掛住同老公嘅二人世界

bonbon926
|
有冇陀緊第一胎嘅媽媽覺得BB出左世之後會好掛住同老公兩個人嘅生活? 定話你地覺得多咗個小朋友真係好開心?
moon7632
|

兩人要磨合,由女角轉做媽媽,經過好多磨合,不過後來反問返老公,你係咪太緊張個女,反而冇左當初態度?如果冇小朋友出現係咪會當我bb咁?老公笑左,(但如果佢話冇愛,我就會離婚)但同佢嘈交,自己都唔開心,最差試過搵佢阿媽教。因為佢當我說話已經沒意思,自己再努力,用多點愛去做返出黎,本人用WeChat,抄經文send 俾佢。叫佢做人唔應該當我係仇人,親人要愛,要讚!成日用挑剔態度,係冇家教的表現。用愛去溶化老公,頭3年先領吾到的

第一個bb是開心的,現在有第二個bb,所有野都會係開心事

Mandama
|

高齡產婦,好遲才識到我老公,他人品勁好,對人好,對家人超好,拍拖無耐,已經有共識生小朋友,希望有兩個,所以他一求婚,我們便開始計劃BB,感謝上年,我們計劃的第一個月已經成功,4月求婚,5月有咗,不過之前同居咗一年,忙結婚,又忙準備小天使到來,不過真係好開心,我們多咗好多話題,我好容易因為小小唔順利就會情緒變差,最重要係互相體諒,生小朋友係好開心的事,他是你們獨有的成品,讓家庭生活更加圓滿,教育小孩一定會有好多問題發生,同老公一齊面對一齊處理,一同經歷,讓他成為好老公,多些稱讚。
係人生階段的另一個升華,加油
更讓他知道你好愛他, 生仔好痛
EstrellaDamm
|
bonbon926 發表於 19-2-3 02:24
有冇陀緊第一胎嘅媽媽覺得BB出左世之後會好掛住同老公兩個人嘅生活? 定話你地覺得多咗個小朋友真係好開心? ...

我第一胎時,孕後期會因此而喊,夜晚熄燈後喺床流眼淚。生之後年幾都會喊,因為感慨同以前唔同 -- 我先生仲好錫我,只不過做人冇咗無憂無慮可盡情享受生活嘅感覺。

不過慢慢會習慣嘅。我第二個都歲幾了。
jamboo_ash
|
EstrellaDamm 發表於 19-2-3 12:27
我第一胎時,孕後期會因此而喊,夜晚熄燈後喺床流眼淚。生之後年幾都會喊,因為感慨同以前唔同 -- 我先生 ...

我宜家孕中期,其實都有擔心過呢個問題,都有喊過,覺得生左B之後會同以前唔同晒,無左同老公二人世界既時間,好驚關係會變...而且再唔會好似以前咁無憂無慮..
|
jamboo_ash 發表於 19-2-3 12:37
我宜家孕中期,其實都有擔心過呢個問題,都有喊過,覺得生左B之後會同以前唔同晒,無左同老公二人世界既時 ...

其實第一個B出世後,我地間中都會放佢喺公公婆婆度,出去拍拖、睇戲。咁都好啲嘅。但有時真係感覺到今昔有別,都難免感觸。而家有第二個小朋友,就真係難少少。

不過當然都有好多新嘅開心嘢嘅。
小驚
|
Bb 今日 20 日大,真係好掛住同老公周圍去嘅日子。
Bb 大啲,可以帶埋佢周圍去應該會好啲嘅
puppydingo
|
好開心。
一胎2個。生完基本無時間諗其他嘢。1歲後好好多。
|
小驚 發表於 19-2-3 12:48
...

其實BB細時出街反而容易,因為仲係一舊飯。到佢識行識走識 say no 就真係。。。一頭煙。
lovelypowerpuff
|
有冇陀緊第一胎嘅媽媽覺得BB出左世之後會好掛住同老公兩個人嘅生活? 定話你地覺得多咗個小朋友真係好開心? ...

我bb 都未出世啊
不過一定無之前咁自由
不過我同老兩個之前都覺得有d 悶
但有bb 又會超級忙
真係好矛盾 不過都好期待啊b 帶俾我地新生活
musiccisum
|

人在不同階段都在嘗試不同的事,
小朋友大啲就會有番二人世界
babybreadmama
|
有開心的時候,都有心煩的時候。感情個FOCUS唔多唔少放落粒豆丁度。
就算有人幫手,都會掛住以前2人生活。不過係有FAMILY感覺多左,WARM左。唔好回頭望啦哈哈哈。。
babybreadmama
|
小驚 發表於 19-2-3 12:48
...

有排。。不過到時又會掛住BB細細粒果時100%控制到佢的時間。
bonbon926
|
回覆 EstrellaDamm 的帖子

我同老公一齊超過10年而且都住埋一齊好耐. 你講得好啱我唔係因為咁樣擔心或者唔開心,只係當諗到嘅時候有啲感觸
jamboo_ash
|
bonbon926 發表於 19-2-3 15:47

我同老公一齊超過10年而且都住埋一齊好耐. 你講得好啱我唔係因為咁樣擔心或者唔 ...

係...有時係感觸+懷念既感覺太重..
所以會忍唔住喊
moomooo
|

我同老公一齊超過10年而且都住埋一齊好耐. 你講得好啱我唔係因為咁樣擔心或者唔 ...

我都係同老公一齊超過十年加同居左四,五年
依家都會有呢個感覺,加上無家人,工人幫手,2人世界既機會應該無咩啦,有時會覺得點解我地咁開心感情咁好,要冒險為左一個(家庭)影響大家感情
但掉返轉頭諗,唔通自己小朋友大咗自己老啦,佢地諗住要同你地老人出街好煩無自由,你都會唔開心
newspaperhang
|
唔係掛住同老公二人世界,係掛住自己可以靜落黎既日子我大果個兩歲半,陀緊第二胎。真係由朝到黑追住大果個去呢度果度、做呢樣果樣 有時佢訓覺,我同老公唔係覺得「終於都可以二人世界」,而係「終於可以坐低靜一靜」
Nbs
|
我女仲細需要泵奶餵奶時,我同老公會間中落樓下附近行下supermarket 食下tea,短時間但已經足夠當拍下拖。
女大d 唔使泵奶之後,個個星期都有一兩晚date night 出街食飯。話date night 但其實8點幾都已經返到屋企同個女沖涼,但again, 時間雖短但quality 好的,一樣可以增進感情。
夜晚如果個女早訓(i.e. 10點幾)我地都會傾一陣計,如果夜訓就無辦法(我女有時11:30pm 先訓)。 我老公好多時都係訓地或訓廳的,但完全無影響我地感情。
兩公婆的二人世界,睇quality 多過睇量。假設兩個見到面都係打機玩電話無交談,幾多二人世界時間都無用。
gobaa49
|
宜家bb兩個月大…
真係超級掛住以前同老公的二人世界, 而家 為有趁老公放假,就放bb喺娘家度照顧,出去閒逛兩三小時,好珍貴嘅時光
小驚
|

Same here... 真係會好感觸
我坐緊月都仲喺適應期.......
到今日都仲會諗:呢粒就係我同老公個b... 點塞得入我個肚...