開刀醫生訂金

ting0114
|
依家22周,會安排開刀,須比醫生3萬元訂金,醫院訂金1萬元內。34周前早產可退回訂金,但34周後無得退。
我想問下34周做界線係咪common practices?咁touchwood bb 趕住34周出黎,9成underweight 同要瞓箱仔,私家生咁咪好貴!但政府生又被食左近4萬元訂。

一般你地會點揀架?
chonglulu
|

假如醫院收34w或以上但萬一早過34w,多數醫院訂金,會扣d行政費就退反 ,不過第一次聽醫生要收deposit仲無得退wor
我醫院都係用34w做分界線,但醫生(emoji)收deposit.
Carmen8080
|
唔明點解要比醫生訂 從來都係比醫院訂就ok 你個醫生都計到好盡 不如轉醫生好過
ting0114
|
chonglulu 發表於 19-2-3 08:51
假如醫院收34w或以上但萬一早過34w,多數醫院訂金,會扣d行政費就退反 ,不過第一次聽醫生要收deposit仲無得 ...

我睇forum sharing, 通常都只見醫院按金,乜醫生按金真係咁weird, 咁點算好?

我去到36周都仲afford 到醫院瞓箱費,但34周條數真係好金!
Nbs
|
34 週前係連醫生的訂金 (3萬)都無得退 ?
你個醫生的開刀手術費係幾錢 ?
名醫嚟架 ?!
fish30011988
|
你個咩醫生嚟架?我兩胎都係開刀,唔同醫生唔同醫院…但都係只須比醫院訂金…唔使比醫生訂架喎!
莫失莫忘
|
我醫生冇收訂金,我宜家就38週只係俾左醫院既訂金
ting0114
|
Nbs 發表於 19-2-3 10:26
34 週前係連醫生的訂金 (3萬)都無得退 ?
你個醫生的開刀手術費係幾錢 ?
名醫嚟架 ?!

34周前可退,34周後無得退。

其實佢個訂金30000等於開刀手術費。

唉!因我要喺嗰度keep住打針加吊針。我要轉都要搵個肯開針同吊針既醫生,唔係話轉就轉
ting0114
|
莫失莫忘 發表於 19-2-3 10:50
我醫生冇收訂金,我宜家就38週只係俾左醫院既訂金

我都見大部分醫生唔收,如touchwood 34後未足月,我本身諗住去政府生。

醫院訂金10000元內撻訂都afford 到,但醫生費30000都被撻就好傷。
ChansBB
|
ting0114 發表於 19-2-3 07:43
依家22周,會安排開刀,須比醫生3萬元訂金,醫院訂金1萬元內。34周前早產可退回訂金,但34周後無得退。
我 ...

我第一胎仁安開刀
都係俾醫院個訂ja
chonglulu
|
ting0114 發表於 19-2-3 10:57
我都見大部分醫生唔收,如touchwood 34後未足月,我本身諗住去政府生。

醫院訂金10000元內撻訂都afford ...

絕對係呀,真係第一次聽醫生要收deposit
你不如試下搵其他醫生?如果有特別情況,會唔會政府都可以比你keep住打針吊針呀?
3萬訂金又真係比較傷wor
Nbs
|
ting0114 發表於 19-2-3 10:53
34周前可退,34周後無得退。

其實佢個訂金30000等於開刀手術費。

第一次聽醫生要訂金,仲要等同手術費甘貴。。。
即係買件貨比左訂,無要到都等同買左一樣比甘多錢 ?!
不過你甘講,再加埋話打針吊針,已經估到邊個醫生。。。
puppydingo
|
私院收醫院訂就正常
無比醫生訂
ting0114
|
puppydingo 發表於 19-2-3 12:38
私院收醫院訂就正常
無比醫生訂

唔該晒咁多位reply, 我下次覆診先要比deposit, 到時再同佢傾下
ting0114
|
Nbs 發表於 19-2-3 12:14
第一次聽醫生要訂金,仲要等同手術費甘貴。。。
即係買件貨比左訂,無要到都等同買左一樣比甘多錢 ?!
不 ...

我都問左另一jm, 佢都係搵同一醫生。佢2年前生都無收按金
super_cat
|
ting0114 發表於 19-2-3 07:43
我 ...

通常醫生費唔係計埋喺醫院張大單度一次過找數架咩?

所以通常只俾醫院訂,醫生唔洗落訂,所以醫生要收訂好奇怪喎
Carmen8080
|
ting0114 發表於 19-2-3 13:07
我都問左另一jm, 佢都係搵同一醫生。佢2年前生都無收按金

講黎聽下邊個醫生咁等錢洗