嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

B B1歲,想下午茶俾豆奶佢飲可以俾鈣思寶,維他奶嗰D嗎?

別墅

紫希 發表於 19-2-3 17:14
B B1歲,想下午茶俾豆奶佢飲可以俾鈣思寶,維他奶嗰D嗎?

Bb 幾大呀?最好唔好,好多不必要的糖分。我本人飲豆奶,但係無糖嗰種。試下日本Kikkoman有隻「無調調整」豆奶。各大超市有售

大宅

PatrickBaBa 發表於 19-2-4 07:57
Bb 幾大呀?最好唔好,好多不必要的糖分。我本人飲豆奶,但係無糖嗰種。試下日本Kikkoman有隻「無調調整」 ...

1歲啦。好,thx
回覆 紫希 的帖子

Hello 紫希, 依家BB 1日3餐固體食物加2餐奶(360-480 毫升)就最好, 衛生署建議1歲幼兒飲用全脂牛奶, 而2歲後就可以挑選低脂奶類製品、加鈣豆奶, 如果媽媽想比豆奶既都可以間中當係小食/下午茶比BB飲, 但現階段主要營養都應該黎自於固體食物同奶, BB依家固體食得好嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-8 15:09
回覆 紫希 的帖子

Hello 紫希, 依家BB 1日3餐固體食物加2餐奶(360-480 毫升)就最好, 衛生署建議1歲幼兒飲 ...

依家2餐固2餐奶,加一餐下午茶小點。
固體開始慢慢有進步。喜愛的可食到一碗大人碗,唔鐘意的就食小半碗。

而下午茶有時生果,餅乾,蛋糕,同埋豆浆豆奶咁。

咁我想請問一下,全脂奶是紙包的還是雪藏的鮮奶?

另外,如果食蛋糕,麵包舖買的可以嗎?
紫希 發表於 19-2-8 22:45
依家2餐固2餐奶,加一餐下午茶小點。
固體開始慢慢有進步。喜愛的可食到一碗大人碗,唔鐘意的就食小半碗。 ...

BB 食固體有進步好好呀 佢地最鍾意模仿大人,跟返大人食3餐時間一齊進食都可以增加食固體興趣,媽媽試下將奶配搭麥皮/麵包做早餐,例如奶+麥皮+生果碎、奶+穀類早餐、奶+蕃茄芝士三文治、奶+蛋糕,全脂奶是紙包/雪藏的鮮奶,蛋糕、麵包係普通店舖/超市買都OK架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-11 12:25
BB 食固體有進步好好呀 佢地最鍾意模仿大人,跟返大人食3餐時間一齊進食都可以增加食固體興趣, ...

咁即係早餐我可以轉成全脂奶加其他固體食物,例如三文治、蛋糕...?

咁B B嘛變成只飲一餐配方奶粉囉?

依家B B進餐如下:
8:00 配方奶
12:00 午餐固體(粥,麵,飯)
4:00 下午茶(蛋糕,餅,蒸包加鲜奶或豆漿)
7:30 晚餐固體(粥,麵,飯)
9:30-10:30左右,配方奶

咁,我應該點安排好?
紫希 發表於 19-2-11 18:05
咁即係早餐我可以轉成全脂奶加其他固體食物,例如三文治、蛋糕...?

咁B B嘛變成只飲一餐配方奶粉囉?

媽媽自細安排BB 有規律/定時飲食習慣好好呀 一般建議一歲BB改變進食方式,會用匙羹/用手進食、用杯飲奶(水)減低蛀牙機會,一歲以上小朋友主要營養來自三餐固體,飲奶主要吸收鈣質,每日360-480ml 奶類,可以係唔同奶架, BB會用自己進食未?

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-12 13:42
媽媽自細安排BB 有規律/定時飲食習慣好好呀 一般建議一歲BB改變進食方式,會用匙羹/用手進食、用杯 ...

pancakes, 蝦,菜芯,麵包蛋糕類可以自己用手食。要用到匙叉之類,就唔識。例如粥粉飯....
紫希 發表於 19-2-19 18:18
pancakes, 蝦,菜芯,麵包蛋糕類可以自己用手食。要用到匙叉之類,就唔識。例如粥粉飯....
...

BB小肌肉協調發展得唔錯 一般2歲左右可以自己進食,媽媽可以幫BB學習用匙/叉(鈍尖齒)黎進食,準備2隻匙/叉, 空果1隻俾BB,另1隻由媽媽拎左食物後同BB交換,或者將拎左食物嘅匙逐少咁撥入BB空匙度,等佢自己將拎左食物匙/叉放入口,媽媽多D示範點用匙/叉拎食等BB觀察/模仿,如果BB有進步,媽媽馬上用身體語言/說話黎表示鼓勵和讚賞。BB飲唔飲水呀?

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-20 10:12
BB小肌肉協調發展得唔錯 一般2歲左右可以自己進食,媽媽可以幫BB學習用匙/叉(鈍尖齒)黎進食,準備 ...

多謝你的意見,好好吖。我會努力試下。

bb 飲水,但每日飲的份量唔多。我諗50-100ml 左右咋。
紫希 發表於 19-2-20 14:24
多謝你的意見,好好吖。我會努力試下。

bb 飲水,但每日飲的份量唔多。我諗50-100ml 左右咋。 ...

唔好客氣 唔少BB都唔愛飲清水,媽媽要俾時間佢建立飲水習慣,避免係BB飽肚時俾水佢飲,試下用天然食材煲水,例如雪梨/蘋果/竹庶/紅蘿白/栗米水等,仲可以加D生果片(檸檬/蘋果)係水度度,天然香味會較吸引BB,漸漸BB會習慣到飲清水啦 !

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-20 10:12
BB小肌肉協調發展得唔錯 一般2歲左右可以自己進食,媽媽可以幫BB學習用匙/叉(鈍尖齒)黎進食,準備 ...

我嘗試過呢個方法,但B B唔肯食,係咁拎匙篤碗玩,唔俾玩就喊。

咁可以點?
紫希 發表於 19-2-21 15:09
我嘗試過呢個方法,但B B唔肯食,係咁拎匙篤碗玩,唔俾玩就喊。

咁可以點?

可能BB未習慣用餐具進食,當匙/叉係玩具咁玩都好自然,要俾多D時間慢慢累積經驗, 有餓意先食, BB耐性有限,擺好哂食物餐具先抱BB就座,趁佢係剛進食比較餓/專心時用俾佢用餐具,有1或2匙成功已經係有進步,每日少少進步已經係成功嘅開始。一齊進食等BB可以模仿大人進食方式,媽媽不妨多D同BB一齊食呀。加油!

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-21 18:35
可能BB未習慣用餐具進食,當匙/叉係玩具咁玩都好自然,要俾多D時間慢慢累積經驗, 有餓意先食, BB耐性有 ...

bb 有進步了,識擺匙的飯入口食喇。
我想問下,纸包子母奶可给B B食嗎?
紫希 發表於 19-3-3 14:42
bb 有進步了,識擺匙的飯入口食喇。
我想問下,纸包子母奶可给B B食嗎?
...

BB好叻叻 奶只係1歲以上BB均衡飲食其中一部份,主要係攝取鈣質,1BB可以飲全脂嘅冷藏奶、保鮮裝(UHT)2-5歲可以飲低脂,5歲以上可以飲低脂。

首頁

尾頁

跳至