),假設都會派利是

上司應該可以照收?
但其他同事(比我高級)咁我應唔應該收? 定係派到黎再同佢講其實我結左婚?

派就只會派俾同team未婚同事
lojo11
|
上司派會收,同事就唔收。
小星星1
|
水君 發表於 19-2-2 20:37
轉左工無耐, 入職後先結婚, 只有一位同事知我已婚(佢問起,我先答)
同team有已婚同事(同職級/比我高級),假設 ...

人地派到黎,會講自己已婚
simpleAA
|
回覆 水君 的帖子

我都試過,即時同對方講已婚,但同事話派咗唔會收番,第二年就冇再派比我了
糯米米糍
|
唔明點解有疑惑人哋派到咪照直講自己已婚,多謝,新年意頭説話等等。樓主唔想公開自己已婚?
Fishqqma
|
糯米米糍 發表於 19-2-2 21:01
唔明點解有疑惑人哋派到咪照直講自己已婚,多謝,新年意頭説話等等。樓主唔想公開自己已婚?
...

YYKY1585
|
直接講結左婚
朱古力妹妹
|
...

好明顯樓主想唔洗派利是,又想繼續(emoji)利是!

仲要第一年要派雙封!
crystal媽咪
|

我去到一間。啲人以為我未結婚派利是畀我。我講結咗婚。佢話佢年紀大過我喎,所以一定要我收。佢話係祝福
tsung
|
小星星1 發表於 19-2-2 20:51
人地派到黎,會講自己已婚

X2
tsung
|
crystal媽咪 發表於 19-2-3 08:28
我去到一間。啲人以為我未結婚派利是畀我。我講結咗婚。佢話佢年紀大過我喎,所以一定要我收。佢話係祝福
...

crystal媽咪
|
tsung 發表於 19-2-3 08:30

反而遇到個情況係,啲人40幾我唔知佢結咗婚未,我問你收唔收得?
tsung    發表於 19-2-3 08:38
cherrieloy
|

上司派嘅係開工利是會照收,同職級派比你即係以為你單身,到時你可以同佢地誁你已婚
lun0715
|
cherrieloy 發表於 19-2-3 09:17
上司派嘅係開工利是會照收,同職級派比你即係以為你單身,到時你可以同佢地誁你已婚
...

讚成
TMC3012
|
我係底級既, 經理級派我會收
好熟既同事會派, 唔熟既唔同我講野都唔派
DonnieBB
|
...

仲要疑惑收唔收人利是
都有人知已婚, 再收人利是都幾樣衰, 應該好快多咗人知樓主已婚
fundfund
|

如果好似樓主你個case, 我會主動攞一疊利是,問同事結咗婚未,未結就即刻派,人哋見你攞住疊利是派,就唔會派俾你,派利是都係一年一次,我會主動D, 大方D
水君
|
...

只係唔知用個咩方式表達好

水君
|
cherrieloy 發表於 19-2-3 09:17
...
因為聽說開工利是係分開由另一同事負責(不是上司)
而我上司都結左婚,亦有俾我高級同事結左婚,所以唔知收唔收得
cherrieloy
|
水君 發表於 19-2-3 11:12
因為聽說開工利是係分開由另一同事負責(不是上司)
而我上司都結左婚,亦有俾我高級同事結左婚,所以唔知收唔 ...

你上司比嗰啲嗰啲都可以叫開工利是,比自己下屬嘛,公司比嗰份係比所有員工嘅,你under你阿頭,佢再派多封開工利是比你一啲都唔出奇