流產了

koyolee
|
聽講好似都要照坐月 請問點做?
yulie718
|
koyolee 發表於 19-2-3 09:58

週數幾大?
最好睇中醫調理下,休息好先再來。
koyolee
|
yulie718 發表於 19-2-3 11:05
週數幾大?
最好睇中醫調理下,休息好先再來。

6週4
dordorita
|
koyolee 發表於 19-2-3 15:01
6週4

我都係6週4停咗,準備坐小月(1-2個星期)我搵咗中醫同訂咗啲炒米茶。要資料可以PM我
yen0422
|
dordorita 發表於 19-2-3 16:08
我都係6週4停咗,準備坐小月(1-2個星期)我搵咗中醫同訂咗啲炒米茶。要資料可以PM我
...

請問點解停左?
dordorita
|
yen0422 發表於 19-2-3 17:50
請問點解停左?

長到6w4冇咗心跳
yen0422
|
dordorita 發表於 19-2-3 19:01
長到6w4冇咗心跳

我都好擔心,前幾日8週,醫生說是6週,未有心跳,情況不樂觀
sandy_astroboy
|
koyolee 發表於 19-2-3 09:58

同正式坐月冇分別,我媽就煲薑水洗手,沖涼洗頭(盡快唔好洗頭,真係頂唔順幾日先一次,免入頭風),停左冇流血先開始補,每日食4-5餐,有食五更飯,清淡d,蒸豬肉,菜心,節瓜,薑米炒飯,
每日飲炒米茶,停左血就食薑醋飯同睇中醫調理,有時間最好坐一個月,我要返工就坐左2星期

坐月炒米茶
成份:
第一星期:紅白炒米+陳皮
第二星期:紅白炒米+陳皮+元肉+杞子
第三星期:紅白炒米+陳皮+元肉+杞子+南棗
第四星期:紅白炒米+陳皮+元肉+杞子+北芪+黨參
koyolee
|
dordorita 發表於 19-2-3 19:01
長到6w4冇咗心跳

我都系 喊死我
koyolee
|
sandy_astroboy 發表於 19-2-3 19:19
同正式坐月冇分別,我媽就煲薑水洗手,沖涼洗頭(盡快唔好洗頭,真係頂唔順幾日先一次,免入頭風),停左 ...

謝謝你 第一次遇到咁既情況 真係咩都唔識
dordorita
|
koyolee 發表於 19-2-3 19:21
我都系 喊死我

我send咗啲資料去你inbox~
koyolee
|
koyolee 發表於 19-2-4 00:46

我問得太遲 第一日出血既時候我已經沖左涼 無特別護理(emoji)
koyolee
|
dordorita 發表於 19-2-4 01:24
我send咗啲資料去你inbox~

謝謝你
koyolee
|
koyolee 發表於 19-2-4 01:34
謝謝你

我看到了 謝謝
koyolee
|
sandy_astroboy 發表於 19-2-3 19:19
同正式坐月冇分別,我媽就煲薑水洗手,沖涼洗頭(盡快唔好洗頭,真係頂唔順幾日先一次,免入頭風),停左 ...

謝謝你 好詳細
sandy_astroboy
|
koyolee 發表於 19-2-4 00:46

明白冇人想,最緊要調理身體,中醫個時叫3個月後可以再試,小天使一定健康再返黎,加油

wastewater
|
加油,我明白

我9週檢查時胎停7週半,停了心跳。

一路有孕反應,冇啡冇紅都可以出事。

而家阿B仲未流到出黎,仲係我肚,過完年先算
ymyyy
|
回覆 koyolee 的帖子

唔洗擔心,我之前都係6week幾化學,因為要返工,所以冇坐月,好似平時咁,但係當然可以坐月係最好啦。2個月後再次懷孕,而家12week幾
神奇女俠88
|
wastewater 發表於 19-2-4 08:14
加油,我明白

我9週檢查時胎停7週半,停了心跳。

聽到好傷心,保重。
Jamesellen
|
koyolee 發表於 19-2-3 15:01
6週4

我和你一樣前日產檢發現停左係6w4,我打算睇多個醫生先做,我已經一年內第二次了,好傷心,加油一齊努力!