多次表明唔想去男家食飯, 但老公仍想我一年出席幾次

ifcsir
|

內心嬲老公, 懦弱成日 俾男家牽著走, 例牌每次去到都遲到男家,十幾年 奶奶唔會話遲到嘅人只會望住凍哂既餸叫我地等, 遲到嘅人不會通知會遲到,自己嘅就係時間,人哋嘅就唔係時間。

其實都唔鍾意奶奶, 洗腳唔抹腳, 伸手黨,要帮佢手賣單, 所以唔想去男家食飯, 好多次都表達過,老公都要求我一年都要出席幾次, 好聲好氣又講過,嘈又嘈過, 都係 迫我出席, 你地係我會唔會嬲老公?
我從來唔會迫佢出席我屋企活動, 我屋企人亦好尊重我老公, 我開始内心嬲我老公, 覺得佢話幾錫我都係假, 要我做啲唔鍾意做嘅事,我跟從佢要求已經好多年, 今年我真係開始嬲我老公
nsychristy
|
ifcsir 發表於 19-2-4 00:10
內心嬲老公, 懦弱成日 俾男家牽著走, 例牌每次去到都遲到男家, 奶奶唔會話遲到嘅人, 因為遲到嘅人就係 ...

一年入面出現除夕、開年、中秋、冬至
唔過份下話,平時唔使見都算係咁啦

StrawberryLove
|
唔明嬲個點係邊既然約得食飯,個晚就預左俾佢地,無晒定唔晒時間。奶奶洗腳唔抹腳都係關佢「米飯班主」事喎,唔係咩?佢又無問你拎
Jessy
|
不嬲結婚都唔係兩個人既事,而係兩個家庭的事。

有時有d事係身不由己,睇開d啦!樓主。
minikin
|
nsychristy 發表於 19-2-4 00:14
一年入面出現除夕、開年、中秋、冬至
唔過份下話,平時唔使見都算係咁啦

其實都係幾次姐
俾下面你老公
fuhk
|
做人唔可以太自我,都要顧吓老公感受,一年去得幾次就好好配合吓吧,食餐飯啫。。。
dogdog918
|
咁始終一家人,食餐飯啫,何必難為自己老公呢,最緊要夫妻恩愛,唔好為d小事影響夫妻感情呀
siuying705
|
內心嬲老公, 懦弱成日 俾男家牽著走, 例牌每次去到都遲到男家, 奶奶唔會話遲到嘅人, 因為遲到嘅人就係 ...

試下換轉你老公,佢可能會諗,已經唔駛同住平時唔駛來往,又唔係有咩深仇大恨,大時大節食幾個鐘飯都要黑我面?又話愛我點解交下戲都唔肯?

唔係話你老公啱晒,但有時站在佢立場諗下,互相遷就囉。
cestlav
|
有仇??
Mary媽咪
|

只係一年幾次唔過份呀
2個人點樣相處係要自己諗磨合方法既

cy101
|
一年幾次算係優差!
love2talk
|
cy101 發表於 19-2-4 00:23
一年幾次算係優差!

cathyio
|
我覺得一個人應該要孝順

可惜孝順絕對不是bk的核心價值⋯⋯
elainechannnn
|

一年幾次咪當俾面派對,唔明嬲咩
chillimom
|
所謂好嬲嗰啲點只係有人遲到(應該係大伯叔仔類啦),奶奶洗腳唔抹腳⋯⋯其實唔明關你乜嘢事要咁大仇口。太自我太任性了
fanfan0582
|
講真一年先去幾次,最多咪扮野扮多十幾廿年,只係食餐飯咁大把
sheep010
|

反而我覺得你老公應該嬲你囉
sugarcheung
|
你做新抱亦不見得稱職,又可點樣要求奶奶?
佢大洗又唔關你事,啲人遲到又唔關奶奶事
咁多年,你都可遲啲到就番時間嫁
一年才見幾年,次次都投訴,你想你老公點呢?
olkan
|
唔怕得罪講,你呢啲叫任性,自以為事。老公唔要求你係怕咗你,唔叫尊重你意願。男家叫又好,老公叫又好,就算幾唔鍾意,在大時大節都應該同老公去。免得老公掉面,老公在男家亦難欠有說話聽。何必令愛人難做。我唔會覺得男家俾面色你睇,只覺你父母唔識教女,連呢啲基本禮儀都唔尊重。

你冇迫老公去女家聚會,因為佢識做人,咁親嘅人應該俾面。
小星星1
|

呢度有幾多姐妹想出席吖該做就要做的