初生bb物品同夏天初生bb衣著?足夠嗎?請指教

kewpie160523
|
短身和尚袍5件
蝴蝶衣4件
包被2張+1張紗質包巾
手襪3對
襪仔2對

奶樽2個8安士+2個4安士(打算人奶)
紗巾20條
浴巾2條

請問足夠嗎?請指教~謝謝!

lovelypowerpuff
|
kewpie160523 發表於 19-2-3 22:37
短身和尚袍5件
蝴蝶衣4件
包被2張+1張紗質包巾

如果屋企有乾衣機仲有d 衫仔即手洗唔儲應該夠
如果無預多一兩件無壞
你會預d 外衫嗎?
定和尚袍加蝴蝶衣?
YuenYuenKwok
|
短身和尚袍5件
蝴蝶衣4件
包被2張+1張紗質包巾

個人認為,衫同奶樽一定唔夠。
衫: 初生B要常換衫,嘔奶或便便都好易整污糟,你換得黎又洗唔切,洗得黎又乾唔切。
奶樽:初生B一日最少6餐奶,除非你可以直接埋身,否則你最少需要6-8個奶樽。因為,你冇咁多時間同精神成日比你去洗同烚奶樽。你用完一隻沖沖水放埋一邊,一日只洗同烚一次。

|
lovelypowerpuff 發表於 19-2-3 22:50
如果屋企有乾衣機仲有d 衫仔即手洗唔儲應該夠
如果無預多一兩件無壞
你會預d 外衫嗎?

外衫即係邊種?
而家只係買左和尚袍同蝴蝶衣
|
YuenYuenKwok 發表於 19-2-3 23:25

個人認為,衫同奶樽一定唔夠。

和尚袍同蝴蝶衣應該預幾多件倒?(屋企冇乾衣機)
打算返工之前都會埋身,如果返工之後早晚埋身其他時間都用奶樽預4個大+兩個細係咪都ok?thanks

桃多多
|
紗巾買多20條,用得好快
衫仔買多2件
奶樽買定多2個

EstrellaDamm
|
短身和尚袍5件
蝴蝶衣4件
包被2張+1張紗質包巾

如果你打算再買多,建議唔好再買更多挷繩和尚袍,因為穿著好煩而且唔太好用。更好嘅選擇係包pat pat嘅啪紐 bodysuits 作底衫。U記一套兩件嗰種好好,我大細B 初生時都係著呢種。和尚袍著幾日就唔想再著。

個人覺得大型薄紗巾包被好重要,用嚟 swaddle BB,出街又可當BB車被仔或餵奶巾,最好要多兩條。
Piglet5
|
短身和尚袍5件
蝴蝶衣4件
包被2張+1張紗質包巾

衫仔唔夠呀 我會預起碼每樣6件,同埋預多幾件可以去街嗰d連身衫,但記得買鈕係前面嗰種。
奶樽如果你全埋身都夠,但人奶路唔一定咁順利,或者會泵出來餵,可以預多幾個。
|
EstrellaDamm 發表於 19-2-4 00:05
如果你打算再買多,建議唔好再買更多挷繩和尚袍,因為穿著好煩而且唔太好用。更好嘅選擇係包pat pat嘅啪紐 ...

Thanks~等我去睇下先~
|
Piglet5 發表於 19-2-4 00:20
衫仔唔夠呀 我會預起碼每樣6件,同埋預多幾件可以去街嗰d連身衫,但記得買鈕係前面嗰種。
奶樽如果你全埋 ...

夏天既話出街個d連身衣係咪都要買長袖?

我都驚自己唔知夠唔夠奶應該會買多兩個大樽thank you
Piglet5
|
kewpie160523 發表於 19-2-4 00:26

你edd幾時呀?
|
Piglet5 發表於 19-2-4 00:32
你edd幾時呀?

5月尾~
|
kewpie160523 發表於 19-2-3 23:43
和尚袍同蝴蝶衣應該預幾多件倒?(屋企冇乾衣機)
打算返工之前都會埋身,如果返工之後早晚埋身其他時間都 ...

衫其實我都冇預算大概幾件,因我果時個陪月認為我買得唔夠,佢幫我加左好多件,跟住加埋親戚朋友送的,其實有好多件不斷替換。
但我好同意樓上一個JM講,唔好買太多和尚袍,我唸頭1-2個月會著。跟住你買U記果隻短䄂同長䄂(有啪扭尿片果款),堅好著!一包唔記得2件定3件,平均$40左右1件,買多幾包,夏天當面衫,冬天可當底衫,咁多衫呢款係最平最抵著又好著!
奶樽方面,其實真係唔係個個做到埋身。你預多唔緊要嫁,因為有時唔夠奶又可能要泵完又要補奶粉,咁已經用左2個奶樽,你真係唔會想餐餐洗奶樽。我自己係用8個的。

|
EstrellaDamm 發表於 19-2-4 00:05
如果你打算再買多,建議唔好再買更多挷繩和尚袍,因為穿著好煩而且唔太好用。更好嘅選擇係包pat pat嘅啪紐 ...

U記d BB衫真係堅正!
阿隨
|
短身和尚袍5件
蝴蝶衣4件
包被2張+1張紗質包巾

浴巾比較難乾,如果無乾衣機,應該唔夠。
奶樽建議半打。
仲有最好買埋夾衣,蝴蝶衣其實啪變褲唔太方便。腰埋bb大得好快,蝴蝶衣比較卡腳。
臭Patpat小B
|
唔夠,你呢個清單double 就剛剛好了
阿隨
|

初生用細樽好啲。大樽太啷會入風。
我自己買半打細,4個大。依家個幾月都係全天候細樽,到食到5安先轉大樽未遲。
Piglet5
|
kewpie160523 發表於 19-2-4 00:40
5月尾~

咁到時滿月出街真係會好熱,你買短袖啦,個人覺得連腳好d, 入冷氣就加對襪仔同包被。

Piglet5
|

奶樽細你預4個,大的可以預6個。如果bb細食就用多啲細樽,大樽用來泵奶。不過我女滿月都食180ml了,好快轉咗大樽。
mcs74
|

我覺得好唔夠~同埋夏天你會唔會開冷氣?如果會,應該要準備薄長衫比bb。

我自己bb就一日換好多套衫,嘔奶換,出汗換,每日毫不誇張地,一日要換成10套衫。初生bb新陳代謝好快,好多汗。

另外啦,我bb係頭一個月d衫第二個月已經唔岩著,基本上頭三個月d衫,每個月都要更新一次!

所以,如果有人比衫你,不如要二手衫啦,不用浪費錢買。

紗巾都係非常不足夠~包被仲差d。

餵人奶,奶樽差不多啦,如果你埋身餵,奶樽真係無咩用,可以準備個滴奶神器,我個人覺得好好用。

手套腳套睇個人,我自己bb無點用,最多都係用手套。