越嚟越憎我老公

CiCiTang
|

成日少少嘢都發脾氣,黑口黑面
結婚年幾,bb 3個月
每一次佢發我脾氣,我都好想離婚
生完bb後,佢好似鍾意就同我講兩句嘢,唔鍾意就全日黑面唔出聲
我好辛苦
今朝又為咗啲好少嘅事又發脾氣
好似。。。佢問我新年麵包舖開唔開,我話唔知,問佢做乜?佢話新年要買麵包做早餐,我話可以食其他嘢,佢話如果唔開,今日就買定幾個麵包,新年有早餐食。。。。我只係回應咗佢一句,洗唔洗呀?佢就發我脾氣到底係咪我有問題?

I9528
|
唔係單一事件,而係冰封3尺
Lumon
|
CiCiTang 發表於 19-2-4 12:39
結婚年幾,bb 3個月

諗好個方面,你c6預備定早餐新年無麵包店開都有得食,你照顧b咁累一早有早餐落肚都好。佢可能心諗唔想你無得食或者又要出街鋪又無開你都起起碼有野落肚先。但俾你話一話挫佢士氣可能唔開心。你嘗試多理解同讚美下c6。
CiCiTang
|
Lumon 發表於 19-2-4 13:46
諗好個方面,你c6預備定早餐新年無麵包店開都有得食,你照顧b咁累一早有早餐落肚都好。佢可能心諗唔想你無 ...

錯了。。。
買麵包只係佢自己食
因為bb係我媽咪嗰邊湊,嚟緊新年幾日我都會喺媽咪度瞓!由頭到尾佢都係驚無麵包食我話可以食其他嘢,佢回應我,佢係都要食麵包
我仲要讚下佢?佢本身自己開餐廳嘅,上年結業!佢見我有咗,就話唔搵嘢做住,等我生埋先(因為我自己賣衫嘅)佢驚我大住個肚,搞唔掂會辛苦。好喇,到我10月生咗喇,佢又話等埋過年先搵工!屋企所有大小開資,都係我一個負責,我都好大壓力架!但每次佢發脾氣,問佢咩事,佢淨係會話好大壓力如果我發脾氣,佢會發得勁過我
anna59
|
bb出世前系唔系咁, 我見好多朋友有仔女後, 2夫婦因為bb就不和, 溝通唔到, 有仔女又離唔到婚
CiCiTang
|
anna59 發表於 19-2-4 14:00
bb出世前系唔系咁, 我見好多朋友有仔女後, 2夫婦因為bb就不和, 溝通唔到, 有仔女又離唔到婚 ...

Bb出世前佢間中都會發下脾氣,但無咁勁!生完之後佢平均兩星期就會發我一次脾氣但佢又好錫個女
有次我同佢講,發脾氣之前可唔可以諗下個女先?佢竟然答我,佢自己又唔係發個女脾氣,點解要諗下個女我勁傷心
anna59
|
回覆 CiCiTang 的帖子

咁不如鬧番佢轉頭, 不論佢改唔改都好, 起碼講左出黎舒服D
CiCiTang
|
anna59 發表於 19-2-4 14:10

咁不如鬧番佢轉頭, 不論佢改唔改都好, 起碼講左出黎舒服D ...

試過好多次喇
鬧完佢都係咁,只會脾氣越臭
anna59
|

嘈都唔系辦法, 唯有唔出聲, 唔好同佢拍拍拍, 佢發脾氣你都無引啦, 仲有, 千祈唔好同佢再生bb
CiCiTang
|
anna59 發表於 19-2-4 14:22

嘈都唔系辦法, 唯有唔出聲, 唔好同佢拍拍拍, 佢發脾氣你都無引啦, 仲有, 千祈唔好同 ...

我無諗過年三十晚,佢都要發脾氣唧人哋個個都開開心心
CiCiTang
|
anna59 發表於 19-2-4 14:22

嘈都唔系辦法, 唯有唔出聲, 唔好同佢拍拍拍, 佢發脾氣你都無引啦, 仲有, 千祈唔好同 ...

正常都唔會再生
而家bb三個月,佢都咁對我
我邊敢仲同佢生
希望佢過完年,搵到工,會對我返啲
anna59
|

就算你搵好多, 佢都系咁發脾4
CiCiTang
|
anna59 發表於 19-2-4 14:37

就算你搵好多, 佢都系咁發脾4

係。。
所以好心淡
anna59
|

快快搵工, 加強自己既籌碼
cherriesit
|
CiCiTang 發表於 19-2-4 12:39
結婚年幾,bb 3個月

恕我直言,「使唔使呀」呢句我覺得有些挑釁味道
cissie    發表於 19-2-4 21:39
CiCiTang
|
anna59 發表於 19-2-4 14:56

快快搵工, 加強自己既籌碼

多謝你聽我呻
CiCiTang
|
cherriesit 發表於 19-2-4 15:04
恕我直言,「使唔使呀」呢句我覺得有些挑釁味道

咁都叫挑釁?
我意思樣樣都可以做早餐,洗唔洗買定幾個包呀?
anna59
|

呻左,希望你過年開開心心,佢會吾會因為無工做,所以咁暴躁。唉!我覺得你地好似困獸鬥
cherriesit
|
CiCiTang 發表於 19-2-4 15:13
咁都叫挑釁?
我意思樣樣都可以做早餐,洗唔洗買定幾個包呀?
...

呢個就係人與人之間嘅唔同,你覺得冇問題唔代表別人覺得冇問題。我只是表達出我自己的感受,希望比多一個perspective你幫你明白你老公諗乜。
HOPEFORBB
|

佢係咪覺得多咗好多嘢做,少咗私人時間等等

我諗我會鬧返佢轉頭,因為屋企係兩個人,BB係大家決定要生,生之前應該已經知道,無論生活會忙咗,休息同私人空間都一定會少咗,但都決定要生,咁即係選擇的一部分,唔應該怨同發老脾

再加上佢已經無付出家庭開支,仲發我老脾,我一定唔忍