小型公司

Hellowei2008
|

剛加入這間小型公司
lun0715
|
如果細公司做到咁吾開心我會走囉
phoenixho
|
自己team都咁。。。比著我會走囉
chloemuimui
|
如果年紀不大一定會走!
TMC3012
|
咁佢做野有冇問題?
佢鍾意講, 但聽果個應該會識分析卦

我而家果份工, 啲old seafood都係是非+瀉膊好勁, 初初聽佢地集中講某人壞話, 後尾同某人相處落, 覺得佢其實冇問題丫, 係啲人心態有問題

不過你高層就煩啲
zxzx
|
老闆請你唔升佢一定有原因,所以老闆會幫你只要你做到野。佢而家玩分化,係我就唔走,做好交到貨比老闆,不過會難架,因為小人從中作梗,可能特意跣你,所以睇你能耐。
其他同事,老實係好現實,如果你做到野,老闆buy, 佢哋遲點要靠你,會自然同你friend.
油麥麥
|
唔會為隻下屬老海鮮唔做,會努力學習去pick up 老海鮮的工作,她在下線,妳在上線,此人不能留,只會拖累自己
Poyau
|
下屬辦事能力如何?
happy_eatnsleep
|
Hellowei2008 發表於 19-2-3 09:23
剛加入這間小型公司,想着細公司應該人事不複雜,但原來不是.........我下屬在公司做左好耐是老屎怱,我諗 ...

係攻
little_monkey
|
其他人唔同你講野-->公事上抑或閒聊吹水?
公事上唔同你講野,好似講唔過去,尤其你係大粒d; 如果係閒聊吹水唔搵你,咁第一你初黎步到,大家唔熟,第二,越高grade , 一般同事就越少搵你閒聊架喇。

如果兩者都唔係,唔好介意我太直接,咁你可能要reflection 一下,係咪係溝通能力問題?
Reminder
|
Hellowei2008 發表於 19-2-3 09:23
剛加入這間小型公司,想着細公司應該人事不複雜,但原來不是.........我下屬在公司做左好耐是老屎怱,我諗 ...

走吧
moniko
|
一個升唔到職既老海鮮, 只係閒人一個。 何必為佢放棄份工?! 除非你有更好路數。

實際上係佢應該驚你, 多過你驚佢! 同時, 你亦要雙面過佢。 定時請下食tea , 人心肉做, 呢d人好快byebye
|
回覆 little_monkey 的帖子

工作上都係問佢先,因為其它人都係老屎怱,巳成習慣,加上佢收埋啲野想唔話我知,但最後最終都是我report老闆,所以有啲野她始終也要比我知!
littlesister
|

多d讚賞做得野既同事,盡心做野,多些萬歲,日久見人心,搵一些較溫和既同事傾下計,唔覺意漏口風話old seafood 講佢地壞話,要走都要擺平左件 old seafood 先走

little_monkey
|
Hellowei2008 發表於 19-2-3 17:17

工作上都係問佢先,因為其它人都係老屎怱,巳成習慣,加上佢收埋啲野想唔話我 ...

咁呀~對付老seafood , 就要靠時間同江湖地位。初黎步到撞著班old seafood 係辛苦d。不過最緊要老闆撐你。
小小 advice:小心三人成虎。
|

😐🤐
cbeyond
|
我係包拗頸的人, 越係咁對我, 我會留低俾佢地睇到我的工作效率。
我之前份工, 就係公司好多老pat pat, 問唔答只會單打, 出email通天等全世界覺得係我錯。
我用左半年時間,熟悉晒所有工作, 之後佢地求番我轉頭。
後有同事因事放長假, 我無難為佢地, 反而幫得手我會幫, 之後佢地對我唔差, 我走時仲主動請我食飯添。
wewanwan
|
TMC3012 發表於 19-2-3 09:40
咁佢做野有冇問題?
佢鍾意講, 但聽果個應該會識分析卦

唔一定架,你無聽過啲人話,大話講100次就變成真話,有分析力既人,第一次聽可以唔信,但聽夠100次,就可能都會信
siuying705
|
Hellowei2008 發表於 19-2-3 17:17

工作上都係問佢先,因為其它人都係老屎怱,巳成習慣,加上佢收埋啲野想唔話我 ...

你係佢上司,佢有野唔report/遲左report比你知 已經係死罪,點解你會驚過佢?
|
回覆 siuying705 的帖子

唔明d人點解個心係黑色, 鐘意說別人是非, 返工比利是佢個好同事, 多謝都唔講, 接左就算, 總之唔比! 佢兩個走在一起就講
wcpcelia    發表於 19-2-14 18:31