而家d蝦刺身好毒

猫物語
|
坐完月放監第一時間去食放題,食左超過半打牡丹蝦,肚痛左一日不過無肚屙,之後又幫襯另間連鎖店食左幾隻生蝦搞到皮膚過敏,成面紅腫粒粒,好彩過年前睇左醫生又醫得番,而家唔敢再食生野
cherrieloy
|
猫物語 發表於 19-2-4 09:31
坐完月放監第一時間去食放題,食左超過半打牡丹蝦,肚痛左一日不過無肚屙,之後又幫襯另間連鎖店食左幾隻生 ...

唔關事,係你自己受唔到咋嘛,我食玻璃蝦同惠康的急凍假會起敏感,食完由頭到腳都有蚊爛,但食其他就乜事都冇
mypineapple
|
不過蝦真係不直食咁多
healthymimi
|
蝦不嬲多antigens,越細隻越毒
starrymama
|
啱生完, 唔好亂食嘢
猫物語
|
cherrieloy 發表於 19-2-4 10:01
唔關事,係你自己受唔到咋嘛,我食玻璃蝦同惠康的急凍假會起敏感,食完由頭到腳都有蚊爛,但食其他就乜事 ...

但我陀之前狂食都無事唔通陀完體質有變?
lojo11
|
可能身體狀況唔好,我過敏底,不過唔係時時發作,唔夠瞓弱d就會發
天大地大
|
猫物語 發表於 19-2-4 10:26

會,我生完之後,體質唔同左。對貝類海產開始敏感。

cakii
|
坐完月放監第一時間去食放題,食左超過半打牡丹蝦,肚痛左一日不過無肚屙,之後又幫襯另間連鎖店食左幾隻生 ...

你體質都未復原就食生冷野,好易奶野架
shinku
|

食刺身呢D如果身體唔好會有唔舒服都唔出奇,
我如果工作壓力大個排腸胃就會變差,
食乜刺身都會攪攪地肚
cherrieloy
|

我係呀,未生b前冇食物敏感,生完之後體質改變咗
MGM_DRAGON
|
等同有人一年食一兩次生蠔
一食就半打以上然後肚痛
話人地生蠔唔新鮮

生得個B都起碼十個月無食生冷野
一黎就食咁多刺身唔痾偷笑啦
caryfox
|
你體質變咗!

以後小心一點飲食,保重身體!
kiko_mami
|
我呢兩日都有食熟蝦,打邊爐同白烚,食完都敏感起晒蚊爛
tsung
|
刺身類少食為佳
Poyau    發表於 19-2-4 12:59
cbeyond
|

關食物咩事
好明顯係自己身體問題, 敏感就少食d啦
做個靚太
|
岩岩坐完月,即係生完一個月左右?
其實百日內,身體都仲係恢復期,唔適宜食得咁盡喎~
有時抵抗力唔夠好,免疫力都差D啦~
猫物語
|
做個靚太 發表於 19-2-4 11:49
岩岩坐完月,即係生完一個月左右?
其實百日內,身體都仲係恢復期,唔適宜食得咁盡喎~
有時抵抗力唔夠好, ...

兩個月喇一發不可收拾,熟蝦都唔敢食。
猫物語
|
kiko_mami 發表於 19-2-4 11:40
我呢兩日都有食熟蝦,打邊爐同白烚,食完都敏感起晒蚊爛

貝殼類真係好易出事
芒果米池
|

的確係體質變左,蝦不嬲都好毒,但我生之前受到,生後受唔到。
早知道就襯後生食多啲生蝦,食盡佢!